Hoppa till innehållet

Storbanken överger kraschad folkaktie

Swedbank stuvar om i sin basportfölj. En kraschad folkaktie kastas ut för att göra plats för ett bolag med en högljudd miljardär som ny huvudägare. 

Dessutom minskas innehavet i en rapportförlorare. Pengarna plöjs bland annat in i ett av börsens investmentbolag. 

Modejätten H&M HM B -0,29%Dagens utveckling åkte på en rejäl baksmälla efter ett urstarkt 2023 i samband med rapporten för det fjärde kvartalet. Inte nog med att resultatet blev sämre än förväntat och att försäljningen under det nya årets första månader krympte – vd Helena Helmersson meddelade mycket oväntat att hon slutar på dagen. Börsens dom blev stenhård och aktien rasade 12,4 procent. Aktien har sedan dess fortsatt nedåt i spåren av att rekommendations- och riktkurssänkningarna har haglat.

Läs även: Här är de hemliga höjdarna i H&M:s koncernledning 

H&M-aktien är hittills i år ned cirka 20 procent och Swedbank väljer nu att plocka bort aktien från sin fokusportfölj. Samtidigt minskas vikten i en annan rapportförlorare, Carl Bennets medicinteknikbolag Getinge GETI B +0,17%Dagens utveckling, från 10 till 6 procent av portföljen. Swedbank konstaterar att de båda bolagens rapporter var sämre än vad de och marknaden räknat med.

”På längre sikt vidhåller vi visserligen en optimistisk vy, men ser att ett lägre investerarintresse kan komma att verka hämmande under den närmaste tiden framöver”, skriver storbanken.

De 4 procentenheter som frigörs i minskningen av Getingeinnehavet går till att öka innehavet i familjen Wallenbergs maktbolag Investor INVE B +1,35%Dagens utveckling från 8 till 10 procent av portföljen och i Obos-kontrollerade byggbolaget NCC NCC B 0,00%Dagens utveckling från 4 till 6 procent. Efter NCC:s rapport har den tidigare storägaren Nordstjernan sålt hela sitt innehav.

Men den stora nyheten är att Swedbank plockar in fastighetsbolaget Castellum CAST -1,64%Dagens utveckling, som numera kontrolleras av fastighetsmiljardären Roger Akelius, i fokusportföljen. Storbanken lyfter fram att Castellum har stabila intäkter och att finansieringsbehovet fram till och med 2025 är täckt och att detta gör att aktien förtjänar en premievärdering mot sektorn.

”Givet den över konjunkturcykeln motståndskraftiga fastighetsportfölj som Castellum har, samt utifrån vår vy att bolaget är väl positionerat för att hantera dess refinansiering, finner vi Castellum vara ett högst intressant långsiktigt bolagsval inom fastighetssektorn”, skriver Swedbank.

Storbankens riktkurs på Castellum ligger på 175 kronor per aktie, vilket motsvarar en uppsida på cirka 36 procent.

Fastighetssektorn har fallit brant från toppen i slutet av 2021 i spåren av stigande räntor. Under fjolårshösten har dock sektorn tagit revansch, sedan botten i slutet på oktober är Stockholmsbörsens fastighetsindex upp omkring 35 procent.

Swedbank konstaterar att de ”i rådande marknadsmiljö” anser att ”ett fastighetsbolag har en tydlig plats i en väldiversifierad aktieportfölj”.

Swedbank vill inte att deras fokusportfölj återges i sin helhet utan hänvisar till sin sajt ”Aktiellt”. Hittills i år har portföljen tappat 4,3 procent, mot minus 2,3 procent för Stockholmsbörsens totalavkastningsindex.

Nyhetsbrevet Toppnyheter

Måndag – söndag, 1–3 utskick om dagen

I nyhetsbrevet Toppnyheter får du de absolut viktigaste och senaste näringslivsnyheterna när de händer – direkt i din inkorg. Brevet skickas 1-3 gånger om dagen, alla dagar i veckan.

Genom att skicka din e-postadress godkänner du vår behandling av dina personuppgifter.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera