Hoppa till innehållet

Nokia byggde eget Vonage – slapp Ericssons jättesmäll

Ericsson bjöd 63 miljarder kronor för Vonage, en investering man efter mindre än två år tvingades skriva ned halva värdet på.

Nokia löste samma problem genom helt egen utveckling.

”För oss var beslutet att fokusera på organisk tillväxt”, säger Shkumbin Hamiti, chef över Network as Code på Nokia, till Di.

Telekomjätten Nokia.
Telekomjätten Nokia.

I takt med att 5g-nätet närmade sig färdigt produktstadium stod leverantörerna inför ett dilemma. Mer och mer av den mjukvara som styr mobilnät flyttade från lokala servrar till datormolnet.

Potentialen för att brett skjuta ut nya skräddarsydda tjänster blev på så vis mycket större än tidigare. Men nätens tekniska komplexitet utgjorde ett hinder.

Nokia NOKIA SEK +0,18%Dagens utveckling funderade man på hur man bäst skulle kunna exponera de nya möjligheterna för utvecklare vana vid helt andra digitala miljöer, och skapa nya tjänster och intäkter.

Ericsson ERIC B +0,69%Dagens utveckling såg i princip samma utmaning.

Men de två ärkerivalerna gick olika vägar.

Ericsson bjöd hösten 2021 motsvarande 63 miljarder kronor för Vonage – och skrev i början av oktober i år ned värdet med över hälften, 32 miljarder. 

Nokia valde att lösa problemet på egen hand.

”Ett internt inkubationsteam skapades tidigt 2021, där vi tittade på hur vi skulle kunna exponera de här möjligheterna på ett mer lättåtkomligt sätt för utvecklare. Idén var att ta den här programabiliteten och göra den tillgänglig för utvecklare som inte vet mycket om 5g-nät, och inte borde det heller”, berättar Shkumbin Hamiti för Dagens industri.

Han är chef för Nokias affärsenhet Plattform för intäktsgenerering från nätverk.

Nokias Shkumbin Hamiti beskriver en beslutsprocess där man tittade på ”vad som krävs för att vinna”.

”För oss var beslutet att fokusera på organisk tillväxt. Andra fattade andra beslut utifrån sina egna bedömningar”, säger han. 

Efter knappt två år i inkubatorstadiet hade Nokia nått så långt att mer resurser tillsattes och en ny affärsenhet skapades hösten 2022.

”Vi lanserade vår första publika version av plattformen den 26 september”, säger Shkumbin Hamiti.

Hur mycket resurser i form av pengar eller personal som plöjts ned i plattformen, som fått namnet Network as Code, berättar Nokia inte.

Men hittills har ett avtal tecknats, med USA:s fjärde största mobiloperatör Dish.

Därmed står det 1–1, Ericsson har en storkund i form av Deutsche Telekom för sin motsvarighet Global Network Platform.

Shkumbin Hamiti tror emellertid att kunderna inte kommer att välja den ena eller andra. 

”Det sätt jag betraktar en operatörs resa på är att de kommer att ingå partnerskap med mer än en plattformsleverantör”, säger han. 

Shkumbin Hamiti värjer sig med eftertryck mot antydan att man skulle ”mjölka” operatörskunderna efter att ha sålt nätverk som inte klarat att leverera sin affärspotential.

”Affärsmodellen bygger på logiken att de som bidrar med värde till ekosystem ska få sin rättmätiga del. Den som tillhandahåller en plattform för utvecklare behöver täcka sina kostnader.”

Är det viktigare att tjäna egna pengar på Network as Code eller att operatörerna blir lönsamma?
”Jag tror inte att det är ett ’antingen eller’ utan ett ’både och’. För oss är det väldigt viktigt att våra kunder tjänar pengar. Men frågan är lite mer komplex än så. Det är väldigt viktigt för vår bransch att titta på hur vi gör all den här kapaciteten tillgänglig. Det är det verkliga problemet. Det handlar inte om vem som tjänar lite mer pengar.”

Nyhetsbrevet Toppnyheter

Måndag – söndag, 1–3 utskick om dagen

I nyhetsbrevet Toppnyheter får du de absolut viktigaste och senaste näringslivsnyheterna när de händer – direkt i din inkorg. Brevet skickas 1-3 gånger om dagen, alla dagar i veckan.

Genom att skicka din e-postadress godkänner du vår behandling av dina personuppgifter.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera