Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Detaljen pekas ut i SVT: ”Bättre än någonsin”

I dag kan säkra Linn Svahn säkra sprintcupen.

SVT:s expert Anders Blomquist pekar ut en tydlig nyckel till succén.

– Jag skulle spöa mig själv på ett upplopp mot för tre år sedan, säger Svahn.

Linn Svahn.
Foto: KALLE PARKKINEN / BILDBYRÅN

Linn Svahn kommer till Drammen med ett perfekt utgångsläge. Den svenska skidstjärnan har vunnit fem sprintar i vinter och kan redan under tisdagen säkra segern i sprintcupen.

Hon har hela 178 poängs försprång ner till norska rivalen Kristine Stavås Skistad med två sprintar och totalt 230 poäng kvar att köra.

Därför räcker det för Linn Svahn att ta sig till semifinal i Drammen för att vinna sprintcupen för andra gången i karriären.

– Första gången var det jättehäftigt. Nu vill jag mest bara sätta ”check” på grejer – så det är inte en lika stor grej för mig längre, säger Svahn.

Hennes senaste världscupseger kom i Canmore för en månad sedan, i den klassiska sprinten. Där spurtade hon ifrån Skistad och Jonna Sundling och tog en överlägsen seger.

Det fick SVT:s expert Anders Blomquist att peka ut en tydlig detalj i Svahns åkning – hennes stakning.

– Linn Svahn stakar bättre än jag någonsin sett henne göra. Hon har alltid varit duktig på det men nu är hon i perfekt balans. Fysiskt, träningsmässigt och mentalt, säger ”Blomman” i ett klipp på SVT:s sajt.

Den tidigare vasaloppsvinnaren slår sedan fast:

– Det där är nästan så perfekt som man kan göra.

”Jag skulle spöa mig själv på ett upplopp”

Linn Svahn håller själv med om att hon tagit stora steg i just stakningen under skadeperioden som höll henne borta från tävlande i drygt ett och ett halvt år.

– Det är sådana moment som vi har jobbar på väldigt mycket, så det är kul att få sätta det i skarpt läge.

Hur mycket bättre är du på det nu jämfört med innan axelskadan?

– Jag är inte sämre i alla fall. Det jag sätter i stakningen nu satte jag inte i fjol, så nu får jag dubbelt tillbaka för det vi jobbat på under två år. 

– Jag skulle spöa mig själv på ett upplopp mot för tre år sedan. Det är jag rätt säker på. 

Hur viktig är stakningen i en spurt?

– Avslutningen är alltid viktig, oavsett om det är klassisk stil eller skejt. Det är mycket som avgörs där. Det har vi sett både i längre masstarter och sprintar, säger Linn Svahn.

– Så då är det skönt att komma in på ett upplopp och känna ”det här blir bra!” och inte ”scheisse, scheisse, scheisse!”. Det är en riktigt skön känsla.

Linn Svahn imponerade även i sprintkvalet i Drammen, där hon var snabbast av alla.

Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.