Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

DN Direkt

Senaste nyheterna i korthet

Misstänkt termos i Lund visade sig vara ofarlig

Foto: Johan Nilsson/TT

Polisen fick på måndagsmorgonen larm om ett upphittat föremål i Lund som misstänktes vara farligt. Efter att Nationella bombskyddet undersökt föremålet, som var en termos, har man konstaterat att det var ofarligt. För att utreda omständigheterna har en anmälan om grovt olaga hot upprättats.

Avspärrningarna kommer att hävas inom kort.

Föremålet hittades utomhus på Klostergatan i centrala Lund.

Senaste nyheterna

Johan Pehrson håller pressträff om SD-konton

Johan Pehrson (L) håller pressträff.

Liberalernas partiledare håller en pressträff om samarbetspartiet Sverigedemokraternas användning av anonyma konton på sociala medier, som Kalla fakta avslöjat.

Liberalerna vill förbjuda partier att sprida politiska budskap eller göra reklam anonymt, skriver bland annat Pehrson på Expressens debattsida.

– Vi vill arbeta för att förbjuda partiers anonyma kommunikation, genom att lägga förslag i den parlamentariska kommittén som sitter och tittar på politiska partiers finansiering och transparens, säger Pehrson på pressträffen.

– Jag hoppas att många partier vill ställa sig bakom detta.

– Det är ett systematiskt brott mot Tidöavtalet i ”betydande skala”, säger Pehrson om SD:s anonyma konton, och tillägger att SD har bett om ursäkt.

– Vad det nu räcker till, det får visa sig, men vi välkomnar såklart detta.

Enligt Pehrson är frågan större än så.

– Det är en grundläggande princip att man står för kommunikationen, säger han.

Tidöpartiernas partisekreterare träffades på torsdagen och då sade SD att vissa inlägg raderas men att de anonyma kontona kommer att vara kvar. Liberalerna sade efteråt att kontona måste upphöra.

Han får frågan om vad detta betyder för samarbetet med Sverigedemokraterna.

– Man har vidtagit åtgärder. Någon kallar det för att städa. Men problemet är inte tonen, problemet är den falska flaggen, som man måste komma åt, säger Pehrson.

Texten uppdateras.

Person död efter polisjakt – hoppade i vattnet

En person är död efter en polisjakt under torsdagen i Upplands-Bro. Polisen bad personen att stanna för kontroll men i stället valde personen att springa ifrån och hoppade i vattnet.

Under fredagen meddelade polisen att personen har dött. Anhöriga är underrättade.

– Polisen hoppade efter för att rädda honom och han fördes sedan till sjukhuset. Jag vet inte om han var vid medvetandet när han fördes bort, säger Susanna Rinaldo, presstalesperson vid polisen.

Avhoppad ordförandekandidat sjukskriven

På torsdagskvällen, dagen innan LO:s kongress skulle starta, meddelade valberedningen att den föreslagna ordförandekandidaten Pim van Dorpel hoppat av. Personliga skäl angavs som förklaring.

Pim van Dorpel är vice ordförande för Hotell- och restaurangfacket, HRF. Ett uppdrag han från och med i dag är sjukskriven från. Det meddelar Maikel Ilias, kommunikationsansvarig på HRF. Han vill inte svara på varför eller hur länge van Dorpel väntas vara sjukskriven.

Liberala studenter: Trollkontona måste upphöra

– Liberala studenters ingång är att trollkontona måste upphöra. Mina medlemmar blir fortfarande mobbade på nätet och det sanktioneras av Sverigedemokraterna. Unga politiker utsätts för väldigt mycket hat och hot, vilket gör det att det blir tråkigt att engagera sig. Det kan inte ett politiskt parti ägna sig åt, säger Hannes Snabb, ordförande i Liberala studenter, till DN.

Snabb deltog i ett möte med Liberalernas partistyrelse på torsdagskvällen, men hänvisar alla frågor om det till partisekreterare Jakob Olofsgård.

Olofsgård sade på torsdagen att de anonyma kontona måste upphöra, men SD meddelade samtidigt att kontona blir kvar.

”Allvarsam stämning över hur demokratin hanteras och stor enighet inom oss”, skriver en L-topp till DN.

Liberalernas partiledare Johan Pehrson har kallat till en pressträff klockan 12.30 om partiets syn på utvecklingen efter Kalla faktas avslöjande om SD:s anonyma konton.

Åtta AIK-supportrar döms för våldsamt upplopp

Åtta personer döms för våldsamt upplopp, och fyra för medhjälp till våldsamt upplopp, efter det uppmärksammade skandalderbyt mellan Djurgården och AIK på Tele2 arena i maj 2023.
Södertörns tingsrätt frikänner fyra av de misstänkta – och har heller inte, vilket åklagaren yrkat på, kunnat döma någon för anstiftan till våldsamt upplopp.
Två av de dömda döms till fängelse (fyra respektive fem månader), övriga till villkorlig dom och/eller samhälls- eller ungdomstjänst.

Fyra döms döms för dödsskjutning i Hagalund

Foto: Robin Bäckman

Fyra män döms efter en skjutning i Hagalund i Solna norr om Stockholm förra sommaren. En 34-åring sköts då till döds. En av skyttarna som nu döms till livstids fängelse för mord blev själv skjuten och misshandlades i samband med skottdramat.

Enligt åklagaren Josefine Dahlqvist hade mordet karaktären av en avrättning. Dådet kopplas till en konflikt mellan kriminella nätverk.

Läs mer här.

Strömmer om desinformation från trollkonton: Inget vi kan acceptera

Justitieminister Gunnar Strömmar fick på fredagsförmiddagen frågor från Socialdemokraterna i riksdagen om SD:s trollfabriker. Det skedde under en interpellationsdebatt som handlade om åtgärder för att förhindra nazistattacker.

– Det råder ingen tvekan om att trollfabriker och anonyma konton som sprider desinformation eller de typer av narrativ som det talas om i Säkerhetspolisens årsrapport, det är inget vi kan acceptera, detta oavsett vilket parti vi talar om, sade Strömmer.

– Låt oss gemensamt motverka den typen av opinionsbildning under falsk flagg, för den är ägnad att underminera förtroendet för det fria och öppna samhället.

Medelåldern för förstagångsföräldrar rekordhög

Antalet nyfödda barn var under 2023 det lägsta på 20 år, samtidigt blir nyblivna föräldrar allt äldre. Enligt nya siffror från SCB var medelåldern för förstagångsföräldrar förra året den högsta som någonsin uppmätts.

2023 var medelåldern för mödrar 30,4 år och 32,4 år för fäder. Detta kan jämföras med år 2000 då medelåldern låg på 28,2 år för mödrar och 30,7 år för fäder. Skillnaderna är stora mellan landets kommuner.

– Medelåldern bland förstagångsmödrar var allra högst i Lidingö kommun, där den var 32,7 år, följt av Stockholm och Danderyd där den var 32,6 år, säger Guadalupe Andersson, befolkningsstatistiker på myndigheten.

Lägst medelålder för förstagångsmödrar 2023 var det i Bromölla (26,9 år), Sävsjö (27,0) och Flen (27,0).

Man grävde av kabel – slog ut internet och telefoni i tre kommuner

En man i Västerbotten grävde av en kabel i Bjurholms kommun i september förra året. Resultatet blev att Bjurholm, Åsele och Dorotea kommun blev utan internet, telefoni och trygghetslarm i sju timmar. Det rapporterar tidningen Västerbottens-Kuriren.

Mannen åtalas nu för allmänfarlig vårdslöshet med risk att dömas till böter på 14 000 kronor. Mannen har själv erkänt att han utfört handlingen och har i förhör kallat det för ”en fruktansvärd olyckshändelse”.

Nordkorea har avfyrat robot – efter USA:s övning

Nordkorea har avfyrat minst en ”oidentfierad ballistisk robot”, säger Sydkoreas militär under fredagen. Händelsen inträffade en dag efter att Sydkorea och USA utfört en gemensam övning med stridsflygplan, något som Nordkorea tolkar som repetitioner inför en invasion av landet.

Det japanska tv-bolaget NHK, som citerar regeringskällor, säger att missilen ”verkade ha kort räckvidd och har redan fallit”.

Uppskjutningen kom timmar efter att Kim Yo Jong, Nordkoreas ledare Kim Jon Uns mäktiga syster, förnekat att landet skickar vapen till Ryssland. Hon anklagade Seoul och Washington för att ”vilseleda den allmänna opinionen”, som svar på frågan om Pyongyang skickar vapen till Moskva för Rysslands krig i Ukraina.

Ytterligare 120 miljoner i stöd till Gaza

Videon är 9 min 50 sek lång. Live: Biståndsminister Johan Forssell (M) presenterade nyhet om Sveriges stöd till Gaza.

