Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Trycket på BUP är hårt” – hör i klippet var verksamhetschefen tycker att BUP i Värmland kan spara. Foto: Maria Haglund

Spartider oroar BUP i Värmland: ”Trycket är redan hårt”

Publicerad

Brist på överläkare, långa köer och kostsam hyrpersonal. Barn- och ungdomspsykiatrin i Värmland står fortsatt inför stora utmaningar samtidigt som regionen ska spara. I dag ska regionstyrelsen fatta beslut om sparpaketet som presenterades vid jul.

– Det är klart jag är orolig men vi måste bidra precis som alla verksamheter, säger Elisabeth Myrén, verksamhetschef vid BUP.

BUP i Värmland är beroende av hyrläkare och det saknas just nu 5-6 överläkare. Inom regionen råder det totalt anställningsstopp och varje tjänst som ska tillsättas kräver dispens.

Efter år av personalflykt gick verksamheten 2023 från 169 anställda till 186 personer och Elisabeth Myrén tycker det märks.

– Det är betydligt stabilare nu.

Under våren ska en entrémottagning med 16 anställda startas upp, för att korta köerna och ge en mer jämlik vård. Där ska nybesök, akutbesök och telefonrådgivning ske.

– Det är befintliga tjänster, arbetsuppgifterna finns redan idag, vi centrerar visa arbetsuppgifter till mottagningen, säger Elisabeth Myrén.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.