Gå direkt till sidans innehåll

Alm tillbaka: ”Jag är verkligen inte stukad”

Andreas Alm, från fotbollstränare i allsvenskan till mellanchef på Securitas?

– Absolut, inga problem.

I sin första stora intervju sedan återkomsten till Sverige öppnar 50-åringen upp om att han har övervägt att byta yrke.

Alm berättar också om kritiken han får från vänner i branschen, funderar kring hur bra IFK Norrköping kan bli 2024 – och ber om ursäkt för utskällningen han gav Christoffer Nyman för drygt 20 år sedan.

Det är sällan som Andreas Alm ger de svar man förväntar sig. Istället tar han oftast emot frågorna som ställs och ger sig i väg på oväntade replikresor.

Som när jag undrar om han inte är en rätt stukad fotbollstränare? Jag menar, när han lämnade BK Häcken under sommaren 2021 låg laget sist i allsvenskan. Det var ett enormt misslyckade. Och när han, i början av november förra året, fick sparken från danska Odense BK (uppdraget som följde efter det i BK Häcken) så skedde det efter en säsongsinledning som klubbens storsponsor Frederik Barfoed beskrev som en ”sportslig skandal”.

Andreas Alm skrattar.

– Jag är verkligen inte stukad. Jag är bara väldigt glad.

Jaha.

– De allsvenska resorna har varit underbara, förutom slutet i AIK och Häcken med åtta dåliga vårmatcher i båda klubbarna. Det är känslan. De andra säsongerna var det mest härliga minnen och medaljer.

– Och när jag fick gå från Odense var jag klar att börja jobba samma dag.

Du var inte bitter?

– Nej, inte alls.

Nähä.

– Det var väldigt, väldigt bra år där för mig. På flera plan.

Andreas Alm på IFK Norrköpings träning i Marbella.
Foto: MATHILDA AHLBERG / BILDBYRÅN

Var du inte arg över att du inte fick fortsätta då?

– Nej, det var också ganska naturligt. Jag måste vara den tränaren i Norden som har haft flest spelare det senaste decenniet. Jag hade 64 spelare på två år i Odense och samma galna mängd spelare under tiden i Vejle. I AIK var det enorm omsättning på spelare också under sex säsonger. I Odense hade jag introducerat tillräckligt många spelare. Det var tid för någon annan. Det är som att skola in på dagis, till slut hade jag gjort det tillräckligt många gånger.

Alm fortsätter:

– Det förutsätts alltid att det är klubben som vill skiljas, men jag tänkte också: ”Det kanske inte är så dumt att ni byter precis nu”. När du introducerar så extremt många spelare får du pantsätta ditt ledarskap på vägen för att klubbens strategi ska överleva.

Det låter som en dålig grej för dig personligen.

– Varför det?

Om du pantsätter ditt eget ledarskap och sedan får sparken ser det ju dåligt ut på ditt cv.

– Varför då? Det är ohållbart att ta avslut i klubbar särskilt dramatiskt, du ger allt till sista dagen och lämnar med självaktning och ny erfarenhet utan att bära hundhuvudet åt en hel klubb. Sedan ska klubben och du vidare redan nästa dag. Tillsammans med Kent Nielsen i Silkeborg hade jag haft jobbet längst i Superligan, alla andra lag hade bytt tränare en eller flera gånger under tiden. Tränarjobbet är tillräckligt påpassat av andra, brinntiden är ofta kort – så bränn inte ned eller ut dig själv åtminstone.

Andreas Alm.
Foto: MAXIM THORE / BILDBYRÅN

FAKTA: ANDREAS ALM

Född: 19 juni 1973 (50 år)

Födelseort: Gällivare

Aktuell: Som ny tränare i IFK Norrköping

Tidigare klubbar som spelare: IK City, Hammarby IF, Kongsvinger IL (Norge), AIK, IFK Norrköping, Eskilstuna City FK

Tidigare klubbar som tränare: Eskilstuna City FK, AIK, Vejle BK (Danmark), BK Häcken, Odense BK (Danmark)

Personen som sparkade Andreas Alm från Odense BK var samma person som sparkade honom från AIK 2016. Björn Wesström.

– Jag tror att jag är den enda tränaren som Björn har sparkat, någonsin.

Är du arg på honom då?

– Nej, nej. Vi har en hjärtlig kontakt. Jag textade honom för bara någon timme sedan och vi har träffats efter att han bytte tränare. Jag anser att vi är vänner, goda vänner för livet.

Det har inte varit frostigt alls?

– Nej, jag försöker vara en enkel människa när det kommer till sådana saker.

Du är lätt att sparka?

– Jag är lättsparkad.

Andreas Alm skrattar igen.

– En riktigt bra egenskap.

Andreas Alm tycks också vara lättanställd. Det dröjde inte många månader innan han fick ett nytt jobb efter AIK. Inte heller efter Vejle BK – eller Odense BK.

I slutet av december presenterades Alm som IFK Norrköpings nya tränare.

– Det passade ytterst bra in i mitt liv när det blev aktuellt, säger han.

Har inte saknat svensk fotboll

Av fler anledningar än att du inte hade något jobb?

– Ja, det tycker jag. Jag får vara tränare i en klubb och stad jag stortrivts i tidigare. Och i stället för nio timmar till mina döttrar i Strängnäs har jag en dryg timme. Det passar min familjesituation utmärkt.

Har du saknat svensk fotboll när du har varit i väg?

– Nej, inte alls.

Nähä.

Varför inte?

– Det finns en anledning till att du beger dig utomlands. Du vill göra något annat, Sverige finns alltid kvar. Jag har följt svensk fotboll ganska dåligt. Jag älskar allsvenskan, men när du väl är utomlands finns det så mycket annat att uppleva. Danmark är ett rimligt starkt fotbollsland just nu, så det var välinvesterade år att vara uppslukad av.

Det låter som att grundplanen var att stanna utomlands längre?

– Jag skrev tre år med Odense från början. Nu blev det två och ett halvt i stället. Jag hade kunnat stanna utomlands, eftersom det i dag finns så många möjligheter med tränarjobb i alla delar av världen, men allt har sin tid som det heter. Norrköping känns bara rätt.

För att förtydliga: Andreas Alm hade erbjudanden från utlandet. Vilka det var är dock oväsentligt nu, menar han.

Christoffer Nyman blev utskälld av Alm

ANDREAS ALM OM …

… nästa bokprojekt. I april 2022 släppte Andreas Alms sin debutroman ”En av elva”. När kommer uppföljaren?

– Nu tog jag ett jobb här, så det får vänta lite.

Om du inte hade hoppat på IFK Norrköping-jobbet?

– Jag tror att jag hade utövat författande på ett annat sätt än att skriva merparten under ett pandemi-år, ägnat skrivandet annan tid och tanke.

Har du någon idé om vad nästa roman skulle kunna handla om?

– Jag har flera synopsis i mitt huvud. Jag gillar särskilt berättelsen om den moderna fotbollen som finns i Sverige. 51-procentsregeln och den svenska fotbollens så kallande utanförskap. Vad hade hänt om 51-procentsregeln hade blivit överkörd över en natt? Hur mycket av fotbolls-Sverige skulle brinna?

Gillar du 51-procentsregeln?

– Ja, det gör jag. Det finns något bedårande i att ett land, en liga, går åt ett helt annat jävla håll när alla andra går åt samma. Någon sa något om det, jag sparade ett citat … 

Andreas Alm plockar upp telefonen och börjar leta.

– ”Vi är sociala djur. Vi föredrar att ha fel i grupp, snarare rätt i ensamhet”. Det ligger något avslöjande mänskligt i det.

Hur var processen med IFK Norrköping?

– Det gick oerhört smidigt. När det blev aktuellt gick det inte många timmar, höll jag på att säga, innan vi blev eniga.

När kom ni överens?

– I mellandagarna. Jag tror att det var bra för både dem och mig att vi inte var i kontakt tidigare, då båda hade tankarna på andra håll.

IFK Norrköping eventuellt på andra kandidater. Det skrevs om Kim Hellberg, Peter Wettergren, Arnar Gunnlaugsson, Johannes Karl Gudjonsson …

Andreas Alm? Han funderade faktiskt ett tag på om han skulle göra något annat än att vara fotbollstränare.

– Det är klart att jag har tänkt på det. Det finns andra saker i livet som jag skulle uppskatta mycket. Samtidigt är det ett gift att vara i en fotbollsmiljö och umgås med människor som är elitsatsande och vill tänja på gränser. Det är det fantastiska med att vara tränare, att du får uppleva den strävan på nära håll.

Om du ska göra något annat i livet, vad skulle det vara då?

– Ledarskap från lagidrotter har alltid varit attraktivt för näringslivet. Jag leder 40 människor varje dag som är elit på olika sätt. Experter både på planen och utanför. Jag är helt säker på att de 10 000 timmar och mycket mer som jag har jobbat med att hantera människor skulle fungera bra i många branscher som har snabb omsättning av personal. Pop up-branscher, eller andra branscher. Vård, säkerhet …

Företagsledaren Andreas Alm.

