Gå direkt till sidans innehåll
Allsvenskan

Supportrar går samman efter bengalkaoset

Efter förra säsongens ordningsstörningar går flera svenska ultrasgrupper samman.

Syftet är att stoppa pyroteknik som kastas in på planen eller mot publiken.

– Vår reaktion på den här kommunikén är positiv. Det är positivt att de reflekterar över sitt agerande, säger Johan Lindvall, Svensk Elitfotbolls generalsekreterare.

Flera gånger förra säsongen kastades bengaler in på planen under allsvenska matcher.
Foto: Henrik Isaksson/TT
Foto: CORNELIA NORDSTRÖM

Under förra säsongen i allsvenskan utbröt kaos på läktaren vid ett flertal matcher. Pyroteknik kastades in på planen och mot andra delar av arenan. Supportrar tog sig också in på planen och fick mottas bort av polis.

Guldmatchen mellan Malmö FF och IF Elfsborg avbröts tillfälligt efter tumultartade scener. Och under försäsongen kunde inte träningsmatchen mellan Djurgården och Västerås spelas klart efter att pyroteknik kastats.

Inför kommande säsong har flera svenska ultrasgrupper nu gått ihop.

Den senaste tidens sammandrabbningar, i synnerhet de fall där pyroteknik kastas, riskerar att skapa ett klimat där det blir svårt för oss ultras att utöva vårt läktarstöd. Framför allt drabbas oskyldiga supportrar.”, skriver man i ett uttalande.

Vidare listar man två punkter som ultrasgrupper från 17 klubbar är överens om: pyroteknik ska endast användas i stämningshöjande syfte och att pyroteknik inte ska kastas in eller mot någon person.

Sef kommenterar uttalandet

Johan Lindvall, Svensk Elitfotbolls generalsekreterare, berättar att de ser positivt på uttalandet från ultrasgrupperna.

– Vi vill att supportergrupperna reflekterar och att kraften till förändring kommer inifrån de här supportergrupperna. Men vi behöver se mer förändringar till 2024. Vi noterar exempelvis att det inte står något om utskjutande pyroteknik.

Kan du ge något exempel på vad ni behöver göra?

– Vi har nolltolerans på arenorna gällande pyroteknik, inkastade föremål och bangers. Vi jobbar brett men detta är en av de viktigaste frågorna.

Hur ska ni lyckas med det?

– Den diskussionen pågår för fullt och det är en komplex utmaning. Men det är väldigt positivt att våra supportergrupper diskuterar frågan nu. För det går inte att gå in i 2024 som vi avslutade 2023. 

Kan man komma att förvänta sig några fler åtgärder från ert håll inför säsongen?

– Jag håller allting öppet just nu. Vi behöver prata ihop oss med klubbarna om hur vi hanterar de direktiv som finns och hur vi behöver skärpa dem. Det är de diskussionerna som pågår intensivt just nu. Supportrarna, klubbarna och vi centralt måste flytta fram positionerna märkbart.

https://twitter.com/SvenskSupport/status/1754792926566056315