Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

DN Direkt

Senaste nyheterna i korthet

Klarna mot USA-börsen ”ganska snart”

Foto: Anette Nantell

Betaltjänstbolaget Klarna kan komma att börsnoteras i USA ”ganska snart”, säger vd Sebastian Siemiatkowski till Bloomberg.

Han pekar bland annat på att USA är Klarnas största marknad och att landet har bättre förståelse för finansiella techbolag än Europa, som förklaring till att USA ligger närmast till hands för en börsnotering.

Senaste nyheterna

Man hittad död i Göteborg efter olycka

En man i 70-årsåldern hittades under natten avliden utomhus i stadsdelen Majorna i Göteborg, skriver polisen på sin hemsida.

Mannen hittades vid 02.30 natten till lördag av förbipasserande. Inledningsvis utreddes händelsen som mord, men efter att tekniker varit på plats konstateras att en olycka ligger bakom dödsfallet.

HD i Alabama orubblig: Frysta embryon är barn

USA-delstaten Alabamas högsta domstol står fast vid sitt utslag om att frysta embryon ska ses som barn, i rättslig mening.

Utslaget blev mycket omskrivet när det kom tidigare i år. Tre par hade stämt en fertilitetsklinik för vållande till deras ”barns” död sedan deras embryon hade förstörts under lagring. Domstolen kom fram till att embryona var, enligt lagens mening, att betrakta som barn och att paren kunde driva saken rättsligt. På fredagen avslog domstolen en begäran om att ta upp frågan igen.

Utslaget skapade stor oro bland dem som driver fertilitetskliniker och tre av dem pausade sin verksamhet. Delstaten har sedan utslaget kom stiftat en lag som framöver ska skydda kliniker från stämningar liknande de tre parens. Men domarnas beslut fortsätter att skapa osäkerhet om rättsläget.

Man dödad i Motala

En 35-årig man misstänks ha mördats under fredagskvällen i Motala.

Polis larmades via SOS alarm vid 20.19 att en skadad man hittats utomhus i Råssnäs i centrala Motala och när polis kom till platsen hittades mannen svårt skadad utanför en matbutik.

– Han hade skadats med ett tillhygge och ambulanspersonalen kämpade för att rädda hans liv men han avled tyvärr, säger Kurt Marklund, vakthavande befäl vid polisregion Öst.

En man greps kort efter midnatt och är nu misstänkt för, inledningsvis, mord.

– Eftersom det skedde utomhus så borde det finnas massor med vittnen till händelsen och vi utreder det nu, säger Kurt Marklund.

Ingen beviljad koranbränning i Malmö på söndag

Det blir inga fler beviljade koranbränningar i Malmö i helgen. De som på fredagen brände en koran på Gustav Adolfs torg har inte betalat sin ansökan för söndagen – och därför kommer den inte att behandlas, meddelar polisen.

Uppgifterna om en sammankomst för koranbränning på lördagen var däremot felaktiga. Personerna har ansökt om att promenera genom Malmö – en ansökan som är avvisad av polis, förklarar presstalesperson Filip Annas.

I polisens beslut framgår att personerna tänker dra en koran i koppel efter sig, samt bära israeliska flaggor.

Över 200 döda i översvämningar i Kenya

Fler än 200 personer har omkommit på grund av översvämningar i Kenya.

I ett tal till nationen säger president William Ruto att ”meteorologiska rapporter målar upp en dyster bild”, eftersom en cyklon riskerar att dra in över Kenyas kust under de kommande dagarna.

Skyfall har översköljt Östafrika de senaste veckorna, och fler än 150 000 personer har fördrivits från sina hem på grund av det.

Skottlossning mot lägenhet i södra Stockholm

Foto: Henrik Montgomery/TT

Polisen har larmats om en skottlossning i Hammarby sjöstad och har en stor insats i området. Flera skott har avlossats mot en dörr till en lägenhet. Det fanns personer i bostaden när skjutningen inträffade men ingen har skadats, säger Nadya Norton, presstalesperson vid Stockholmspolisen.

–  Vi är på plats och tar reda på mer om vad som hänt. Bland annat hålls vittnesförhör, säger hon.

Polisen vill inte uppge om någon gripits efter skjutningen, men bekräftar att det pågår en sökinsats.

– Vi letar efter den eller de som har gjort det här, säger Nadya Norton.

En förundersökning om mordförsök har inletts.

Kongresspolitiker gripen misstänkt för mutbrott

Den demokratiske kongressledamoten Henry Cuellar och hans fru Imelda Cuellar, har frihetsberövats efter att de båda åtalas för bland annat mutbrott.

Åtalet kopplas till en utredning från USA:s justitiedepartement om kopplingar mellan amerikanska företagsledare och Azerbajdzjan.

Enligt åtalet mottog Cuellar och hans fru nära 600 000 dollar, motsvarande drygt 6,4 miljoner kronor i dagens penningvärde, mellan åren 2014 till 2021 i mutor från ett Azerbajdzjanstyrt energiföretag och en bank i Mexiko. I utbyte ska Cuellar ha gått med på att främja Azerbajdzjan och bankens intressen i USA.

Kongressledamoten säger i ett uttalande att han och hans fru ”är oskyldiga till dessa anklagelser”.

Cuellar är invald för Texas.

Seoul: Nordkorea planerar attentat mot ambassader

Sydkorea anklagar Nordkorea för att planera terrorattacker mot sydkoreanska ambassader som påstås ha hjälpt avhoppare från den kommunistiska diktaturen.

Informationen har fått utrikesdepartementet i Seoul att höja beredskapsnivån för beskickningar i fem länder: I Kambodja, Laos, Vietnam, Ryssland och Kina. Nordkorea har ambassader och konsultat på samma platser.

Sydkoreas underrättelsetjänst skriver att det verkar finnas en koppling till det ökade antalet nordkoreanska avhoppare. Att avvika ses av regimen i Pyongyang som ett allvarligt brott som kan leda till hårda straff – även för anhöriga och inblandade.

Flera gripna kopplade till mord på sikhledare

Under fredagen har den kanadensiska polisen åtalat tre personer kopplade till mordet på den välkända sikhiska ledaren och kanadensiska medborgaren Hardeep Singh Nijjar. Det uppger polisen på en pressträff enligt Reuters. Polisen ska ha haft span på personerna i månader.

I september sa Kanadas premiärminister Justin Trudeau att kanadensiska myndigheter utredde anklagelser om att den indiska regeringen haft agenter som varit inblandade i mordet. Hardeep Singh Nijjar sköts ihjäl vid ett sikhiskt tempel i Vancouverförorten Surrey i juni 2023.

Läs mer om fallet här.

Dalennätverket växer i norr efter splittring i Foxtrot

Med de interna striderna och splittringarna inom  Foxtrotnätverket har det rivaliserande gänget Dalennätverket från södra Stockholm kunnat expandera i norra Sverige, säger Lars Wahlberg, biträdande regionpolischef Nord till Ekot. Under förra året skedde flera våldsdåd i Sundsvall med koppling till Foxtrots och Dalennätverkets strid om narkotikamarknaden i staden.

Nu har Dalennätverket tagit kontroll över narkotikamarknaden i norr, från Sundsvall upp till Malmfälten, säger polisen till Ekot.

Åskådarna vänder koranbrännare ryggen

Foto: Anders Hansson

Den tillståndsgivna koranbränningen i centrala Malmö inleddes klockan 15 och den polisiära närvaron är massiv.

Tillståndet gäller fram till klockan 18 och manifestationen pågår fortfarande. Men redan efter en dryg timme följde den stora merparten av de hundratals åskådarna uppmaningar från funktionärer från ett flertal organisationer om att lämna kravallstaketen. Istället samlades man i en cirkel mitt på Gustav Adolfs torg för att demonstrativt vända de två koranbrännarna ryggen, spela musik och ropa pro-palestinska slagord. En dryg halvtimme senare har åskådarleden glesats ut rejält.

