Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Blekinges unga har hög försvarsvilja jämfört med resten av landet. På Knut Hahn-skolan i Ronneby ser ungdomarna det som sin plikt att försvara landet. Foto: Martin Axelsson Därth/SVT

Hög försvarsvilja bland Blekinges unga

Uppdaterad
Publicerad

Försvarsviljan bland landets ungdomar skiljer sig avsevärt beroende på var de bor, enligt statistik från Plikt- och prövningsverket. Men i Blekinge är den bland den högsta i landet, något som kan bero på den tydliga militärnärvaron i länet.

– Det är en plikt varje svensk har, säger gymnasieeleven Carl Widerström, från Ronneby.

Försvarsmakten ska växa, vilket kräver att fler kallas till mönstring. I början av året får över 100 000 18-åringar mönstringsunderlaget i brevlådan. Av dessa kommer 28 000 kallas till mönstring.

Försvarsviljan bland ungdomar skiljer sig dock åt beroende på var i landet de bor. Bland årets kull räknar Plikt- och prövningsverket med att 6 000–8 000 ofrivilliga kommer att kallas till mönstring.

Men Blekinges unga sticker ut, då de tillhör de som ställer sig mest positiva till att göra värnplikten i hela landet – endast på Gotland och i Jämtland uppges försvarsviljan vara högre. Det visar statistik från Plikt- och prövningsverket som SVT begärt ut.

2023 svarade 27 procent av de som fick mönstringsunderlaget i Blekinge att de var positiva eller mycket positiva till att göra värnplikten.

Tredje högst försvarsvilja i landet

– Jag skulle inte haft några problem att kriga för Sverige, säger 17-åriga Ronja Mattsson.

När SVT besöker gymnasieelever på Knut Hahnskolan i Ronneby är samtliga som vill ställa upp på en intervju positiva till att göra lumpen.

– Sugen och sugen. Det är mer att jag känner att det är en plikt varje svensk har att försvara sitt land, säger Carl Widerström.

Fördel med militärbaser

Han har både har en pappa och en bror inom Försvarsmakten. Och kanske kan den tydliga militärnärvaron i länet – med marinbas och flygflottilj – bidra till den höga försvarsviljan hos Blekinges unga.

– Jag tror att det är en stor fördel att vi har F 17. Det får folk att se värnplikten på ett annat sätt eftersom man ser det mer än på andra platser, säger Ronja Mattsson.

Så positiva är 18-åringar till värnplikten – län för län

1. Gotland: 28 procent

2. Jämtland: 28 procent

3. Blekinge: 27 procent

4. Uppsala: 25 procent

5. Västernorrland: 25 procent

6. Stockholm: 24 procent

7. Södermanland: 24 procent

8. Kalmar: 24 procent

9. Östergötland: 23 procent

10. Örebro: 23 procent

11. Västmanland: 23 procent

12. Dalarna: 23 procent

13. Skåne: 22 procent

14. Halland: 22 procent

15. Värmland: 22 procent

16. Jönköping: 21 procent

17. Kronoberg: 21 procent

18. Västra Götaland: 21 procent

19. Gävleborg: 21 procent

20. Norrbotten: 20 procent

21. Västerbotten: 19 procent

Källa: Plikt- och prövningsverket, 2023

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.