Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
IT-säkerhetsexperten Marcus Murray om hur man ska tänka kring företags – och sin egen – säkerhet. Foto: Storyblocks/SVT/Tilda Lindén

Så skyddar du dig mot cyberattacker

Uppdaterad
Publicerad

Hackerattacker är relativt vanliga och även privatpersoner kan drabbas. Det finns dock flera metoder man kan använda för att skydda sig mot cyberhot.

– Det kanske är smart att slå på de funktionerna även om de är lite jobbigare, säger it-säkerhetsexpert Marcus Murray.

För att skydda sig mot säkerhetshot online är det viktigt att tänka på var och till vilka man delar sina uppgifter, säger Marcus Murray.

– När man laddar upp sin information på en webbsajt ger man ju sitt förtroende till dem att förvalta det. Den informationen är ju lika exponerad som de har säkerhetsförmåga.

Enligt honom är det ett gott tecken när företag och tjänster berättar om sitt säkerhetsarbete.

Ett av de vanligaste sätten som privatpersoner blir hackade på är kapade profiler på sociala medier. Marcus Murray säger att ett enkelt sätt att skydda sig där är att använda multifaktor-inloggning om det finns som alternativ.

– Då är man helt plötsligt en av de som är väldigt svåra att angripa.

Hör Marcus Murray berätta mer om IT-säkerhet i klippet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.