Man frias från åtal efter Gazaprotest i riksdagen

Den 14 februari avbröts flera politiker i riksdagen av åhörare i samband med en protestaktion mot Israel och kriget i Gaza. Flera greps och i mars åtalades åtta personer misstänkta för brottet störande av förrättning. Nu friar Stockholms tingsrätt en man från åtal. Mannen har anfört att han skrek när talmannen pausat debatten. Enligt rätten finns det ingen utredning som motbevisar detta och därför frikänns mannen.

Trumpkopplad revisorsfirma bedrägerianklagad

En stor amerikansk revisorsfirma, som bland annat anlitats av expresidenten Donald Trumps mediebolag Trump Media, stängs av på permanent basis efter anklagelser om grovt bedrägeri av USA:s finansinspektion SEC.

Firman, BF Borgers, och dess ägare Ben Borgers varken erkänner eller förnekar brott, men har gått med på avstängningen – och att betala bötesbelopp om totalt 14 miljoner dollar, motsvarande cirka 150 miljoner kronor, som civilrättslig påföljd.

Färja i brand på Lidingö – passagerare evakuerade

Räddningstjänsten larmades vid 16-tiden om en brand på en passagerarfärja på Lidingö, norr om Stockholm.

– Fartyget ligger vid kaj och har haft en brand i maskinrummet, säger Alexander Westerberg från Storstockholms brandförsvar.

Alla passagerare har evakuerats och det finns inga rapporter om personskador.

10 000 flyttas permanent efter vulkanutbrott i Indonesien

Foto: Ronny Adolof Buol/AFP

Den indonesiska regeringen kommer att permanent flytta nästan 10 000 invånare efter att en vulkan på ön Sulawesi fått flera utbrott, rapporterar Reuters. Alla invånare på ön har tvingats evakuera de senaste veckorna, och på fredagen ställde sig regeringen frågande till om ön kommer att vara beboelig i framtiden.

Hundratals enklare bostäder kommer att byggas för att husera de evakuerade.

Storbrand i fabrik i Berlin – allmänheten varnas

Foto: Christoph Soeder/TT

Invånare i Berlin varnas för farlig rökutveckling sedan en omfattande brand brutit ut i en fabrik i stadens sydvästra delar.

”En fabriksbyggnad där kemikalier förvaras brinner”, skriver räddningstjänsten på X.

Läs mer här.

Åklagare tar över utredningen av attacken i Gubbängen

Polisen har lämnat över förundersökningen om attacken mot ett politiskt arrangemang i Gubbängen till åklagarkammaren, uppger Martin Svanehed, tidigare förundersökningsledare vid polisen till DN. Orsaken är att ta reda på huruvida andra brottsrubriceringar kan bli aktuella, enligt Svanehed.

–  Vi har haft en diskussion med åklagaren och vi överväger om det kan bli aktuellt med andra brottsrubriceringar på sikt. Då behövs det en genomlysning av ärendet från åklagarsidan. Sen får vi se var det landar,  säger han.

Det är samma brottsrubriceringar sedan tidigare som är aktuella i dag.

– Men vi funderar på olika framtida scenarior på detta ärende. Det är det jag kan säga om det, säger Martin Svanhed.

Polisen har fortfarande ingen misstänkt för attacken.

–  Vi har en del information som vi följer upp för att skapa oss en bättre bild av vilka som ligger bakom det här, säger Svanehed.

Attefall ska se till att fler kan bo i hus

Regeringen tillsätter en egnahemskommissionär, tidigare bostadsministern Stefan Attefall. Det säger infrastruktur- och bostadsminister Andreas Carlson (KD), på KD-dagarna i Västerås.

– Uppdraget är att verka för att öka småhusbyggandet genom en ny egnahemsrörelse.

Hälften av befolkningen bor i småhus, men andelen småhus i bostadsbeståndet minskar, enligt ministern. Samtidigt vill sju av tio svenskar bo i villa eller radhus, säger han på en pressträff.

Uppdraget ska redovisas senast den 15 januari 2027. Attefall ska samla de aktörer som kan påverka att småhusbyggandet ökar men även verka för byggandet av trädgårdsstäder.

Man i 80-årsåldern död i drunkning

En person har förts till sjukhus med ambulanshelikopter efter ett larm om drunkning på Lidingö utanför Stockholm, enligt SOS Alarm.

– Det är en person som har befunnit sig i vatten, men personen är på land nu och avtransporterade med helikopter från platsen, sade Josefin Lindblom, ledningsoperatör vid Storstockholms brandförsvar strax efter lunchtid.

Senare på eftermiddagen meddelade polisen personen, en man i 80-årsåldern, avlidit. Anhöriga har underrättats.

Bärföretagare åtalas för människohandel

Två bärföretagare i Åsele i Västerbottens län, åtalas för nio fall av människohandel. Anledningen är att de två åtalade, en man och en kvinna, ska ha rekryterat bärplockare från Thailand med löfte om arbete och goda villkor. Men i stället ska bärplockarna ha blivit fråntagna sina pass vid ankomst till Sverige, skuldsatta med över 20 000 kronor var för resan och varit beroende av paret i förhållande till mat och bostad, menar Petra Götell, åklagare som leder förundersökningen.

– De har vilselett bärplockarna, som befunnit sig i en svår situation. Jag anser att det är fråga om människohandel, alternativt människoexploatering, grovt brott. Gärningen har avsett en verksamhet som bedrivits i stor omfattning och medfört betydande vinning, säger Petra Götell i pressmeddelandet.

Mannen och kvinnan nekar till brott. DN har tidigare granskat de thailändska bärplockarnas situation i Sverige.

Tre döms efter bombdåd mot villa i Kungsängen

I höstas inträffade en sprängning mot en villa i Kungsängen nordväst om Stockholm. Enligt åklagaren Henrik Stiernblad var bombdådet en hämnd för det uppmärksammade mordet på en 15-åring på en sushirestaurang i Skogås i januari 2023. Nu döms tre unga personer – två minderåriga pojkar och en 19-åring. De yngre pojkarna döms för sprängningen till sluten ungdomsvård i ett år respektive ett och nio månader. 19-åringen döms till tre år och sex månaders fängelse för involverande av en underårig i brottslighet och medhjälp till grov allmänfarlig ödeläggelse.

Kina på månens baksida – igen

I dag klockan 11.27 svensk tid planerar Kina att skicka upp den obemannade rymdsonden Chang'E-6 med destination månens baksida.

Om uppdraget lyckas är det i så fall andra gången Kina landar med en rymdsond på denna sida av månen. År 2019 blev Kina först i världen med detta, då Chang'E-4 lyckades mjuklanda på månens baksida, vilket är betydligt svårare eftersom denna del av månen ligger i total radioskugga.

Farkosten och den planerade landningen är en del av Kinas rymdprogram där ambitionen är att placera en människa på månen före 2030.

Ebba Busch vill prata skärmtid – ”digital epidemi”

Foto: Anders Wiklund/TT

VÄSTERÅS. – Vi behöver tala om effekten av skärmarnas intrång i våra liv. Inte minst i våra barns liv, säger partiledaren Ebba Busch i ett tal på KD-dagarna, där omkring 1 000 kristdemokrater från hela landet samlats.

– Hur kommer det sig att vi tycks stå handfallna inför den digitala epidemi som är på väg att beröva våra barn deras barndom, fortsätter hon, och beskriver skärmtid som ”knark för ett barns hjärna”.

Ebba Busch,  socialminister Jakob Forssmed och EU-toppkandidaten Alice Teodorescu Måwe skrev på fredagen på DN Debatt om att EU måste ställa högre krav på företagen och införa hårdare reglering för digitala medier.

Läs mer här.

Minst 20 döda i bussolycka i Pakistan

Minst 20 personer har omkommit och över 20 skadats i en bussolycka i norra Pakistan, uppger landets polis.

Föraren tappade kontrollen över bussen vid en vägkorsning i bergsområdet i Chilas-området i regionen Gilgit Baltistan.

Det ledde till att bussen föll ned i en ravin där floden Indus flyter fram.

– Hjälpinsatserna är avslutade. Av de 21 skadade är tillståndet för fem mycket kritiskt, säger Azmat Shan vid polisen.

Bristfälliga förarutbildningar och ofta undermåligt underhållna vägar gör att bussolyckor är vanligt förekommande i Pakistan.

