Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Om inte Ukraina kan skydda infrastrukturen viker viljan i väst att investera” – hör Magnus Christiansson. Foto: Matt Rourke

Så akut är Ukrainas behov av vapen

Uppdaterad
Publicerad

Tillgången på vapen och ammunition är avgörande för utgången av kriget i Ukraina.

– Det mest akuta är artilleriammunition och luftvärnsammunition, säger Magnus Christiansson vid Försvarshögskolan.

Samtidigt som Ukraina är i stort behov av vapen och stöd från väst finns uppgifter om att Ryssland förbereder en ny offensiv.

– Hela diskussionen om en rysk motoffensiv är ju en del av det ryska kriget. Det är ju ett sätt att försöka knäcka västs vilja att stödja Ukraina, säger Magnus Christiansson, universitetslektor i krigsvetenskap vid Försvarshögskolan.

Kriget i Ukraina

Att Ryssland har egen tillverkning av krigsmateriel är till deras fördel.

– Det finns väldigt pessimistiska siffror på till exempel rörartilleri, att Ryssland kan tillverka 4,5 miljoner granater i år och att väst bara kan komma upp i drygt hälften av det, säger Magnus Christiansson.

Ryssland har också allierade Iran och Nordkorea som bidrar med bland annat drönare. Samtidigt tror Magnus Christiansson att det finns en risk att överskatta den ryska förmågan.

– Frågan är om man har de moraliska faktorerna? Har man soldater som kan ta hand om den materiel man tillverkar?, säger han.

På längre sikt pekar Magnus Christiansson på vikten av en strategi för västs stöd – se mer i videon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kriget i Ukraina

Mer i ämnet