Södertälje nobbades av rädsla för infiltration

TT

Publicerad 2023-11-24

Finansminister Elisabeth Svantesson (M). Arkivbild.

Beslutet att placera den nya utbetalningsmyndigheten i Södertälje revs upp av rädsla för kriminell infiltration, skriver Dagens Nyheter.

– Jag tycker det var väldigt omdömeslöst av den tidigare regeringen att ens tänka tanken att lägga en så viktig myndighet i Södertälje, när vi vet att just den kommunen har väldigt stora problem med försök till infiltration, ekonomisk brottslighet och annat. Det säger ju kommunledningen själva, säger finansminister Elisabeth Svantesson (M) till DN.

Det var även svårt att säkerställa lokaler med rätt säkerhetsklass i Södertälje, vilket spelat in i beslutet att i stället placera myndigheten i Stockholm, enligt Svantesson.

Samtidigt som staden varit öppen med att det funnits problem med kriminell påverkan på offentlig verksamhet så är Södertälje en av de städer som jobbat tydligast mot problematiken. Det var därför S-regeringen valde att placera myndigheten där.

– Södertälje är en kommun som verkligen har utmärkt sig för att bekämpa välfärdsfusk och det finns goda erfarenheter där i praktiken av samverkan mellan myndigheter, sade dåvarande finansminister Mikael Damberg (S) till TT i mars 2022.