Man misstänks ha våldtagit kvinna under vapenhot

Under torsdagskvällen larmades polis i Göteborg efter att en kvinna ska ha fått ett vapen riktat mot sig, blivit hotad och tvingad till sexuell handling.

Mannen, som är i 20-årsåldern, lokaliserades till en lägenhet i närheten och insatsstyrkan tillkallades. Han kunde senare gripas, skriver polisen på sin hemsida.

En anmälan om olaga hot, grovt vapenbrott, våldtäkt samt ringa narkotikabrott har upprättats.

Danmark höjer abortgränsen

Danmarks regering höjer abortgränsen från tolv till 18 veckor, meddelar danska inrikes- och hälsodepartementet.

Sedan 1973 tillåts fri abort fram till vecka tolv för kvinnor över 18 år, därefter krävs ett speciellt tillstånd från ett abortsamråd.

I september 2023 föreslog Danmarks etiska råd att gränsen skulle höjas, med hänvisning till att Danmark har en av de mest restriktiva abortlagarna i Västeuropa.

Lagförslaget kommer att läggas fram under nästa år och beräknas träda i kraft den 1 juni 2025, enligt uttalandet.

Stora skillnader i synen på koranbränningar

Fler invånare med utländsk bakgrund i så kallade utsatta områden vill förbjuda koranbränningar än sina grannar med svensk bakgrund, visar en ny undersökning från Järvaveckan Research. 67 procent av de tillfrågade med utländsk bakgrund i utsatta områden är positiva till ett sådant förbud medan motsvarande siffra bland de med svensk bakgrund är 49 procent. Bland övriga befolkningen är 49 procent positiva till ett förbud.

Undersökningen har också frågat om ett eventuellt stopp för byggandet av nya moskéer i Sverige. Där är 32 procent av invånarna i utsatta områden positiva, jämfört med 43 procent i övriga Sverige.

Rapporten bygger på 4 300 intervjuer och är den fjärde i en serie om svenskars inställning till olika dagsaktuella politiska ämnen, som Järvaveckan har genomfört.

2 000 gripna efter Gazaprotester – många inte studenter

Foto: Mario Tama/Getty Images/AFP

Polisen har hittills gripit över 2 000 pro-palestinska demonstranter vid universitet runt om i USA, enligt AP.

Men flera amerikanska medier rapporterar att många av de gripna inte är studenter vid lärosätena. Vissa uppges vara lärare eller tidigare studenter, andra sakna koppling till universiteten.

De senaste veckorna har ett stort antal universitet i USA skakats av omfattande Gazaprotester. Demonstranter har ockuperat gräsmattor och byggnader och många skolor har kallat in polis för att lugna ner protesterna.

Även på Science-Po i Frankrike har polisen avlägsnat demonstranter.

Boris Johnson glömde foto-id – nekades rösta

Foto: Justin Tallis/AFP

Boris Johnson, ett känt ansikte i stora delar av världen, fick vända om när han skulle rösta i ett lokalval i England. Den brittiske förre premiärministern hade inte med sig något id-kort med foto och fick fixa fram ett för att lägga sin röst, rapporterar The Guardian.

Lagen som kräver foto-id för att få rösta var han själv med och drev igenom 2022 under sin tid i den brittiska regeringen. Den brittiska valkommissionen har varnat för att hundratusentals människor, bland dem många krigsveteraner, saknar den typ av id som krävs för att rösta. Ministern med ansvar för veteranfrågor har bett om ursäkt för att deras id inte godtas.

Många döda efter skyfall i Brasilien

Minst 29 människor har omkommit i översvämningar och jordskred efter skyfall i södra Brasilien. Dödstalen väntas stiga.

Enligt guvernören i regionen Rio Grande do Sul, Eduardo Leite, handlar det om den värsta naturkatastrofen genom historien för området. Undantagstillstånd har utlysts.

Faran är inte över, regnen fortsätter och den stora floden Guaiba, som redan har svämmat över, väntas stiga ytterligare.

Arizona avskaffar kritiserad abortlag från 1800-talet

Den mycket strikta abortlag, från 1864, som återinfördes i Arizona i april kommer inom några månader att vara historia igen. Guvernören Katie Hobbs från Demokraterna har skrivit under beslutet att skrota den.

Hobbs skrev under sedan delstaten Arizonas senat i onsdags med röstsiffrorna 16–14 röstat för att avskaffa lagen. Demokrater och två republikanska senatorer bildade majoritet.Lagen tillåter bara abort om kvinnans liv är i fara.

Det var i april som Högsta domstolen i delstaten gav sitt godkännande till den kontroversiella 160 år gamla lagen. Beslutet möjliggjordes sedan USA:s Högsta domstol 2022 rivit upp beslutet ”Roe mot Wade” från 1973, som säkrade aborträtten nationellt i USA. Därefter har flera delstater valt att skärpa sina abortlagar.

Judiska centralrådet fördömer planerad koranbränning i Malmö

Polisen i Malmö har gett tillstånd till en koranbränning på Gustav Adolfs torg i Malmö på fredag nästa vecka. Ytterligare minst en ansökan om att bränna Koranen inför Eurovision i Malmö ska ha inkommit till polisen och är under behandling.

Nu fördömer Judiska centralrådet den planerade koranbränningen som man kallar för en ”hatfull handling” på sin hemsida. Rådet skriver också att en koranbränning riskerar att ytterligare förvärra den redan allvarliga säkerhetssituationen i staden inför musiktävlingen.

”Vi vill därför passa på att uppmana alla som vill framföra sina åsikter i samband med Eurovision att göra det på ett sådant sätt att hot och hat mot minoriteter undviks.”, skriver Judiska centralrådet på sin hemsida.

Skottlossning mot flerfamiljshus i Trelleborg

Foto: Johan Nilsson/TT

Polisen skriver på sin hemsida att flera inringare larmat om att de hört skott avlossas i centrala Trelleborg. Platsen har spärrats av. Det har skjutits mot ett flerfamiljshus, ingen har påträffats skadad i den beskjutna lägenheten, enligt polisen. Ingen misstänkt har gripits. Även en grannlägenhet har träffats av skott, inte heller i den bostaden har någon skadats.

– Men vi har uppgifter om att misstänkta ska ha lämnat platsen i bil, säger Evelina Olsson till TT.

Sångerskan Tove Naess död

Foto: Roger Tillberg/TT

Tove Naess har dött efter en tids cancer, berättar hennes sambo för Aftonbladet. Hon blev 64 år gammal.

Sångerskan sjöng med Dave & the Mistakes på 80-talet och släppte även flera soloskivor. Hon har även varit körsångare bakom flera stora artister, däribland Marie Fredriksson och Ulf Lundell.

1991 var hon med i Melodifestivalen med låten ”Låt mig se ett under”.

Läs mer här

Brand i brödfabrik på Hisingen

Det brinner i en fabrikslokal i Torslanda i Göteborg, skriver polisen på sin hemsida. Enligt GP är det brödfabriken där Åkes hönökakor bakas som brinner. Enligt polisen ska ingen person befinna sig i lokalen, ingen ska heller ha skadats.

Sony lägger bud på filmjätte

Underhållningsjätten Sony och riskkapitalbolaget Apollo Express har uttryckt sitt intresse att köpa filmbolaget Paramount, rapporterar The New York Times med hänvisning till källor.

Enligt uppgifter till tidningen är den föreslagna köpesumman cirka 26 miljarder dollar.

Filmstudion Skydance har under de senaste månaderna exklusivt förhandlat om att köpa Paramount, med deadline på fredag. Budet från de nya intressenterna är icke-bindande, men skulle göra Sony till majoritetsägare vid en eventuell affär.

Paramount är ett av USA:s äldsta och största filmbolag.

Sjuksköterska i USA gav patienter dödlig dos insulin – döms till livstid

En 41-årig sjuksköterska i den amerikanska delstaten Pennsylvania har dömts till livstids fängelse efter att ha gett patienter dödliga eller potentiellt dödliga doser av insulin, rapporterar nyhetsbyrån AP.

Enligt domen ska sjuksköterskan ha varit inblandad i 17 patienters dödsfall mellan åren 2020-2023. Offren var mellan 43 och 104 år gamla. Hon dömdes för tre fall av mord och 19-fall av mordförsök.

