fredag19 april

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Starta din prenumeration

Prenumerera

Kommunal Hälsa

Regeringen vill se vårdgaranti för elevhälsan

Publicerad: 12 mars 2024, 15:32

Skolminister Lotta Edholm (L) presenterar direktiven till en ny utredning om elevhälsa.

Foto: Henrik Gustafsson Nicander/TT

Regeringen vill införa en slags vårdgaranti för elevhälsan. Men skolminister Lotta Edholm (L) kan inte lova att mer pengar ska skjutas till.

Ämnen i artikeln:

Senaste nytt

TT


Det finns en rad indikationer på att väldigt många barn och tonåringar i någon grad behöver professionell hjälp med sitt mående.

Det kan handla om stress och psykiska besvär, som sömnsvårigheter och nedstämdhet.

Därför vill regeringen nu att elevhälsan ska ta ett större ansvar.

– Det är en stor risk att många av de här problemen som barn och unga känner följer med upp i vuxenlivet, säger skolminister Lotta Edholm (L) på en pressträff.

– För att förändra det är elevhälsan i skolan väldigt, väldigt viktig.

Nu tillsätts en utredning som ska titta på en rad saker, däribland huvudmannaskapet och elevhälsans samverkan med bland annat sjukvården och socialtjänsten.

Utredaren ska också se över hur en elevhälsogaranti kan utformas. Det kan beskrivas som en slags vårdgaranti för skolelever. Som exempel på vad garantin kan innehålla anger regeringen hur snabbt en elev ska få insatser, vilka yrkeskategorier som ska finnas på skolan och hur ofta, samt antalet regelbundna hälsokontroller.

– Det mesta tyder på att vi måste förstärka elevhälsan i många skolor och i många kommuner, för det är alldeles för stora skillnader idag, säger Lotta Edholm.

Hon vill däremot i nuläget inte lova mer pengar till elevhälsan.

Enligt socialminister Jacob Forssmed (KD) ger dagens elevhälsa inte de förebyggande insatser som behövs.

Han pekar på att en rad saker, som bland annat lättare sömnproblem, borde kunna hanteras av elevhälsan.

– Inte minst för att problemen inte ska växa sig stora i en lång kö till barn- och ungdomspsykiatrin. Det är en avgörande investering för det enskilda barnet såväl som för samhället, säger han.

Fakta: Elevhälsovård

Redan i Tidöavtalet mellan regeringspartierna och SD utlovades en "bred reform" för att förbättra elevhälsan.

Problemet med en underdimensionerad elevhälsovård, sett till behovet, har varit känt länge. För några år sedan lät den dåvarande regeringen utreda en minimibemanning, men gick aldrig fram med ett sådant lagförslag.

Någon statistik över bemanningen finns inte, men utredningen uppskattade då (2021) att det gick en skolläkare per 10 100 elever, en skolsköterska per 440 elever, en psykolog per 1 500 elever och en kurator per 460 elever.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev