Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Jimmie Åkesson

Åkessons första år är ett komplett misslyckande

Sverigedemokraterna sitter på makt och inflytande att kunna lösa våra stora samhällsproblem, men de väljer att inte göra det.

Jimmie Åkesson och Ulf Kristersson ägnar sig åt politiskt spel och teater, skriver Tobias Baudin (S). 

Är FN relevant i de stora konflikterna som pågår nu? Fredrik Segerfeldt tycker att organisationen är korrupt. Annelie Börjesson säger att vi hade skapat FN om det inte funnits.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

Tobias Baudin (S), partisekreterare.
Foto: JESSICA GOW/TT / TT NYHETSBYRÅN
Sannolikt kommer Åkesson att behöva kliva upp på scenen inför sina partikamrater och leverera en lång rad ursäkter, skriver Baudin.
Foto: JOHAN NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN

DEBATT. När Sverigedemokraterna samlas till landsdagar har partiet innehaft regeringsmakten i över ett år. 

Men vad har Sverigedemokraterna använt sitt stora inflytande till? Inte till att göra det man lovade väljarna i alla fall. 

Priset vid pump har inte sjunkit drastiskt. Matpriserna har rusat snabbare än i något annat nordiskt land. De har gjort både tandvården och snuset dyrare i stället för billigare. Gängvåldet blir allt brutalare. 

Jimmie Åkesson skyller på andra när Sverige blir fattigare och farligare, trots att det är han som den egentliga makten över vad regeringen gör. 

För det var ju inte riktigt det här Sverigedemokraterna och Jimmie Åkesson lovade i valrörelsen. Allt skulle snabbt bli billigare och bättre. Det skulle bli tio kronor billigare att tanka. Skjutningarna skulle magiskt upphöra över en natt. Höga elpriser skulle vara ett minne blott. 

Sverigedemokraternas första år vid makten har varit ett komplett misslyckande.

Men i stället för att lösa samhällsproblemen har Sverigedemokraterna ägnat sig åt att bryta vallöften, och jag förstår att många av er som röstade på dem känner frustration och besvikelse. SD-regeringen har bland annat tvingat in Sverige i en sjukvårdskris där personal sägs upp och vård försvinner. 

Varken Jimmie Åkesson eller Ulf Kristersson är mogna uppgiften att stärka sammanhållningen i Sverige. De ägnar sig åt politiskt spel och teater, samtidigt som vanliga svenskar får en tuffare vardag. 

Men faktum är detta: Sverigedemokraterna är det största partiet i regeringsunderlaget. De styr allt Ulf Kristersson gör – och inte gör. Samhällsutvecklingen är deras ansvar. De sitter på makt och inflytande att kunna lösa våra stora samhällsproblem, men de väljer att inte göra det. 

Vanligt folk får inget

Låt oss titta på vad de faktiskt har gjort. 

Samtidigt som hyrorna och räntorna skjuter i höjden, och vanligt folk pressas av matpriserna och bränslepriserna, har Jimmie Åkesson och Ulf Kristersson lagt fram en rekordstor skattesänkning för dem som tjänar allra mest i vårt land. 13 miljarder lade de på rikemansbonusen att höja skiktgränsen för statlig skatt 2023. Och vanliga hushåll? De får klara sig bäst de kan. 

När den ekonomiska krisen slår mot vårt land och arbetslösheten ökar – då prioriterar Jimmie Åkesson att skära ner på antalet utbildningsplatser. Han minskar satsningarna på jobbskapande insatser. När bostadsbyggandet totalt har kraschat har SD-regeringen inte levererat en enda reform som skulle leda till nya lägenheter eller fler jobb i byggbranschen. 

I stället har vi fått ett öppnande för marknadshyror och ett lyx-rot för alla som har råd att i dessa tider sätta i en ny marmorhäll i köket. Utöver dessa beslut så tog Sverige dessutom emot fler arbetskraftsinvandrare förra året än tidigare. Under Åkessons ledning.  

Sviker löntagarna

I det här ekonomiska läget sviker Sverigedemokraterna Sveriges löntagare på punkt efter punkt. Nu måste Sverigedemokraterna bekänna färg. Varför ska arbetskraft kunna hämtas från andra sidan jordklotet när det finns arbetslösa i Sverige som kan göra jobbet? Varför ska vi tillåta att oseriösa aktörer utnyttjar utländsk arbetskraft och dumpar svenska löner och villkor? Varför gör Sverigedemokraterna livet tuffare och dyrare för svenska arbetare?

Sannolikt kommer Åkesson att behöva kliva upp på scenen inför sina partikamrater och leverera en lång rad ursäkter. 

Sverigedemokraternas första år vid makten har varit ett komplett misslyckande. Det får räcka med ursäkter och bortförklaringar nu. Jimmie Åkesson måste sluta skylla ifrån sig. Jag uppmanar alla – såväl ombuden på Sverigedemokraternas landsdagar som alla svenskar som är besvikna och förbannade att ställa Åkesson till svars.

Sverige och svenska folket behöver politiker som säger som det är och gör vad som krävs. Som bygger vidare på våra svenska värderingar om rättvisa, respekt och gemensamt ansvar. Där vi inte ställer grupp mot grupp utan bygger en ny samhällsgemenskap och ser till att Sverige blir tryggt igen. När SD-regeringen virrar bort sig i sina löftesbrott, kommer vi socialdemokrater att lägga fram en politik som står på svenska folkets sida. På riktigt. 


Av Tobias Baudin (S)

partisekreterare

”Ingen accepterar en terrorsekt som granne”

Var går gränsen för Israels rätt till självförsvar? Henrik Carlborg från Palestinagrupperna menar att inget folk skulle acceptera en så långvarig ockupation som palestinierna genomlevt. Mats Fält från Vänskapsförbundet Sverige-Israel tycker det är bisarrt att någon förväntas tolerera Hamas som granne.