En död efter trafikolycka i Gagnef

En kvinna har dött efter en trafikolycka med två fordon på E16 nordost om Mockfjärd, uppger polisen. Olyckan inträffade på torsdagseftermiddagen. Polisen har inlett en utredning och fordonen ska genomgå teknisk undersökning.

Vägen var tidigare helt avstängd men vid 21-tiden öppnade vägen helt.

Biden: Demonstranterna måste hålla sig till lagen

Alla har rätt att uttrycka sin åsikt, men inte rätt att skapa kaos.  Det säger den amerikanska presidenten Joe Biden om de massprotester som pågår på universitet runt om i USA, mot Israels agerande i Gaza. Det är första gången på tio dagar som presidenten offentligt kommenterar de omfattande protesterna där tusentals personer gripits.

– Fredliga demonstrationer är skyddade. Våldsamma protester är inte skyddade. Att förstöra egendom, upplopp och vandalism är inte fredliga demonstrationer.

Läs mer här.

Norges säkerhetspolis: Ryska agenter avslöjade

Norges säkerhetspolis PST har upptäckt rysk underrättelseverksamhet i Vestland, rapporterar NRK. Flera agenter har avslöjats, enligt Torgils Lutro som är chef för PST i Vestland. Men han vill inte gå in på hur många det gäller.

– I Vestland har vi haft stark misstanke om, men har också upptäckt, fientlig och oönskad rysk underrättelseverksamhet sedan invasionen av Ukraina 2022, säger Lutro till den norska kanalen.

Den norska säkerhetspolisen bedömer att Rysslands syfte bland annat kan vara att förbereda sabotage. Enligt Torgils Lutro är Rysslands mål också att skada bilden av Norge för landets allierade.

Totalstopp i tågtrafiken mellan Stockholm och Uppsala

Det är stopp i tågtrafiken i båda riktningar mellan Stockholm och Uppsala på torsdagseftermiddagen. Detta till följd av en olycka vid Häggvik. Alla pendeltåg och fjärrtåg påverkas.

Stoppet väntas vara hävt tidigast 18.45.

It-attack mot Umeå universitet

Umeå universitet har utsatts för en cyberattack. Attacken upptäcktes under torsdagsmorgonen och alla servrar med utgående trafik har stängts ner.

– Vi jobbar parallellt med analyser och med att stoppa attacken. Det här påverkar åtkomsten för vissa anställda och studenter, säger Therese Strandberg, it-chef, till Folkbladet.

Strandberg misstänker att det handlar om en så kallad ransomwareattack, ett utpressningsförsök där ett virus låser system och där det krävs en lösesumma för att öppna upp det igen. Enligt Strandberg har universitetet en idé om varifrån attacken kan tänkas komma.

– Vi har gjort analyser, men vi kan inte med någon säkerhet uttala oss om det ännu. Det finns misstankar, men vi vill dagsläget inte peka ut någon, säger Strandberg till tidningen.

Strömmer efter Gubbängen-attacken: Allvarligare säkerhetsläge

Foto: Lars Schröder/TT

– Det som har framkommit på dagens möte är en bekräftelse på att våra brottsbekämpande myndigheter tar det här läget på ett ordentligt stort allvar, säger justititeminister Gunnar Strömmer till DN efter ett möte med samtliga riksdagspartier.

Regeringen kallade till sig partierna efter attacken mot ett politiskt möte i Gubbängen i södra Stockholm anordnat av Vänsterpartiet och Miljöpartiet.

Även Säpo och Polismyndigheten deltog på torsdagen.

Hur bedömer du säkerhetsläget för den som ska delta i ett politiskt möte eller en demonstration?

– Det går inte att säga det med den konkretionen rörande varje enskild politiker eller varje enskilt möte. Men vi vet att vi har ett allvarligare säkerhetsläge i Sverige, säger Strömmer.

Läs mer här.

Moderaterna vill skydda det vita snuset från EU-förbud

– Vi kommer inte att acceptera ett förbud mot det vita snuset.

Det säger Tomas Tobé, Moderaternas toppnamn till EU-valet, på en pressträff på torsdagen och kallar det hela för ”en frihetsfråga”.

I nuläget är det vita snuset oreglerat på EU-nivå, till skillnad från vanligt snus som är förbjudet i alla medlemsländer utom Sverige. Men det kan snart ändras. EU-kommissionen arbetar med att revidera unionens tobaks- och nikotinlagar, varpå ett förbud mot även det vita snuset bli aktuellt. Det har fått flera svenska europaparlamentariker att kampanja mot ett förbud, däribland Tomas Tobé.

Totalt presenterar M åtta vallöften som ska “skydda det vita snuset från Bryssels byråkrater”.  Utöver att säga nej till ett totalförbud handlar det bland annat om att undvika ett smakförbud och att hindra ”omfattande designbegränsningar”.

Läs mer här

Man frias från grova krigsbrott i Syrien

En syrisk medborgare bosatt i Blekinge frias från krigsbrott begångna i Syrien 2015. Han åtalades för att under IS-flagg ha avrättat två obeväpnade personer och misstänktes även för att ha skändat en avliden person, som släpades efter en tutande bil och bands fast vid en lamppost på ett torg.

Mannen, som är i 50-årsåldern, åtalades för grovt krigsbrott alternativt medhjälp till sådant. Han släpptes dock ur häkte i väntan på domen från Blekinge tingsrätt, som nu friar honom helt.

Visserligen bedömer rätten att mycket tyder på att händelserna i sig inträffat, samtidigt som det förblir oklart vad den åtalade mannen varit inblandad i.

Vidare konstaterar rätten i sin dom att bevisningen i stort bygger på muntliga vittnesuppgifter som inte anses uppnå de krav som ställs för en fällande dom.

Ny guldgruva invigd i Lycksele

Foto: Erik Simander

På torsdagen invigdes en guldgruva i Fäbodtjärn, i Lycksele kommun. Gruvan är den första som öppnas på tio år, väntas vara i drift under tre år och beräknas skapa runt 15 arbetstillfällen.

I dag ligger guldpriset på rekordnivåer. Det oroliga världsläget har fått centralbanker runt om i världen att köpa på sig guld som en säkerhet.

Kritik har riktats mot gruvan från bland annat Naturskyddsföreningen och närboende som menat att värdefulla naturmiljöer riskerar att förstöras och vattendrag förgiftas. Det kan i sin tur påverka privatpersoners tillgång till vatten och fiske i den närliggande nationalälven Vindelälven.

Israel skärper reserekommendationen till Sverige

Det israeliska säkerhetsrådet höjer sin reserekommendationsnivå från 2 till 3 inför Eurovision Song Contest i Malmö, skriver Israel National News.

Den tidigare nivån motsvarar ”potentiellt hot” mot israeler som reser till evenemanget, och den nya nivån motsvarar ”måttligt hot”.

Resevarningen gäller endast under den tid Eurovision pågår, men säkerhetsrådet uppmanar den som har planer på att resa till Malmö under perioden att tänka över om resan är nödvändig.

Rådet uppmanar även alla som väljer att resa att ladda ned rådets särskilda app för att hålla sig uppdaterade.

Tjänstemannafacket Unionen varslar i Teslakonflikten

Unionen ger sig nu in i Teslakonflikten. Tjänstemannafacket varslar om blockad av allt arbete som företaget Dekra Industrial gör åt Tesla.

Företaget besiktar utrustning på verkstäderna.

”Det här kommer ytterligare försvåra verksamheten för Tesla”, säger Unionens förhandlingschef Martin Wästfelt i ett pressmeddelande.

Blockaden träder i kraft 14 maj om ingen lösning nåtts innan dess, vilket förefaller mindre troligt.

Attackerade poliser med svärd – döms

Den man i 35-årsåldern som attackerade två poliser med svärd i Huskvarna döms till rättspsykiatrisk vård med särskild utskrivningsprövning.

Det var i januari som mannen gick till attack mot poliserna, efter att de larmats till platsen om att mannen varit utåtagerande. En av poliserna blev huggen i bålen och fick livshotande skador, den andra blev skadad i en hand.