Hoppa till innehållet

Tesla är inte förloraren när facket härjar

LEDARE. Efter tre månader av strejk mot Tesla har facket skördat sina första offer på arbetsmarknaden. Med de militanta stridsåtgärder som tagits till för att tvinga fram ett kollektivavtal var det bara en tidsfråga.

Trots att LO-borgen tapetserats i fackets antikampanj mot Tesla fortsätter bolagets elbilar att slå rekord. Kunderna älskar dem.
Trots att LO-borgen tapetserats i fackets antikampanj mot Tesla fortsätter bolagets elbilar att slå rekord. Kunderna älskar dem.Foto: Jonas Ekströmer/TT

Men tro inte att det är Tesla som drabbats. Trots att LO-borgen tapetserats i fackets antikampanj mot bolaget fortsätter deras elbilar att slå rekord. Kunderna älskar dem.

Under 2023 blev Tesla Model Y den mest populära nya bilen i landet. Om trenden håller i sig är det inte längre Volvo, villa, vovve som kännetecknar den svenska livsstilen. Bilmodellen har inte bara tagit över svenska landsvägar utan också motorvägen ner till kontinenten, där den i fjol blev Europas mest sålda bil.

I stort sett pågår bolagets verksamhet i Sverige som vanligt med 90 procent av personalstyrkan i arbete. Varje stridsåtgärd har Tesla skickligt parerat. Inga sopberg tornar upp sig vid verkstäderna trots att facket stoppat all avfallshantering, bolaget har hyrt en skåpbil och hanterar det själva. Postnords vägran att dela ut registreringsskyltar löser Tesla genom ett kryphål med ersättningsskyltar från Transportstyrelsen, något myndigheten inte motsätter sig.

I stället är det svenska företag med kollektivavtal som får betala priset när facket jagar amerikanska techbolag för att göda sitt redan storvulna ego. Till exempel i Vetlanda, där Hydro Extrusion tillverkar aluminiumprofiler för krockskydd till Teslas fabrik i Berlin. Sedan slutet av november är det ett av alla företag vars arbete har försatts i blockad.

Häromveckan tvingades de varsla 20 personer om uppsägning, flera av dem medlemmar i IF Metall som nu måste möta arbetslösheten i en lågkonjunktur. Enligt Hydro Extrusions vd är det ”direkt kopplat” till fackets konflikt med Tesla. Utan den inget varsel.

Så ser den fackliga solidariteten ut i praktiken. I sin strävan efter prestige offrar facket företag och anställda med fredsplikt. Ironiskt nog har kampanjen mot Tesla enbart underminerat kollektivavtalets värde. Kritiken hörs redan.

Räkna med att fler företag drabbas. LO:s avgående ordförande Susanna Gideonsson har sagt att de är beredda att hålla ut tills Tesla lämnar landet, det lär inte hända snart. I slutänden riskerar facket stå som den stora förloraren.

Innehåll från LunarAnnons

Banken byggd för småföretag – nu i Sverige

I Danmark har över 20 000 företag valt Lunar Business. Nu lanseras den digitala företagsbanken i Sverige – med noll kronor i startavgift, månadsavgift på 49 kronor och onboarding inom 72 timmar.

 – Lunar är en modern bank fri från gamla system och processer, säger Sverigechefen Mats Persson Bergius.

Att starta eget kan vara överväldigande. Förutom att satsa allt på sin idé måste nyblivna företagare lära sig att hantera administration, bokföring och samtidigt navigera genom en djungel av svårbegripliga och dyra tjänster. 

Lunar har i dag drygt 850 000 kunder. I Sverige har man hittills erbjudit ett mindre urval av tjänster men nu kliver bankutmanaren in på den svenska marknaden på allvar med hela sitt erbjudande till privatpersoner och företag.

– Sverige har en unik entreprenörsdriven ekonomi, med högst andel företagare i Skandinavien enligt Ekonomifakta*. Vi har byggt en företagsbank från grunden, helt utifrån vad små företag efterfrågar, säger Mats Persson Bergius. 

Starta företagskonto utan startavgift

I regel kostar det 2500 kronor att öppna ett företagskonto hos någon av de svenska storbankerna. Dessutom tar det ofta lång tid för en nybliven företagare att få tillgång till sitt konto och komma i gång med sin verksamhet. 

– Möjligheten att starta och driva företag är ryggraden i svensk ekonomi. Vi vill bidra till att Sverige fortsätter växa och att små företag får tillgång till tjänsterna de behöver till ett bra pris. Banker ska underlätta, inte skapa hinder, säger Mats Persson Bergius. 

En bank med tekniskt försprång

Lunar Business har funnits i Danmark sedan 2021, och andelen nystartade företag som väljer den digitala banken ökar snabbt. 2023 valde ett av fem danska företag banken, enligt statistik från Virk, Danmarks motsvarighet till Bolagsverket.

– Lunar är en modern, molnbaserad bank helt fri från föråldrade system och processer. Tack vare vårt tekniska försprång har vi hittat ett betydligt billigare och enklare sätt att driva bank. Våra lägre kostnader skickar vi direkt vidare till våra kunder i form av schysstare prissättning, säger Mats Persson Bergius.

Att erbjudandet går hem hos småföretag visar sig även i Trustpilots statistik över kundnöjdhet där Lunar Business får 4,6 av 5 stjärnor.

En bank av entreprenörer, för entreprenörer

I Danmark har Lunar Business på kort tid blivit en storspelare på företagsmarknaden. När banken nu lanseras fullt ut i Sverige är det för att på allvar utmana bankoligopolet. 

– Enligt danska näringslivsorganisationen SME Danmark är Lunar viktig för den danska ekonomin och en av de banker som är mest dedikerade till småföretag. Nu får svenska företagare samma möjlighet. För att bygga Lunar har vi plöjt ner all vår erfarenhet från att starta och driva företag, och skapat en bank byggd av entreprenörer, för entreprenörer, säger Mats Persson Bergius.

Läs mer om Lunar Business här.  

*https://www.ekonomifakta.se/Fakta/Foretagande/Naringslivet/Antal-foretagare/

 

Mer från Lunar

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Lunar och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera