Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

CUF

Köp inte vänsterns och SD:s narrativ

Det är trist att se hur de stora partierna i dag bråkar om vem som kan förhålla sig hårdast till migration, snarare än att lägga fokus på att förse drabbade sektorer med den kompetens de skriker efter, skriver Saleh Aman och Emelie Nyman. 

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

Saleh Aman, migrations- och integrationspolitisk talesperson, Cuf.
Foto: Pressbild
Emelie Nyman, 1:a vice förbundsordförande och arbetsmarknadspolitisk talesperson, Cuf.
Foto: Pressbild
Migrationsminister Maria Malmer Stenergard (M).
Foto: Christine Olsson/TT / TT NYHETSBYRÅN

DEBATT. Kompetensbristen har utvecklats till ett hinder för tillväxt och innovation. Sverige står nu inför en utmaning som kräver att vi omprövar vår syn på invandring. Sverige behöver säkerställa en stark och konkurrenskraftig ekonomi – något som tyvärr inte prioriteras av varken Moderaterna eller Socialdemokraterna, som i stället bråkar om vem som vill dra åt migrationspolitiken mest.

För att möta dessa problem vill vi i stället underlätta arbetskraftsinvandring genom att modernisera regelverket och slopa lönegolvet. 

Enligt en rapport från Arbetsförmedlingen konstaterar de att arbetsmarknaden 2022 präglades av en omfattande kompetensbrist. 

Sett till privata och offentliga arbetsgivare låg bristtalen över det historiska genomsnittet på riksnivå. 

Samtidigt uppskattar 80 procent av svenska arbetsgivare att behovet av arbetskraft med utbildning inom el, elektronik, datateknik, automation, datateknik samt energi- och elektroteknik kommer att öka de kommande åren. 

Det är trist att se hur de stora partierna i dag bråkar om vem som kan förhålla sig hårdast till migration, snarare än att lägga fokus på att förse drabbade sektorer med den kompetens de skriker efter.

En rapport från Svenskt Näringsliv visar dessutom den enorma utmaningen företag står inför till följd av kompetensbristen. Inom sektorer som teknik och sjukvård är behovet av specialiserad arbetskraft särskilt akut. 

Siffrorna är alarmerande, och understryker behovet av innovativa lösningar såväl de som redan finns tillgängliga för att fylla de tomma platserna.

Ett av de mest kraftfulla verktygen för att adressera kompetensbristen är att öppna upp för fri arbetskraftsinvandring. Genom att välkomna internationella talanger skapar vi inte bara en dynamisk arbetsmarknad, utan stärker också konkurrenskraften. 

Först och främst måste det bli lätt att göra rätt. Den som fått jobb i Sverige borde automatiskt beviljas uppehållstillstånd. Arbetskraftsinvandrare behöver dessutom ha möjlighet att klättra i karriären. 

Ska kunna göra karriär 

Därför är det viktigt att formen för arbetstillstånd reformeras, så att det inte är knutet till ett specifikt yrke. Om någon kommit hit för att arbeta som exempelvis kock ska tillståndet inte kunna dras in om denne avancerar till kökschef. 

Det är helt orimligt att det får gå till så här, en perfekt liberal reform för regeringen att genomföra. 

Det finns ett överflöd av exempel på hur invandring bidrar till ekonomisk framgång. Silicon Valley, känt som världens teknologiska epicentrum, är ett bevis på hur en öppen attityd till invandring skapat en miljö där idéer blomstrar och företag växer. 

Internationella perspektiv skapar dessutom en rikare arbetskraft som står bättre rustad att möta framtidens utmaningar. 

Befogad kritik

Regeringen har från borgerligt håll kritiserats för att inte ha förmågan att sänka skatten, egentligen är inte det så konstigt när man frångått den arbetslinje som gjorde det möjligt för alliansregeringen att sänka skatten och samtidigt öka intäkterna till statskassan. 

Det är en befogad kritik och en sorglig utveckling att tre av fyra av de tidigare allianspartier nu är med och avvecklar det arv i form av liberaliserad arbetskraftsinvandring som gynnat Sverige så väl. Bara under 2022 bidrog arbetskraftsinvandringen med 43 miljarder kronor till bnp och 14 miljarder i skatteintäkter. 

Det är trist att se hur de stora partierna i dag bråkar om vem som kan förhålla sig hårdast till migration, snarare än att lägga fokus på att förse drabbade sektorer med den kompetens de skriker efter. Genom att sluta köpa vänsterns och SD:s narrativ kan vi skapa en mer inkluderande och produktiv nation som håller jämna steg med den globala utvecklingen. 

Var är den självutnämnda liberala vakthunden, Johan Pehrson, när man behöver han som mest?


Av Saleh Aman 

migrations- och integrationspolitisk talesperson, Cuf. 

Emelie Nyman 

1:a vice förbundsordförande och arbetsmarknadspolitisk talesperson, Cuf.