Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör DN:s reporter om avslöjandet och om Försvarsmaktens reaktioner. Foto: TT

Försvarsmakten polisanmälde inte misstänkta sexbrott

Uppdaterad
Publicerad

I flera år har kvinnor inom Försvarsmakten larmat om misstänkta sexualbrott – men istället för att polisanmäla har myndigheten hanterat det som disciplinärenden med näst intill obefintliga påföljder. Det visar en granskning från Dagens Nyheter.

DN har undersökt hur Försvarsmaktens personalansvarsnämnd, FPAN, hanterat anmälningar från 2017-2022 där kvinnor beskriver hur de har utsatts för övergrepp. Granskningen omfattar 21 olika fall, varav endast två har avgjorts i rätten.

I ett ärende där FPAN själv beslutat om konsekvensen fick en man sju dagars löneavdrag, efter att ha följt efter en kvinna in på toaletten, tjatat om sex och dessutom blottat sig. En annan man fick tre dagars avdrag – för att ha antastat en betydligt yngre kvinna flera gånger samt tryckt upp henne mot en vägg och försökt kyssa henne under en fest.

En veckas löneavdrag

Nio kvinnor vars ärenden utretts av FPAN har berättat för DN hur besvikna de är på utfallet. Männen fick tre till tio dagars löneavdrag istället för att bli polisanmälda – vilket hade möjliggjort rättegång, fällande dom och en notering i polisens belastningsregister. Inte heller krävdes något skadestånd eller ny säkerhetsprövning, som kan leda till omplacering eller att man mister jobbet.

Flera av männen jobbar kvar trots att deras beteende, enligt DN, beskrivs som notoriskt och ska ha pågått i flera år. I stället har kvinnor som känt sig otrygga bytt arbetsplats.

Militärpolischef tog tag i sak

Rikard Bengtsson, chef vid Militärpolisen – som är skyldiga att anmäla misstänkta brott – fick frågan av DN att bedöma granskningens fall. Hans svar blev att 15 av anmälningarna kunde utgöra misstänkta brott, därefter gjorde han flera anmälningar till polisen.

– Militärpolisen har polisanmält sammanlagt åtta fall, sex gällande sexuellt ofredande och två gällande ofredande, säger han till DN.

Preskriptionstiden på fem respektive två år har löpt ut i de övriga fallen.

Även Försvarsmaktens biträdande personaldirektör Anders Widén reagerar på granskningen.

– Vi är i en förtroendebransch och måste kunna lita på varandra. Vi ska vara farliga för fienden, inte farliga för varandra.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.