– Inte företagsledare. Som fotbollstränare är du ju mellanchef.

Verkar under styrelse, klubbdirektör och sportchef, men ovanför spelare och övriga ledare.

Så, mellanchef på … Securitas?

– Absolut, inga problem.

Har det varit nära med något sådant jobb?

– Inte nära, nära, men jag har nätverkat och haft samtal om det med rekryteringsfirmor. Sedan har ett kontraktsförslag från en klubb alltid kommit emellan och så är du i fotbollstränarsvängen igen.

Den här gången var det alltså IFK Norrköping som hörde av sig. Andreas Alm tillhörde klubben för 20 år sedan, då som spelare.

Han pratar gott om minnena därifrån. Poängterar att Norrköping är en fin stad med många varma människor.

ANDREAS ALM OM …

… gången när han skällde ut IFK Norrköpings nuvarande lagkapten Christoffer Nyman. Det skedde för omkring 20 år sedan. Andreas Alm var spelare i IFK Norrköping på den tiden, Nyman bollkalle.

– Han har sagt det i en intervju, så jag får lita på honom.

Du minns det inte?

– Nej, jag minns inte det. Om jag skällde ut honom var det förmodligen för att jag ville ha bollen snabbt. Jag får ju be om ursäkt i efterhand till min lagkapten för att jag var hård mot honom som barn. Det låter inte särskilt bra. Jag hoppas att han någonstans kände att det var för att IFK skulle vinna matchen.

Christoffer Nyman minns händelsen än i dag, men har inte pratat med Andreas Alm om den.

– Nej, det har vi inte. Vi kanske ska hålla det där. Men om han behöver tala om det får vi ta med oss Daniel (Ekvall, IFK Norrköpings idrottspsykolog), säger Alm och skrattar.

Christoffer Nyman.
Foto: NILS JAKOBSSON / BILDBYRÅN

Samtidigt är det ingen hemlighet att klubben har haft det kämpigt under de senaste åren. I fjol slutade de nia i allsvenskan. Året innan blev de tolva.

Vad upplever du att IFK Norrköping vill nu?

– Det finns tydliga värderingar och enighet runt klubbens vision. Det är på plats, sedan får jag upplevelsen av att väldigt mycket handlar om …

Andreas Alm funderar.

– Hur ska jag uttrycka det … att krama ur allt vi har, verkligen allt. Både ekonomiskt i att krama ur allt av varje krona vi använder. Samma sak med kompetens, löpmeter i djupled och försvarsinstinkter … Att inte vara upptagna av det vi inte har eller kan utan få ihop det vi faktiskt har och verkligen göra det yttersta tillsammans.

Med det sagt, vilka förväntningar ska man ha på IFK Norrköping i år?

– Alla bestämmer vad de vill förvänta sig. Jag vill inte ta ifrån någon deras hopp eller förväntningar om guld eller en tredjeplats. Tillförsikten är en del av supporterns glädje, särskilt den här tiden på året. Men vi som har det som jobb ska förstå mekanismerna med förväntningar och hur att hantera dem.

Alm utvecklar:

– Om du hela tiden startar ovanför förväntningstaket kan du sällan hitta de små segrarna. Men om du hittar en god balans mellan förväntningar och sportslig förmåga kan du förmå så mycket mer. Då kan vi uppnå saker som ingen, ens vi själva, kan ana på förhand.

Får kritik av sina vänner

– Samtidigt, om du tittar på ekonomi och de sista åren, så finns det många starka lag som har varit före i tabellen och de lagen har inte mindre ambitioner i år – snarare tvärtom. 

Vad vill du själv framåt då, nu när du har bestämt dig för att vara fotbollstränare ett tag till? 

Alternativen är många. Stanna länge i IFK Norrköping? Flytta utomlands igen? Testa på att leda ett landslag?

– Jag är den klart sämsta tränaren på att karriärplanera. Jag får så jävla mycket kritik från vänner och bekanta i branschen: ”Du är så dålig på att planera din karriär. Du måste sträva hårdare, ha en plan, tänka på fallhöjd och nästa klubb”.

Varför gör du inte det?

– Jag har snubblat lite över jobben, de uppstår och jag har varit lyckligt lottat att få träna fina klubbar med härliga människor. Jag älskar jobbet, jag älskar att göra så mycket som möjligt av det, men jag har liksom ingen riktig plan utöver att ge allt där jag står … De yngre tränarna verkar vara vassare på att karriärplanera och sträva utomlands, jag mest hamnade utomlands.

Har du ingen dröm, inget mål?

– Jag borde skaffa mig det någon gång!