Internet är fullt av hot mot din hårdvara och din privata information. De flesta experterna idag är eniga om att det största hotet mot privatpersoner på nätet idag är nätfisken och ransomware. Under de senaste åren har en illegal marknad växt fram i den undre världen, där kriminella nätverk köper utpressningstrojaner för att tjäna pengar.

IT-säkerhetsspecialist Karl Emil Nikka kan inte uppge hur förekommande cyberattacker varit över åren, då det saknas statistik, men att grupperna som utför cyberattacker har blivit mer professionella. Något han menar hänger ihop med att man kan göra den här typen av brott från hela världen.

– Det finns utpressningsorganisationer som har sin egen kundservice som du kan ringa till ifall du är osäker på hur du ska betala, säger Nikka.

Nikka_Adrianus_Joshua.jpg

Från vänster till höger; IT-säkerhetsspecialist Karl Emil Nikka, MullvadVPN:s infrastrukturschef Joshua Björkäng, säkerhetsrådgivare för NordVPN Adrianus Warmenhoven

För Karl Emil Nikka och NordVPN:s säkerhetsrådgivare Adrianus Warmenhoven är ett av de viktigaste sätten att hålla sig trygg på nätet att uppdatera sitt operativsystem och webbläsare vid varje tillfälle. MullvadVPN:s infrastrukturchef Joshua Björkäng lyfter hur bolag sparar dina personuppgifter, genom kakor och kundkonton, som möjliga hot.

– Om du blir medlem i en kundklubb exempelvis kan din personliga information skickas till annonsörer, utan att du är medveten. Det kan bli ett problem om ditt telefonnummer eller mejladress hamnar hos en aktör med skadliga avsikter, säger Björkäng.

De flesta cyberattackerna kräver någon typ av användarinteraktion. Däremot finns det skadeprogram som gömmer sig i annonser på mer obskyra sajter, eller ‘malwaretizing’ som Karl Emil Nikka kallar det. Där är han, Adrianus Warmenhoven och Joshua Björkäng eniga om att en annonsblockerare är bland de viktigaste lösningarna för sådana hot.

– Något annat du kan göra, ifall du besöker vissa sajter som kan innehålla skadliga annonser är att besöka dem på en separat enhet som din persondata inte är kopplad till, säger Adrianus Warmenhoven.

efbei.jpg

Karl Emil Nikka påstår att FBI rekommenderar annonsblockerare som säkerhetsverktyg

Experterna går skilda vägar om VPN

En av de populäraste lösningarna för att vara säker på nätet idag är virtuella privata nätverk (VPN), men hur effektiv en VPN är har experterna skilda åsikter om. NordVPN:s Adrianus Warmenhoven är den mest positivt inställda. Genom att ändra en IP-adress till ett annat land kan du undvika riktade cyberkampanjer exempelvis, enligt honom.

– Genom att byta din placering på världskartan kan du komma undan en cyberkampanj ifall den är riktad åt landet du befinner dig i, säger han.

Karl Emil Nikka, men även Joshua Björkäng är reserverade kring hur mycket säkerhet en VPN kan erbjuda, då det enda den gör är att ändra ens IP-adress.

– Vi skyddar inte dig från hackare, som många bolag säger att de kan. Egentligen är det bara ett steg för dig att leva ett mer privat liv, säger Joshua Björkäng.

Online-Shopping2.jpg

För 20 år sedan var så kallade internetmaskar de vanligaste skadeprogrammen. Idag handlar det endast om att tjäna pengar, enligt experterna.

Enligt Karl Emil Nikka kan webbplatser spara dina kakor även om du har en annan IP-adress.

– Du kan fortfarande bli identifierad och spårad via fingerprinting dessutom, då uppgifter om din hårdvara sammanställs och används för att identifiera dig, säger han.

Alla experter är däremot eniga om att en VPN-tjänst bör kombineras med andra tjänster - som en annonsblockerare - för att vara mer effektiv. Joshua Björkäng och Adrianus Warmenhoven rekommenderar även att man använder operativsystemet Qubes OS, som isolerar din enhets historik.

Så kan du som användare hålla din hårdvara säker från cyberhot:

  • Uppdatera ditt operativsystem och din webbläsare regelbundet

  • Använd en annonsblockerare för att förhindra malwaretizing

  • Kombinera VPN med andra säkerhetslösningar

  • Undvik opålitliga länkar med felstavat domännamn

  • Använd en lösenordshanterare som kan registrera dig på säkra webbplatser