Totalt 120 miljoner kronor ska ges i ett nytt svenskt humanitärt stödpaket till Gaza via olika FN-organ, meddelar bistånds- och utrikeshandelsminister Johan Forssell (M) på en  pressträff på fredagen. 80 miljoner ska gå till livsmedelsprogrammet WFP och 20 miljoner ska tilldelas barnfonden Unicef respektive befolkningsfonden UNFPA.

– Rapporterna därifrån berör oss alla och den humanitära krisen är som väldigt väl känt förödande. Behoven är akuta och enorma, och de växer dag för dag, säger Forssell.

– Vi ser med stor oro på att Israel nu har inlett en markoffensiv i Rafah dit en majoritet av befolkningen i Gaza tagit sin tillflykt.

Sverige bistår också med medel till FN:s organ för palestinska flyktingar, Unrwa. Hittills i år har 200 miljoner kronor skickats, vilket är hälften av årets allokerade bistånd, men några datum för de två resterande utbetalningarna är ännu inte satta.

– Nu inväntar vi hur Unrwa själva kommer att reagera på Colonna-rapporten som lämnar över 50 olika rekommendationer på hur deras rutiner måste skärpas. Samtidigt pågår en utredning kopplad till de Unrwa-personer som anklagats för att ha deltagit i terrorattacken den 7 oktober, säger Johan Forssell.

Kalla fakta anmält till granskningsnämnden

Myndigheten för psykologiskt försvar (MPF) har anmält Kalla Faktas program om SD:s trollfabriker till granskningsnämnden, rapporterar Expressen.

Man anser att intervjuer med myndigheten använts ur sitt sammanhang och att det kan tolkas som att myndigheten kommenterar granskningen.

MPF skriver också att den svenska informationsmiljön skyddas av yttrandefrihetsgrundlagen och tryckfrihetsförordningen. Därför ska inte myndigheten bedöma vad olika aktörer uttrycker.

Men Kalla Faktas ansvarige utgivare Fredrik Malmberg säger till Expressen att han anser att det tydligt framgår att intervjun och citaten från myndigheten är ett kollage.

Två personer hittade i vattnet i Nacka – en avliden

Vid 7-tiden på fredagsmorgonen meddelades räddningstjänsten om att en person setts ligga flytande i vattnet vid Fisksätraholmen i Nacka.

– Personen låg cirka 8-10 meter från en brygga. Vi drog in personen som nu är avliden, säger Daniel Kaissidis vid Södertörns brandförsvarsförbund.

Han berättar att ytterligare en person hittades i vattnet. Denne får nu hjärt- och lungräddning.

– Insatsen är pågående, säger Daniel Kaissidis som påpekar att det är ännu är okänt varför de två personerna hamnat i vattnet.

Polisen skriver på sin hemsida att brott inte kan uteslutas.

Fransk polis har skjutit man vid synagoga

Fransk polis har skjutit ihjäl en beväpnad man som försökte sätta en synagoga i brand, uppger inrikesminister Gerald Darmanin på X.

Händelsen uppges ha inträffat i staden Rouen i nordvästra Frankrike. Tidningen Le Figaro skriver att brandmän är på plats och i färd med att släcka branden vid synagogan.

Mannen var ”beväpnad med en kniv och en järnstång, han gick fram mot polisen som avfyrade skott. Individen dog” säger en källa till nyhetsbyrån AFP.

På X tackar Darmanin poliserna för deras mod. Stadens borgmästare Nicolas Mayer-Rossignol uttrycker på sociala medier sitt ”fulla stöd för det judiska samfundet i Rouen”, skriver Le Figaro.

Person skjuten i Borlänge – ingen gripen

En person har skjutits i Borlänge i Dalarna. Personen hittades med skottskador under natten och får nu vård på sjukhus.

Brottsplatsen är avspärrad och händelsen utreds som försök till mord.

– Vi har ingen gripen just nu. I övrigt kan jag inte säga något om utredningsläget vad gäller misstänkta, polisens presstalesperson Lars Hedelin.

– Det har gjorts mycket arbete under natten, väldigt mycket utredningsåtgärder och de fortsätter under morgonen och dagen, säger Lars Hedelin.

Det var vid 01 natten till fredag som larmet inkom till polisen. Det ska ha varit mycket folk ute kring platsen.

Fyra döda i kraftig storm i  Houston

Foto: David J. Phillip/AP

En kraftig storm med vindar upp till orkanstyrka drog in över Houston under gårdagen. Minst fyra personer har hittats döda, ett stort antal fönster och byggnader har förstörts  och runt 800.000 hushåll blev utan el.

Värst drabbat tycks delar av centrala Houston vara. Nedfallna kraftledningar och knäckta träd ligger huller om buller, gatorna är fulla av glassplitter från krossade fönster, säger borgmästaren  John Whitmire i en intervju med den lokala tv-stationen Kriv.

Enligt borgmästaren blev invånarna tagan på sängen av stormen.  Nu varnar National Weather Service för risken för översvämingar  på grund av kraftiga regn i samband med stormen.

Fynd stärker misstankar om skottlossning

Foto: Mikael Bondesson

Ett större område mellan Djurgårdsbron, Nobelparken och Oscarskyrkan på Östermalm i Stockholm spärrades av natten till fredagen. Orsaken var en misstänkt skottlossning. Flera personer har frihetsberövats och polisen har genomfört flera husrannsakningar med anledning av misstankarna.

Läs mer här.

Biden: Stort steg för att ändra klassificeringen av marijuana

USA:s president Joe Bidens administration tog på torsdagen ytterligare ett steg mot en förändring av klassificeringen av marijuana, skriver CNN.

– I dag tog min administration ett stort steg för att ändra klassificeringen av marijuana från ett klass I-preparat till ett klass III-preparat. Det är ett viktigt steg för att förändra långvariga orättvisor, sade Biden i ett klipp som publicerades på sociala medier.

Det var första gången Biden uttalade sig kring den förändring av klassificeringen av marijuana som USA:s justitiedepartement rekommenderat i april.

Bland klass III-preparat ingår mediciner som innehåller kodein, liksom narkosmedlet ketamin.

Man som dödade BLM-demonstrant benådas

Delstaten Texas guvernör Greg Abbott har benådat Daniel Perry som dömts för att 2020 ha skjutit Black Lives Matter-demonstranten Garrett Foster till döds, skriver BBC.

Perry sköt Foster under en BLM-demonstration i Austin efter att denne närmat sig hans bil med ett vapen i handen.

Vid den efterföljande rättegången hävdade Perry att han agerat i självförsvar, men  dömdes av juryn till 25 års fängelse.

Jan Emanuel polisanmäld av Försvarsmakten

Folklistans Jan Emanuel har polisanmälts av Försvarsmakten efter att ha filmat vid ett skyddsobjekt, bekräftar försvaret för TT.

– Han har filmat och delat det i sina sociala kanaler. Så det finns underlag för att bevisa att han har gjort det här, säger Maja Hansson, kommunikationschef vid Stockholms amfibieregemente.

Han ska enligt uppgift till TT blivit tydligt informerad om att det rådde fotoförbud. Några inlägg finns inte kvar på hans Instagramkonto.

Enligt Jan Emanuel inträffade händelsen när han, som är engagerad i hemvärnet, skulle hämta ut persedlar vid Stockholms amfibieregemente. Han hade med sig en kameraman, men säger att de kom överens vid grindvakten om att den personen skulle lämnas utanför.

Ärendet ligger nu hos polisen. Jan Emanuel har anmälts för brott mot skyddslagen.

TT

Åkesson: Andersson ljuger – är ett ”hot mot demokratin”

I en debatt i SVT:s Aktuellt gick SD-ledaren Jimmie Åkesson till hård attack mot S-ledaren Magdalena Andersson. Åkesson hävdar tvärtom vad TV4:s granskning visat att SD inte alls driver några ”trollkonton” på sociala medier och anklagade S-ledaren, som kritiserat SD, för att ljuga.

–  Det som är ett hot mot demokratin är ett den desinformation som Socialdemokraterna ägnar sig åt, sade Åkesson, som anser att medierapporteringen är del av en ”gigantisk inhemsk påverkansoperation” med syfte att splittra samarbetspartierna och sänka regeringen.

Andersson svarade med att Åkesson har blivit ertappad med att ha en trollfabrik på sitt partihögkvarter och ifrågasatte om han klarar av att bli granskad.

– Det är en del av demokratin att tåla att bli granskad, sade S-ledaren.

Över 60 procent av världens korallrev utsatta för blekning

60,5 procent av världens korallrev har blekts under det senaste året, och massblekningen fortsätter också, enligt forskare vid den amerikanska myndigheten National Oceanic and Atmospheric Administration (NOAA).

– Jag är väldigt oroad över tillståndet för världens koraller, säger Derek Manzello från myndigheten till Reuters.

Sedan februari 2023 har omfattande korallblekning dokumenterats i alla världshav på både norra och södra halvklotet.

Enligt NOAA är korallerna i Atlanten särkilt hårt drabbade, då skyhöga havstemperaturer har lett till att nästan alla rev i havsområdet har utsatts för blekning.

Tonårsflicka skadad – jagades av man med vasst föremål

Polisen har på onsdagskvällen fått larm om att två tonårsflickor i Karlskrona har blivit jagade av en man med ett vasst föremål. En av flickorna har förts till sjukhus med  stick- eller skärskador. Den misstänkte mannen är fortfarande på fri fot.

22-åring överklagar livstidsdom

I februari dömdes en 22-årig man mot sitt nekande för mordet på en 43-årig kvinna i Jönköpingstrakten.  I april skärpte hovrätten straffet från 18 år till livstids fängelse. Nu kan målet komma att tas upp i högsta instans då 22-åringens försvarare har överklagat domen till Högsta domstolen, uppger polisen. Det är dock inte säkert att HD tar upp målet, ett besked kommer tidigast den 25 maj.

Mannen dömdes även för grovt gravfridsbrott då han grävt ned kvinnans kropp i ett skogsområde.

Brand i stugby – stor spridningsrisk

Det brinner i en stugby vid Östra stranden i Halmstad. Spridningsrisken är stor, säger räddningstjänsten till Hallandsposten.

– Vi har två stugor som brinner just nu. Men de är så tätt byggda och det är stor spridningsrisk och även in i terrängen ner mot stranden. Det är frånlandsvind så det är väldigt tajt just nu, säger Peter Karlborg, vakthavande befäl på räddningstjänsten, till tidningen.

Polisen skriver på sin hemsida att det inte finns några uppgifter om att någon ska vara skadad. Larmet om branden kom strax före klockan 20 på torsdagen.

Åkesson: ”Ren mänsklig hyfs” att ta bort inläggen

Sverigedemokraternas kommunikationsavdelning raderar 45 inlägg som bedöms ha brutit mot Tidöavtalet. På torsdagskvällen kommenterar partiledaren Jimmie Åkesson beslutet.

”I samtal idag har partiföreträdare bett om ursäkt för att ett fåtal enskilda klipp har uppfattats som sårande av människor inom våra samarbetspartier. Bra. Ren mänsklig hyfs, oavsett vad man tycker om klippen”, skriver han på X.

Företrädare för Tidöpartierna möttes under dagen i ett krismöte efter ”Kalla faktas” avslöjande att SD använd anonyma konton på sociala medier för att angripa både oppositionen och samarbetspartierna i Tidöavtalet.

Skottland vill släppa alla korttidsfångar

De skotska fängelserna är överfulla. För att få ordning på systemet planerar nu lokalstyret att släppa alla fängslade som har ett straff på upp till fyra år.

– Jag hade hoppats att vi aldrig skulle behöva ta till de här åtgärderna, men som läget är nu har vi inget val, säger Angela Constance, justitieminister i den skotska regeringen, enligt The Scotsman.

En rad åtgärder har redan beslutats, bland annat att utöka antalet dömda som får elektronisk övervakning med fotboja och att de under 18 år slipper tid bakom galler. Men det har inte hjälpt.

– Allmänhetens säkerhet är alltid högsta prioritet, och jag kan garantera att ingen som har dömts för sexualbrott eller våld i hemmet kommer att släppas i förtid, säger Angela Constance.

Moldavien röstar om EU-medlemskap i oktober

Den 20 oktober röstar väljarna i Moldavien om att bli medlemmar i EU, skriver Reuters. Samma dag röstar moldaverna även om vem som ska bli landets nästa president.

Moldavien, som fram till 1991 var en del av Sovjetunionen, blev ett EU-kandidatland 2022, bara månader efter att landet ansökt om kandidatstatus.

Landets nuvarande president, Maia Sandu, har varit en drivande kraft för ett moldaviskt EU-medlemskap.

Två män döda i en lastbilolycka

Två män i 70-årsåldern har dött i samband med en trafikolycka i Hultsfred, skriver polisen.

Männen färdades i en personbil när de krockade med en lastbil tidigare under torsdagen.

Polisen har upprättat en anmälan om vårdslöshet i trafiken och kommer att utreda hur olyckan kunde ske.

Anhöriga är underrättade.

Två till sjukhus – båt körde in i Nybrokajen

En passagerarbåt har kört in i Nybrokajen i centrala Stockholm.

– Som läget är nu är det två personer som är förda till sjukhus med ambulans, säger Ola Nilsson på SOS Alarm.

Initialt larmades åtta ambulanser till platsen. En ambulans är fortfarande kvar. 32 passagerare befann sig ombord på båten när den gick emot kajen, enligt SOS Alarms uppgifter.

SL uppger för Aftonbladet att det skett en så kallad ”kajstuds” i samband med angöring.

– Jag kan bekräfta en så kallad kajstuds, vilket innebär att angöringen mot kaj blev hårdare än den normalt ska bli, säger presspersonen Helene Jakobsson, till tidningen.

Det finns inga uppgifter om att någon ska ha ramlat i vattnet. Polis är på plats för att försöka bilda sig en uppfattning om vad som har hänt.

Föreslagen LO-bas ställer inte upp

Pim van Dorpel, som föreslagits att bli ny LO-ordförande av valberedningen, ställer inte upp.

”Jag har efter samtal och ytterligare betänketid beslutat att jag inte längre står till valberedningens förfogande. Det är av privata skäl”, säger Pim van Dorpel i ett pressmeddelande från LO.

Valberedningen skriver att man ”beklagar beskedet”, men att man respekterar det.

” Vi arbetar nu vidare med att ha ett nytt färdigt förslag, säger Tomas With, valberedningens ordförande.

SD raderar inlägg som bröt mot Tidöavtalet

Sverigedemokraterna kommer att radera 45 sociala medier–inlägg som bedöms bryta mot respektklausulen i Tidöavtalet. Det säger partisekreteraren Mattias Bäckström Johansson efter samarbetspartiernas krismöte på torsdagen.

SD kommer däremot inte ta bort några konton.

Polisen övervakar Taylor Swifts konserter med drönare

Polisen kommer att kamerabevaka Friends Arena, Arenastaden och delar av Råsunda med hjälp av drönare under Taylor Swifts tre konserter. Syftet är att förebygga brott och underlätta eventuella brottsutredningar. Transportstyrelsen har också fattat beslut om ett tillfälligt restriktionsområde av luftrummet vid Friends Arena.

Polisen manar besökare att lämna bilen hemma och i stället använda spårbunden kollektivtrafik för att ta sig till och från konserterna.

Läs mer: Polisen om Taylor Swift-konserterna: ”En logistisk prövning”

Youtube stänger ned SD:s anonyma konton

De Youtubekanaler som av TV4:s Kalla fakta pekats ut som en del av Sverigedemokraternas anonyma konton har stängts ned.

På en av kanalernas sida anges att kanalen är borttagen eftersom den brutit mot Youtubes ”riktlinjer för communityn.” Även två andra kanaler som pekats ut som en del av SD:s anonyma konton går inte längre att nå, vilket Emanuel Karlsten, journalist och expert på sociala medier var först med att rapportera.

TV4:s Kalla fakta avslöjade i veckan att Sverigedemokraternas kommunikationsavdelning driver anonyma konton, för att bland annat nedvärdera politiska motståndare. Kontona återfinns på både Tiktok, Youtube, Facebook och Instagram.

Partisekreterarna på väg in i krismöte

Liberalernas och Kristdemokraternas partisekreterare Jakob Olofsgård och Liza-Maria Norlin är fåordiga på väg in till mötet.

Olofsgård vill inte svara på om de av SD planerade personalförändringarna räcker.

– Nu ska vi in på ett möte och då får SD framföra det till oss personligen.

SD:s partisekreterare Mattias Bäckström Johansson kommer till mötet sist av alla.
– Det finns anledning att återkomma senare men just nu är jag på väg till ett möte.

När finansminister Elisabeth Svantesson (M) går förbi i den korridor som partisekreterarna använder för att ta sig till mötet vill hon inte svara på frågor från DN, vars reporter även fysiskt hindras av en Säpovakt.

När SD-ledamoten Björn Söder passerar förnekar han att partiets kommunikationsavdelning ägnat sig åt desinformation och kritiserar TV4:s granskning.

– Det har funnits anonyma konton som spridit satir, man måste kunna skilja på det.

Femte person gripen efter mordet på Mikael

Foto: Roger Turesson

En femte person har gripits misstänkt för inblandning i mordet på 39-årige Mikael i Skärholmen den 10 april, det uppger åklagaren Ove Jäverfält för DN. Det rör sig om en 17-årig pojke som greps på onsdagen. Han har nu anhållits misstänkt för medhjälp till grovt skyddande av brottsling. Ove Jäverfelt har gott hopp om att fallet ska kunna lösas.

– Utredningen går bra, säger han.

Ännu har ingen misstänkt skytt gripits i ärendet.

