Hoppa till innehållet

Vitrolife gör goodwillnedskrivning på 4,3 miljarder efter Igenomix-förvärv

Foto: My Matson

Medicinteknikbolaget Vitrolife gör en icke-kassaflödespåverkande nedskrivning om 4,3 miljarder under fjärde kvartalet kopplat till förvärvet av Igenomix. Bolaget lämnar samtidigt en uppdatering om fjärde kvartalet där det framgår att försäljningen ökade med 6 procent. 

Innehåll från IcebugAnnons

Skoföretaget som slår larm om skogen

Juånäset, Ånge är en av många hotade gammelskogar.
Juånäset, Ånge är en av många hotade gammelskogar.

Det finns gott om artfattiga virkesåkrar i Sverige men den biologiskt värdefulla skogen är desto mer hotad. Trots det fortsätter avverkningen i hög takt. Bland dem som slår larm finns organisationer som Naturskyddsföreningen, engagerade privatpersoner och oroliga forskare. Och ett skoföretag: Icebug.

Skotillverkaren Icebug tillhör initiativet ”1% For The Planet” där deltagande företag förbinder sig att ge 1% av sin omsättning till samarbetsorganisationer inom hållbarhetsfrågor. För Icebug innebär det bland annat att miljonbelopp gått till att köpa skyddsvärd skog via organisationen Naturarvet. Men för Icebug räcker inte det.

– Köpa skyddsvärd skog är viktigt, men det är uppenbart att det även måste till politiska beslut för ökat skydd om vi ska ha en chans att nå målet med 30% skydd för skogen till 2030. säger David Ekelund, vd.

För Icebug är det självklart att vägen till engagemang för att skydda skog ökar om fler går ut i skog och mark för att upptäcka den unika natur som finns i deras närhet, fortsätter David. 

Nyligen lanserade Icebug en guide till gammelskog som hotas av avverkning, med hotade gammelskogar från hela landet.

Hanveden, Södertörn

Skogsområdet Hanveden, som är ett område av riksintresse för friluftslivet, sträcker sig tvärs över Södertörn genom Huddinge, Haninge och Botkyrka kommuner. Här är nio av Huddinges tretton naturreservat belägna, med över 100 rödlistade arter och stora arealer gammal skog. Förra året föreslog Naturskyddsföreningen i Huddinge att hela området ska göras till nationalpark eftersom dagens naturreservats-status ger ett för svagt skydd. Nu ser det i stället ut som att delar av naturreservaten upphävs för att ge plats åt en två mil lång motorväg från Vårby till Jordbro.

Gallsjön, Vimmerby

Gallsjön ligger i sydöstra hörnet av Vimmerby kommun, nära Tuna. Runt sjön finns ett ca 300 hektar stort område med riktigt fin gammal skog med träd i åldern 150 - 200 år gamla. Vid naturvärdesinventeringar i området har närmare 150 naturvårdsarter, varav ett 70-tal rödlistade arter hittats. Nu är 85 hektar anmält till avverkning och eftersom det saknas pengar till att skydda området finns stor risk att detta försvinner för alltid för att bli till biobränsle, engångsmuggar eller kartonger.

Oksajärvi, Pajala

”En mosaik av sjöar, myrar och gammelskog.” Så har Oksajärvi beskrivits. Nu är 85 hektar avverkningsanmält i området. Skogen fungerar idag som sommarbete för Muonio sameby och vinterbete för Vittangi skogssameby då det är rikt på hänglavar. Hänglavar som kräver gammal skog för att växa. Enligt Naturskyddsföreningens inventering finns här 300-åriga tallar och mängder av olika spännande svampar såsom rosenticka, ullticka, granticka, gammelgransskål, talltaggsvamp, svartvit taggsvamp med mera. 

Juånäset, Ånge

Mitt i Sverige, inte långt från Ånge ligger Juånäset. Här har ett skogsbolag som nyligen var i blåsväder för att ha avverkat skog med höga naturvärden anmält 40 hektar till avverkning. Vid sin inventering för föreningen Skydda Skogen upptäckte skogsbiologen Sebastian Kirppu naturvårdsarter som är rödlistade varpå han riktade skarp kritik mot skogsbolaget. 

Sandtallskog, Gällivare

Bland skogsbiologer är biologiskt rika sandtallskogar något av en pärla och vid Janstorp hittades just en sådan. Här finns mykorrhizasvampar, träd av olika åldrar och manlav som är viktiga för renbetet. Men tyvärr är även den anmäld för avverkning.

På Icebug.se finns många fler hotade skogar att upptäcka och engagera sig i. Här finns även länkar till funktioner som Skydda Skogens ”Skogsmonitor” där vem som helst kan klicka sig fram för att se om till exempel skogen runt egna sommarstugan är avverkningsanmäld. 

Läs och agera för skogen på www.icebug.se 

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Icebug och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera