Nytt laservapen attackerar målet med ljusets hastighet och extrem precision

Enligt det brittiska försvarsdepartementet kan lasern på en kilometers håll träffa ett mål som inte är större än ett mynt.

En supersnabb ljusstråle – som ljudlöst och med ljusets hastighet splittrar en fientlig drönare – låter som något hämtat ur Hollywoods senaste succéfilm.

Icke desto mindre har den brittiska armén framgångsrikt testat ett kraftfullt laservapen, som kanske kan göra entré på slagfälten om cirka fem till tio år.

DragonFire, som lasern har döpts till, är specifikt utformat för att sikta in sig på och neutralisera attackerande drönare från sin position på militärfartyg.

Kostar mindre än en flaska gott vin

Det brittiska DragonFire-vapnet är ett lasersystem på 50 kilowatt med extrem precision som sägs kunna skjuta ned mål som inte är större än ett litet mynt från mer än en kilometers håll.

Lasersystemet sänder ut våldsamt intensiva ljusstrålar mot sitt mål och värmen från strålarna bränner sig igenom objektet.

DragonFire kan enligt uppgift oskadliggöra en hel svärm av drönare samtidigt.

Enligt det brittiska försvarsdepartementet har vapnet under de senaste testerna spårat och skjutit ned snabbt flygande drönare på olika höjd, avstånd och hastighet både på land och till havs.

"DragonFire har bevisat sitt värde i tester och detta banbrytande vapen har potentialen att transformera Storbritanniens försvarskapacitet", förklarar den brittiska försvarsministern, Grant Shapps, i ett pressmeddelande.

Det kraftfulla vapnet är i första hand avsett att placeras på däck på den brittiska flottans stridsfartyg, skriver han vidare.

Se laservapnet DragonFire här:

Video

Ett sådant vapen har flera uppenbara fördelar ur ett militärt perspektiv.

För det första är vapnet extremt snabbt och exakt. Det är dessutom ganska mobilt och kan flyttas runt relativt enkelt.

Samtidigt är det ett betydligt billigare alternativ till traditionella luftvärnsrobotar.

Det brittiska försvarsdepartementet släppte denna bild av en mortelgranat, som DragonFire-vapnet också brände sig igenom från ett icke angivet avstånd.

© Ministry of Defence (United Kingdom)

Även om det är dyrt att utveckla laservapen, så hamnar priset per "avfyrning" enligt uppgift bara på 130 svenska kronor. En enda missil kan kosta mer än tio miljoner svenska kronor.

Och eftersom DragonFire inte har fysiska projektiler behöver man inte heller oroa sig för att ammunitionen ska ta slut – den kan fortsätta skjuta så länge den har en energikälla.

Lasersystemets strömförbrukning per avfyrning kan jämföras med att sätta på ett värmeelement i hemmet i en timme, står det.

Laservapen har testats tidigare

Själva tekniken är emellertid inte ny.

Efterhand som drönare allt oftare förekommer i modern krigföring erbjuder laservapen en lovande lösning i försvaret mot dessa hot.

Rysslands president Vladimir Putin meddelade 2018 att Ryssland utvecklat ett laservapen, samtidigt som USA också har hävdat att de har teknik som kan skjuta ned drönare med laserstrålar.

Det är dock oklart om tekniken i exempelvis Ryssland och USA är tillräckligt långt framskriden för att kunna utgöra en militär skillnad.