Hoppa till innehållet

Stockholmsbörsen vänder till minus – Ericsson ned efter rapport

Foto: Cornelia Jönsson

Stockholmsbörsen öppnade upp men vände ned till minus efter drygt en kvarts handel på tisdagen. Huvudnumret Ericssons rapport hälsades med en kursnedgång på ett par procent, medan Intrum först steg och sedan sjönk på sin miljardförsäljning av tillgångar.

Innehåll från SustainalubeAnnons

Förvandlar restprodukt till miljövänliga smörjmedel

Sustainalube mottar pris vid SEB:s tävling Next awards.
Sustainalube mottar pris vid SEB:s tävling Next awards.

Luleåföretaget Sustainalube siktar på att konkurrera med smörjmedelsjättarna i omställningen till fossilfria och miljövänliga smörjmedel.

– Vi har något som inte de har, säger professor Yijun Shi. 

Sustainalube, som har stark koppling till LTU (Luleå tekniska universitet) och den svenska industrin, utvecklar och säljer en ny typ av gröna smörjmedel. Företagets idé är att tillverka miljövänliga och vattenlösliga smörjmedel från glycerol, som är en restprodukt från tillverkningen av biodiesel. 

– Glycerol används idag bland annat som tillsats i livsmedel och som fuktgivare i hudvårdsprodukter. Tillsammans med miljövänliga additiv tar vi fram glycerolbaserade smörjmedel med minimal klimatpåverkan, som också är skonsamt mot huden. Maskinoperatörer som testat vår skärvätska menar att de aldrig haft så fina händer förut, säger Pontus Johansson som är ansvarig för teknisk support på Sustainalube.

Från forskning till kommersiell produkt

Åtskilliga tiotals miljoner kronor i forskningsmedel har totalt beviljats till LTU sedan 2009 för att utveckla glycerolbaserade smörjmedel. Efter flera lyckade fälttester med sågkedjesmörjmedel i skördare grundades Sustainalube 2015 av tre forskare på LTU. Sedan dess har flertal nya produkter utvecklats, såsom hydraulvätskor, smörjfetter och specialsmörjmedel för vattenkraftverk och fossilfri ståltillverkning. 

Yijun Shi, professor i maskinelement vid LTU, är en av medgrundarna till Sustainalube. Han blev belönad med Framtidspriset 2015 som Sveriges mest lovande innovatör inom hållbarhet. Företaget har även blivit uppmärksammat som finalist i Venture Cup 2016 och var med på 33-listan över svenska start-ups 2017. 2023 gick företaget till final i SEBs tävling ”Next awards” som belönar innovativa företag.

– Tack vare all forskning vi lagt ner på att utveckla och testa våra glycerolbaserade smörjmedel har vi idag produkter som presterar lika bra som traditionella oljebaserade smörjmedel. Att produkterna också är helt nedbrytbara och vattenlösliga öppnar även nya användingsområden. Vi har till exempel kunnat lösa stora problem i vattenkraftverk där vissa lager tidigare varit osmorda på grund av oundvikliga utsläpp i vattendrag, menar Yijun Shi.

Om Sustainalube:
Sustainalube utvecklar och säljer miljövänliga smörjmedel utan ekotoxicitet. Små volymer och specialanpassade smörjmedel tillverkas i egna lokaler i Luleå och större volymer tillverkas och distribueras av Skoogs bränsle i Piteå.

Mer information på hemsidan: www.sustainalube.com  

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Sustainalube och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera