AnnonsLSR Landskrona Svalöv

Familjen som provat nya insamlingssystemet: ”Enklare för oss – bättre för miljön”

Familjen Bergman-Aston, som bor i Häljarp, fick prova på det nya 4-fackskärlet för fastighetsnära insamling av förpackningar och tidningar i förväg. 

Det innebar att de kunde lämna sina sorterade förpackningar i ett kärl på sin egen tomt och så hämtade LSR upp dem en gång i månaden – precis som det kommer bli för alla småhus i Landskrona stad och Svalövs kommun från februari 2024.

Jimmy Bergman och hans familj är nöjda med 4-fackskärlet.
Öppna bild i helskärmsläge

Så funkar det nya 4-fackskärlet för återvinning

Jimmy Bergman jobbar som stödassistent i den dagliga verksamheten på Hjalmar Brantings väg i Landskrona, och bor med sin sambo Helena Aston och deras tre tonåringar i Häljarp. För ett par år sedan fick de, tillsammans med ungefär 400 andra hushåll i Häljarp och Teckomatorp, prova på det nya systemet för källsortering som senast 2027 enligt en ny lag kommer införas i hela Sverige. I Landskrona och Svalöv kommer det att sättas i gång redan i februari i år, så här ligger de i framkant. Men ännu tidigare var då alltså familjen Bergman-Aston, även om det blev ett glapp mellan testet och nu.

– Jag tycker att det fungerade jättebra med 4-fackskärlet, det är jättebra att det kommer tillbaka! Det kändes inte så bra när det försvann, det var ju en genialisk grej, säger Jimmy Bergman.

"En genialisk grej", säger Jimmy Bergman om systemet.
Öppna bild i helskärmsläge

Två stora och två mindre fack

4-fackskärlet har optimerats efter testdeltagarnas återkoppling av hur det fungerade. När Jimmy och hans familj provade så hade kärlet en större del för tidningar, men eftersom mängden tidningar i samhället har minskat drastiskt så har istället utrymmet för plastförpackningar blivit större. Nu innehåller kärlet två fack på 155 liter vardera för plast- och pappersförpackningar, och två mindre för metall och tidningar. Glas ska däremot fortfarande återvinnas i stora behållare på lättillgängliga platser runt om i kommunerna eller på någon av de bemannade återvinningscentralerna. 

– Allting är ju emballerat, köper du någonting så är det ju flera omgångar plast i varje produkt, så det facket blev fullt snabbt, säger Jimmy.

Jag tror man blir mycket bättre på att ta sitt miljöansvar när det är enkelt

Ta sitt miljöansvar

Familjen Bergman-Aston säger att de har ett konstant miljötänk, och 4-fackskärlet blev ett bra komplement, som hela familjen uppskattade.

– Barnen är ju tonåringar, så de kanske inte var jätteengagerade, säger Jimmy med ett skratt.

– Men de använde det rätt.

Han fortsätter:

– Jag tror att man generellt är slarvig med att källsortera. Det finns de som är jätteduktiga på det, men så finns det också de som inte är det. Att få möjlighet att sortera vid tomtgränsen är ju jättebra, jag tror man blir mycket bättre på att ta sitt miljöansvar när det är enkelt. Människan funkar ju så att när det är så enkelt som möjligt så fungerar saker och ting.

Öppna bild i helskärmsläge

Guiden som gör det lättare att sortera rätt – hela vägen från aceton till ölflaska

Fakta

Om LSR

I Landskrona och Svalöv är det LSR Landskrona – Svalövs Renhållnings AB som ansvarar för insamling och behandling av kommunalt avfall och avfall under kommunalt ansvar i Landskrona stad och Svalövs kommun. Kommunalt avfall kallas det avfall som kommer från hushåll. Och det avfall från verksamheter som liknar avfall från hushåll.

Denna text är en annons producerad av Bonnier News Brand Studio och inte av HDs redaktion. Vill du veta mer om hur vi arbetar med denna typ av material får du gärna kontakta oss på cm.native@bonniernews.se
Till toppen av sidan