Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I Morgonstudion debatterade Fredrik Kärrholm (M), riksdagsledamot och Janina Pfalzer, Svenska kennelklubben. Foto: Peter Komka

Svenska kennelklubben: Förbud mot kamphundar inte effektivt

Uppdaterad
Publicerad

Efter flera attacker på barn har diskussionen om att förbjuda så kallade kamphundar blossat upp. Riksdagsledamoten Fredrik Kärrholm (M) föreslår ett förbud av kamphundar, något som Svenska kennelklubben inte tror på.

– Det funkar inte i andra länder, då måste vi gå en annan väg, säger Janina Pfalzer från svenska kennelklubben.

I slutet av 2023 blev en 11 månader gammal bebis biten i ansiktet av en Amstaff och i början av 2024 blev en tioårig pojke biten i armen.

Fredrik Kärrholm, moderat riksdagsledamot, lade i september fram en motion i riksdagen om att förbjuda avel och import av kamphundar.

Farliga hundar

– Jag älskar hundar och har själv en Bichon frisé hemma, men hundar kan vara farliga och vissa typer av hundar är farligare än andra, säger Fredrik Kärrholm (M).

”Finns ingen statistik”

Antal personer som vårdats på sjukhus för hundrelaterade skador har ökat från 3 754 stycken år 2018 till 4 302 personer 2022. Men siffrorna är missvisande, menar Janina Pfalzer som är pressansvarig på Svenska kennelklubben, eftersom siffrorna visar alla typer av olyckor där hundar är inblandade.

– Det är alltså inte bett-attacker, det finns ingen sådan statistik, säger hon.

Ett förbud mot till exempel American staffordshire terrier, eller Amstaff, skulle inte fungera eftersom hundarna ofta är blandraser, enligt Janina Pfalzer.

– Hur ska vi kunna förbjuda någonting vi inte vet vad det är?, säger hon.

Men enligt Fredrik Kärrholm (M) finns det forskning som visar att ett förbud minskar de allvarliga attackerna.

– Det som är intressant är att titta på dödsfall och allvarliga hundattacker, säger han.

Istället vill svenska kennelklubben ha kontroll på aveln och att den här typen av händelser ska följa med hunden och inte ägaren. I EU-kommissionen finns ett förslag om ett obligatoriskt hundregister, något som Svenska kennelklubben ställer sig positiva till.

– Hunduppfödare bör registreras så att vi har koll på dem, säger Janina Pfalzer.

Hör en del av debatten från Morgonstudion i videon ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Farliga hundar

Mer i ämnet