Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Kraftiga vindar, nederböd och lavinfara – vädret i början av veckan kommer att vara besvärligt, säger meteorologen Deana Bajic. Foto: SVT

Stökigt när ovädret Isha drar in över Sverige: 30-tal SMHI-varningar

Uppdaterad
Publicerad

SMHI har utfärdat fler än 30 vädervarningar över hela landet för måndagen. Översvämningar, hårda vindar, kraftig nederbörd och plötslig ishalka redan ställt till för kollektivtrafiken på flera håll.

– Och det stökiga vädret fortsätter under hela dagen, säger SVT:s meteorolog Deana Bajic.

Ovädret Isha har dragit in över Sverige under måndagen och orsakat stora problem i flera delar av landet.

I bland annat Skåne, Värmland och i Stockholmsområdet har kollektivtrafik fått ställas in tills på måndagskvällen. I Jönköpings län varnar man även för förseningar inom flygtrafiken.

Kollektivtrafik

SJ uppger däremot att deras fjärrtågslinjer inte väntas påverkas av ovädret.

Översvämningsrisk i Göteborg

Plusgrader, mycket regn och rejält med blåst skapar stora problem i delar av Västsverige. Räddningstjänsten är hårt belastad av vattenskador, nedfallna träd och översvämningar.

I bland annat Göteborg är en gul varning utfärdad för högt vattenstånd. Allra högst väntas det bli runt Uddevalla och Stenungsund, enligt SMHI.

Trafikverket: Ge er inte ut om ni inte måste

Enligt Trafikverket väntas problemen pågå under stora delar av måndagen. Flera av de tåglinjer som stängts kan komma att öppnas under kvällen eller tisdagsmorgonen.

– Dessa järnvägar är i stormens öga, och vi har stängt dem framför allt på grund av vinden. Vi tror att det ska lugna ner sig under kvällen, säger Daniel Mossberg, presskommunikatör på Trafikverket.

Vad gäller biltrafiken uppmanar myndigheten människor att vara förberedda på dåligt väglag och att anpassa hastigheten.

– Vi hoppas att folk tar sitt förnuft till fånga och inte ger sig ut om det inte behövs. Om man gör det ska man se till att ha varma kläder och varningsskylt i fall det skulle behövas, säger Daniel Mossberg.

Orange varning

Den näst högsta vädervarningen har utfärdats för vind i kombination med snöfall i området mellan Umeå och Örnsköldsvik. Det har bland annat orsakat flera trafikolyckor.

– Vi väntar oss störningar under dagen. Men håller tummarna att det inte blir så allvarligt, säger Nina Lindberg, kommunikationsansvarig på länstrafiken i regionen.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
SVT:s reporter Berno Jonsson ger dig en rapport från vägarna. Foto: Berno Jonsson/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kollektivtrafik

Mer i ämnet