Annons

Annons

Annons

Gräv bort Skåne

Ett f**king sk*t-avsnitt!

Rakel Chukri gräver i sin barndom för att förstå varför hon svär så mycket och Filip Yifter-Svensson berättar varför han ska övervaka sitt barn med gps.

Öppna bild i helskärmsläge

Bild: Fredrik Sandberg/TT & Tom Wall

Annons

Inbäddat innehåll

I Sydsvenskans kulturpodd ”Gräv bort Skåne!” undersöker vi kulturvärlden från ett skånskt perspektiv. Du kan lyssna i spelaren ovan, eller där du lyssnar på dina poddar – som Spotify, Apple Podcasts eller Google Podcasts. Följ ”Gräv bort Skåne!” i din poddspelare så missar du aldrig ett nytt avsnitt.

Annons

Annons

I boken ”Krigets dotter” berättar skådespelaren Ala Riani att hennes första ord i livet var ”Hora, hora!” – de yttrades på ett hemligt vänstermöte i Kurdistan. Anekdoten får Rakel Chukri att minnas att hon själv började svära i ung ålder. Var det en protest mot de strikta könsrollerna?

I veckans poddavsnitt diskuteras svordomars för- och nackdelar. Gänget minns hur Henrik Brandão Jönssons underbara skånsk-portugisiska svordomar blev ett effektivt integrationsmedel i Brasilien.

Inbäddat innehåll

Även Kungen har fångats på band när han skrikit svordomar. Är det en rimlig reaktion på att han är övervakad dygnet runt?

– Han måste få ut det. Han lever i en hederskultur – hans värdighet avgör ju hela svenska folkets ära, säger Ida Ölmedal.

Och apropå övervakning så förklarar Filip Yifter-Svensson att han ska köpa en klocka med gps-funktion till sin son eftersom han gör research om trenden att övervaka sina barn. Ängsliga vuxna tror att det minskar både deras och barnens rädsla men studier visar att övervakningen i själva verket skadar tilliten mellan förälder och barn.

Annons

TEXTER SOM NÄMNS I AVSNITTET:

Annons

Dagens PS: Överraskande fördelar med att svära

Sydsvenskan: Henrik Brandão Jönsson: Svordomarna på videon har gett mig den respekt jag saknat

Sydsvenskan: Johansson får erinran för svordom i riksdagen

Washington Post: I let my 9-year-old ride the subway alone. I got labeled the ”world’s worst mom”

Wired: The Kid Surveillance Complex Locks Parents in a Trap

Häng med i vår kulturbevakning – gå in under ”Mitt konto” och ”Notisinställningar” i appen och aktivera pushnotiserna för kultur!

Annons

Annons

Till toppen av sidan