Gå direkt till sidans innehåll
Marie Nilsson Lind

Hyllningskonsert till minnet av Marie Nilsson Lind: ”Det knyter sig i halsen”

På lördagskvällen hyllas Marie Nilsson Lind i Ängelholm. 

Kvällen kommer att präglas av låtar av Ainbusk-artisten framförda av vännerna Malena Ernman, Tina Ahlin och Viktoria Tolstoy.

– Hela vårat gäng samlas nu för första gången. Vi känner ju att sorgen är ju jättetung och det knyter sig i halsen, säger Tina Ahlin inför konserten. 

Marie Nilsson Lind.
Foto: JESSICA GOW / TT NYHETSBYRÅN
Marie Nilsson Lind och Magnus Lind.
Foto: Lizzie Larsson / IBL
Ainbusk.
Foto: GUNNAR ASK
Aibusk.
Foto: FREDRIK SANDBERG / TT NYHETSBYRÅN
På scenen i Ängelholm.
Foto: JENS CHRISTIAN
Malena Ernman, Tina Ahlin och Viktoria Tolstoy.
Foto: JENS CHRISTIAN
Malena Ernman, Tina Ahlin och Viktoria Tolstoy.
Foto: JENS CHRISTIAN
Malena Ernman, Tina Ahlin och Viktoria Tolstoy.
Foto: JENS CHRISTIAN

Den 4 januari gick artisten Marie Nilsson Lind bort, 62 år gammal. Nyheten kom bara dagar efter att maken Magnus Lind, 78, gått ur tiden efter en tids sjukdom. 

På lördagskvällen hyllas Ainbusk-artisten med en minneskonsert i Ängelholm. Konserten var planerad sedan långt tillbaka, men då tänkt som en välgörenhetskonsert med Marie Nilsson Lind som en av artisterna tillsammans med Malena Ernman, Tina Ahlin och Viktoria Tolstoy.

– Vi beslöt oss för att vi skulle försöka genomföra den här konserten i alla fall. Efter noggrant övervägande tog vi beslut att vi ska genomföra den här konserten. Och att vi tillägnar Marie konserten. Att vi gör den till minne av Marie, säger Tina Ahlin till Expressen inför konserten. 

De tre artisterna, tillsammans med Marie Nilsson Lind, har tidigare varit en kvartett som turnérat tillsammans. De har varit vänner i 30 år och under kvällen ligger allt fokus på den bortgångna artisten. 

– Vi kommer att plocka upp en del av hennes sånger. Vi ska försöka göra det så värdigt, och ge dem så mycket rättvisa som vi kan, fortsätter Tina Ahlin. 

Minneskonserten görs tillsammans med organisationen Rotary och överskottet går till Mind som jobbar med psykisk ohälsa. 

Vännerna: ”Det knyter sig i halsen”

Artisterna väntar sig en känslosam kväll på Rönneskolans scen i Ängelholm. Det är första gången Tina Ahlin, Malena Ernman och Viktoria Tolstoy spelar tillsammans efter att ha förlorat sin vän.

– Hela vårat gäng samlas nu för första gången. Vi känner ju att sorgen är ju jättetung och det knyter sig i halsen. Det gör det, säger Tina Ahlin. 

Viktoria Tolstoy förklarar att de valt bort bitar som känns för svåra att sjunga. Hon berättar att hon lärde känna Marie Nilsson Lind genom Tina Ahlin. 

– Jag kände direkt att hon var den varmaste människan. Hon var en unik person. Oerhört generös, oerhört snäll. Hon hade stor förmåga att se gott – under och bakom, säger Viktoria Tolstoy.

Marie Nilsson Lind begravdes i Visby kyrka den 2 februari i år. Även artistens make Magnus Lind och systern Josefin Nilsson ligger begravda där.