Drönare snabbare än ambulans – kan rädda liv

Hanna Odelfors/TT

Publicerad 2023-11-24

Drönare levererar en hjärtstartare. Arkivbild.

Drönare utrustade med hjärtstartare kan oftast vara snabbare på plats än ambulansen vid misstänkt hjärtstopp. Det visar ny svensk forskning som öppnar upp för att flyga fram fler livräddande insatser.

När en människas hjärta stannar är varje sekund viktig – och en stöt med hjärtstartare kan öka chanserna att överleva rejält.

I en ny studie har forskare vid Karolinska institutet utvärderat ett projekt i Västra Götaland där drönare med hjärtstartare sänts ut till personer med misstänkt hjärtstopp – något man är först med i världen att testa, enligt forskarna.

När både drönare och ambulans skickats ut var drönaren först på plats i 67 procent av fallen, och tidsvinsten var i median drygt tre minuter.

I 18 fall rörde det sig om ett verkligt hjärtstopp och i sex av dem lyckades den som larmat att använda hjärtstartaren. Den rekommenderade en strömstöt i två fall – och i ett av dem överlevde personen.

Resultaten visar att metoden fungerar året runt och i dagsljus såväl som mörker, menar forskarna. Och det öppnar även upp för flygande leveranser av andra sorters sjukvårdsmaterial vid livshotande tillstånd, enligt Andreas Claesson, docent vid Centrum för hjärtstoppsforskning vid Karolinska Institutet och ansvarig för studien.

– Det kan exempelvis handla om att flyga ut tryckförband vid terrordåd där det är farligt att vistas på plats. Eller adrenalinpennor när någon drabbats av allergisk chock från ett getingstick i munnen.

När det gäller hjärtstopp anser han att det behövs mer HLR-utbildning i samhället och träning av larmoperatörer om drönare ska införas på bred front.

Runt 6 000 personer i Sverige drabbas av plötsligt hjärtstopp varje år, men bara en tiondel överlever.

Studien publiceras i tidskriften Lancet Digital Health.

ANNONS