SD: Medarbetare får andra arbetsuppgifter

Foto: Jessica Gow/TT

Tidöpartiernas partisekreterare kommer i eftermiddag att träffas för att diskutera Kalla faktas avslöjande om att SD använder anonyma konton i sociala medier, där man bland annat attackerar företrädare för Tidöpartierna.

I en kommentar inför mötet lovar SD:s partisekreterare Mattias Bäckström Johansson vissa justeringar.

”Vi har noterat M, L och KD:s synpunkter på ett fåtal inlägg på sociala medier och hur dessa rimmar med respektklausulen i Tidöavtalet. Vi är beredda att göra några mindre justeringar för att mjuka upp tonaliteten framöver så att vi återigen kan fokusera på att lösa viktiga problem i samhället”, skriver han till TT.

SD säger att två medarbetare på kommunikationsavdelningen spridit satir- och humorklipp om de andra partierna. De kommer att bli tilldelade andra arbetsuppgifter till dess att de fått en utbildning i Tidöavtalets respektklausul och att en skärpt policy kring inlägg om samarbetspartier trätt i kraft.

Inlägg som rör de andra samarbetspartierna ska raderas, enligt SD.

Godståg började brinna i Karlstad

Räddningstjänsten i Karlstad arbetar sedan förmiddagen med att släcka en brand i loket på ett godståg. Ingen person har skadats, men lokföraren har inandats rök och kommer kontrolleras av ambulanspersonal.

Vid lunchtid inledde räddningstjänsten rökdykning på tåget. Då förekom inte längre några öppna lågor, utan enbart rökspridning.

Det är oklart vad som orsakade branden.

Bakslag för Tesla i skyltstriden

Foto: Anders Hansson

IF Metalls strejk för kollektivavtal hos elbilstillverkaren Tesla har pågått i över ett halvår och lett till en rad sympatiåtgärder från andra fackförbund. Det har även skapat en konflikt med Transportstyrelsen som slutat att dela ut registreringsskyltar. Tesla har försökt att vidta rättsliga åtgärder för att få tillgång till skyltarna, men ärendet har tidigare avvisats av tingsrätten som inte ansett sig behörig att pröva ärendet. Under torsdagen meddelade även hovrätten att de avslår Teslas överklagande, med hänvisning till att ärendet kan överklagas till allmän förvaltningsdomstol.

Polisanställd åtalas: Skickade jobbpaket med nakenbilder

En man i 65-årsåldern som är polisanställd i Mellansverige åtalas för ofredande och bedrägeri. Utredningen har visat att mannen i sin tjänst vid Polismyndigheten har skickat ett paket till en kvinnas jobb i Stockholmsområdet förra sommaren. När paketet öppnades av två anställda på företaget upptäcktes att det innehöll bilder föreställande kvinnan naken eller delvis naken.

Utredningen visar att paketet hade skickats från mannens arbetsplats och enligt åtalet hade mannen ”uppsåtligen medelst vilseledande förmått Polismyndigheten” att skicka paketet.

Mannen förnekar brott.

Emma Bouvin: Eldar på en redan sprakande debatt om vad Israel egentligen gör

De befann sig i ett område som tidigare har kallats ”befriat från terrorister”. De dödades heller inte av terrorister, utan av sina egna. Uppgifterna om de fem israeliska soldater som dödades av israelisk eldgivning i norra Gaza natten till fredag kommer att elda på en redan sprakande debatt om vad Israel egentligen gör i Gazakriget. Det väcker också minnen om de tre kidnappade israelerna som sköts ihjäl av IDF i december förra året.

– Jag bär med mig minnet av de stupade varje dag och jag är ansvarig för att leverera svar på alla frågor som håller er vakna om natten, sa IDF-chefen Herzl Halevi i ett tal för ett par dagar sedan.

Han hade inte räknat med att behöva svara på varför hans soldater har ihjäl sina egna.

Misstänkt farligt föremål hittat på  buss – en gripen

En person har gripits efter att polisen under morgonen hittade ett misstänkt farligt föremål ombord på en buss i Kristianstad, meddelar polisen på sin hemsida. Bussen utrymdes vid 10-tiden och polisens nationella bombskydd har arbetat på platsen under dagen.

Den nu gripna personen är i 25-årsåldern och är misstänkt för förberedelse till grov allmänfarlig ödeläggelse samt brott mot lagen om brandfarliga och explosiva varor.

Det misstänkt farliga föremålet har tagits i beslag och kommer nu att undersökas vidare av polisens bombtekniker.

Avspärrningen kring bussen kunde hävas strax efter klockan 11.

S: Stoppa trollfabrikerna

Socialdemokraterna vill att EU ska ta krafttag för att stoppa så kallade trollfabriker inom unionen. Bakgrunden är TV 4:s avslöjande om att Sverigedemokraterna driver en rad anonyma konton. S vill därför att det ska krävas identifiering av alla som skapar konton på de stora sociala medierna.

– Det skulle stoppa möjligheten att en person kan sitta på en stor mängd konton, säger S-ledaren Magdalena Andersson.

S vill också att statsministern agerar för att säkerställa att det kommande EU-valet kan genomföras utan otillbörlig påverkan.

– SD försöker lura det svenska folket genom att måla upp en falsk bild av vad människor tycker och tänker.

– Det är dags för statsministern att visa att det är han som styr landet, säger Magdalena Andersson.

Man åtalas för mord inom hemtjänsten

En man anställd inom hemtjänsten åtalas nu misstänkt för mordet på en äldre kvinna i Strömstad i november.

Kvinnan dödades genom kvävning, enligt åklagaren. Mannen, som är i 50-årsåldern, har sedan filmat delar av händelsen, enligt ett pressmeddelande från Åklagarmyndigheten.

Enligt Strömstads kommun jobbar mannen inte längre kvar inom hemtjänsten där han hade en tillfällig anställning.

Utredning om branden på Børsen klar

Foto: Anders Hansson

Köpenhamns polis är färdiga med undersökningen av branden som inträffade på Børsen i mitten av april, rapporterar Ritzau.

På X skriver Köpenhamns polis:”Det är dock för tidigt att dra några slutsatser om orsaken till branden eftersom vi fortfarande väntar på en ytterligare brandteknisk undersökning”.

De skriver vidare att de har full förståelse för det stora intresset bland befolkningen, men att de i nuläget inte kan säga mer.

Børsen, som före branden genomgick en renovering, är ett av stadens äldsta hus och är daterat till 1625. Viktiga konst- och kulturvärden gick upp i rök i samband med branden.

Nu kan man börja förtidsrösta utomlands

Från och med i dag, torsdag den 16 maj, går det att förtidsrösta i utlandet till EU-valet på cirka 225 svenska ambassader och konsulat över hela världen. Röstmottagningen sker under en begränsad tidsperiod och öppettiderna varierar.

För att förtidsrösta på en ambassad eller ett konsulat behövs en id-handling. Röstkort är inte nödvändigt, men kan underlätta, skriver myndigheten.

Från och med den 22 maj kan man förtidsrösta i Sverige och sista dagen för röstning är på valdagen den 9 juni.

Tågstopp söder om Göteborg

Det är stopp i tågtrafiken mellan Mölndal och Kungsbacka söder om Göteborg, efter en olycka. Stoppet påverkar den lokala trafiken men också SJ och Öresundstågen till Malmö, enligt Trafikverkets presstjänst.

Ersättningsbussar har satts in på sträckan.

Tidigast 10.30 väntas stoppet vara åtgärdat, men resenärer till och från Skåne kan drabbas av förseningarna fram lunch, uppger Skånetrafikens presstjänst.

En kvinna hittad död utomhus i Umeå

Under onsdagskvällen hittades en 35-årig kvinna avliden utomhus i en stadsdel i Umeå. Anhöriga är underrättade.

Ärendet rubriceras som mord men polisen skriver på sin hemsida att rubriceringen kan komma att ändras.

Polisen har genomfört en teknisk undersökning på platsen och hållit förhör. De har i nuläget ingen misstänkt.

Färre mord på kvinnor i nära relation i Sverige

Det dödliga våldet mot kvinnor i nära relation är betydligt lägre i Sverige jämfört med i Europa i stort sett till befolkning. Samtidigt förblir det dödliga våldet mot unga män, främst kopplat till gängkriminalitet, betydligt högre här än på kontinenten. Detta enligt Brottsförebyggande rådet (Brå) som i en ny rapport undersöker utvecklingen, omfattningen och karaktären av det dödliga våldet i Sverige sedan 1990.

Man gripen för skjutning i Salem

Foto: Thomas Karlsson

En person hittades skjuten i ett bostadsområde i Salem söder om Stockholm vid 20.30-tiden på onsdagskvällen. Enligt initiala uppgifter var personen allvarligt skadad och fördes till sjukhus med ambulanshelikopter. På torsdagsmorgonen uppger polisen att en man har gripits och anhållits misstänkt för mordförsök. Gripandet ska ha skett på onsdagskvällen. Den skadade personen vårdas fortfarande på sjukhus, enligt polisens webbplats.