Hoppa till innehållet

Stränga centralbanker snart ett minne blott

USA-inflationen fortsätter att svalna, och det är rätt sorts inflation som kommer ned. Centralbankernas försök att låta stränga undermineras bit för bit.

Fed-chefen Jerome Powell.
Fed-chefen Jerome Powell.Foto: Cornelia Jönsson

USA:s underliggande pristryck visar ytterligare tecken på att lätta och nådde i oktober den lägsta takten sedan april 2021. Amerikansk kärninflation uppgick till 0,2 procent i månadstakt och 3,5 procent i årstakt, enligt centralbanken Feds favoritmått, kärn-PCE. 

Nedväxlingen från 0,3 respektive 3,7 procent i september var dock varken större eller mindre än väntat, enligt ett snitt av förhandstipsen från analytiker.

En titt på decimalerna visar dock att kärnprisökningarna i månadstakt mer precist var 0,16 procent, det vill säga snubblande nära att avrundas till snarare 0,1.

USA:s centralbank Fed räknade i september med att kärn-PCE skulle uppgå till 3,7 procent under kvartalet oktober-december, men kan nu sätta sig i årets sista räntemöte om två veckor med utfall som pekar under prognos.

Uppmuntrande var också att ett mått på den slags ”superkärninflation” som Fed fokuserat mycket på i år - pristrycket inom icke bostadsrelaterade tjänster - bromsade till endast 0,1 procent i månadstakt i oktober, från 0,4 procent i september.

Marknaden hade dock spekulerat i att inflationen skulle överraska, och falla mer. Det framgår av att dollarn stärktes några enstaka cent mot euron och räntan steg på 10-åriga amerikanska statsobligationer vände upp ett par punkter efter att statistiken publicerats. 

Men den stora bilden är att tioårsräntan på en månad rasat från toppnoteringar nära 5 procent till knappt 4,35 procent på torsdagen. Och dollarn har tappat nästan 4 procent mot euron sedan den 1 november.

Det vill säga: inflationssiffrorna ger fortsatt stöd för spekulationerna i att Fed med stormsteg närmar sig ett fotbyte, där vaga hot om hög ränta länge svänger till räntesänkningar redan under våren 2024.

Fedledamoten Christopher Waller sa på tisdagen att ”fallande inflation kommer att till slut att motivera räntesänkningar, oavsett som ekonomin försvagas eller inte”, och han räknas till de mer hökaktiga medlemmarna av räntekommittén.

Både Fed eller europeiska ECB möter en snabbare inflationsnedgång än de räknat med. Deras retorik om höga räntor länge ekar allt mer tomt. För svenska Riksbanken är riskbilden delvis en annan, eftersom nya bakslag för kronan fortfarande kan sinka den svenska inflationskampen.

Detta är en artikel från Di:s analysredaktion. Dagens industris journalister måste rapportera privata aktieinköp till ansvarig utgivare, och innehavet får säljas tidigast efter en månad.
Innehåll från FortumAnnons

Innovativ teknik ska minimera PFAS i avfallsvatten

Många pratar PFAS – med all rätt. PFAS-ämnen är ett utbrett samhällsproblem som måste hanteras på flera plan. På anläggningen i Kumla arbetar Fortum Recycling & Waste med innovationer i samarbete med entreprenörer för att hitta nya sätt att minimera PFAS, bland annat med fokus på vattenrening.

PFAS är högfluorerade, svårnedbrytbara ämnen som samlas i natur, människor och djur. Ursprunget är att de finns i många vardagsprodukter. Hushållsartiklar, matförpackningar, kläder, skor, möbler och brandskum är några exempel.

Kunskapen om PFAS växer, men redan idag finns bevis från djurförsök på effekter på lever, blodfetter, immunförsvar och fortplantning. Och miljöpåverkan är mer omfattande än vi tidigare trott.* Därmed bör alla PFAS-ämnen fasas ut ur samhället. De måste destrueras – en gång för alla. 

Stor spridning – stor utmaning

Fortum är en av få anläggningar i Sverige som kan erbjuda förbränning särskilt anpassad för farligt avfall och godkänd för destruering av POP-PFAS-ämnen enligt POPs-förordningen. 

Det kluriga är den omfattande spridningen. Det är varken praktiskt eller ekonomiskt möjligt att förbränna den mängd jord och vatten som är förorenat med PFAS. Behandlingen måste börja med anrikning – förbränning är den sista länken i kedjan.

Komplett PFAS-hantering

På Fortums anläggning i Kumla har ett internt pilotprojekt resulterat i en komplett, kundanpassad lösning för vattenrening av PFAS-ämnen.

– I vårt pilotprojekt har vi sett reningseffekter på mer än 92 procent för PFAS 24-ämnena och 100 procent för PFOS i förorenat lakvatten. Processen har tagits fram i samarbete med teknikutvecklare och genom egen innovation. En stor fördel är att den endast genererar mycket högkoncentrerade och begränsade restfraktioner som skickas till förbränning, säger Radwa Ashour, projektledare vattenbehandling inom R&D.

– Vattenreningen är baserad på en kombination av beprövade tekniker för förorening av vatten – innan PFAS-ämnena tas bort i det slutliga behandlingssteget. Det ger hög verkningsgrad som är kostnadseffektiv och stabil över tid, säger Karin Willquist, affärsutvecklingsansvarig.

Innovationen kan även användas för att rena vatten från läkemedel och mikroplaster samt för polering av vatten med komplexa tungmetaller. 

Ett bidrag till lösningen

Fortums ambition är att kunna erbjuda en helhetslösning med teknikanpassning till aktuellt vatten, expertkunskap, drift, uppföljning genom egen PFAS-analysutrustning samt infrastruktur för hantering av farligt avfall. 

– Vi har bara börjat att greppa effekterna av PFAS. Med lång erfarenhet av komplexa vatten, expertis, teknik, samarbeten och tillgång till farligt avfall-förbränning ser vi vattenreningsservicen som en viktig del i vårt bidrag till lösningen, avslutar Karin Willquist.

Vill du veta mer?

Läs mer på fortum.se/foretag/atervinning-och-avfall.

Om Fortum Recycling & Waste
Fortum Recycling & Waste tänker nytt när det gäller återvinning och går före för att revolutionera återvinningen av material. Att lösa problem är en del av vårt DNA och vår mission är att avlägsna farliga ämnen från kretsloppet och omvandla avfallsströmmar till nya viktiga hållbara råmaterial. Vår roll är att hitta nödvändiga lösningar på våra kunders miljö- och avfallsutmaningar för att möjliggöra cirkulation av material.

* Länk till PFAS - Kemikalieinspektionen

 

Mer från Fortum

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Fortum och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera