Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2024-05-17 12:10

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/varlden/aklagaren-presenterar-anklagelserna-mot-trump-i-ratten/

VÄRLDEN

Trumpåklagaren i rätten: En kriminell konspiration

På måndagen är expresidenten Donald Trump åter på plats i domstolen i New York där rättegången mot honom nu går in på andra veckan.
Foto: Yuki Iwamura/TT

På måndagseftermiddagen höll åklagarsidan i den historiska rättegången om Donald Trumps ”hyschpengar” sitt öppningsanförande. Man hävdade att Trump orkestrerat en plan för att med pengar undvika negativa rubriker inför valet 2016.

Under den först veckan av rättegången mot expresidenten Donald Trump spikades en jury som ska döma i det historiska brottmålet. På måndagen drog förhandlingarna igång på riktigt och David Pecker, tidigare utgivare på tabloiden National Enquirer, kallades som första vittne. Han beskrivs som en mångårig vän till Trump och har skrivit på ett avtal om åtalsimmunitet i utbyte mot att han vittnar i rätten.

Enligt åtalet ska Pecker ha varit inblandad i Trumps uppgörande med skådespelaren och modellen Karen McDougal, en av kvinnorna som ska ha fått pengar för att hålla tyst om en påstådd affär med republikanen. National Enquirer påstås ha betalat McDougal för att få ensamrätt till hennes berättelse, som sedan aldrig publicerades i tabloidtidningen.

Måndagens förhandlingar inleddes dock med att både åklagarsidan, med distriktsåklagaren Alvin Bragg i spetsen och försvarssidan håller sina öppningsanföranden. Åklagarsidan presenterade anklagelserna mot expresidenten och varför han åtalats för både bedrägeri och för att ha brutit mot USA:s lagar för valkampanjer.

Åklagarna hävdade att Trump använt kampanjpengar för att köpa bland annat Playboymodellen Karen McDougals och porrskådespelerskan Stephanie Cliffords (Stormy Daniels) tystnad inför valet 2016.

Matthew Colangelo, från åklagarsidan, inledde vid 16:30, svensk tid, sitt anförande genom att säga att Donald Trump ”ljugit om och om igen” genom att dölja uppgifter i sitt affärsregister, skriver New York Times. Han säger också att Trump orkestrerat den ”kriminella planen” för att korrumpera presidentvalet 2016.

– Det här fallet handlar om en kriminell konspiration och mörkläggning, säger Matthew Colangelo.

Han avslutade sitt anförande med att vända sig till juryn och säga att åklagarsidan är övertygade om att de ”inte kommer att tveka på om Trump är skyldig eller inte”, enligt amerikanska medier.

Donald Trump nekar till brott på alla 34 åtalspunkter, både Trump och hans försvarare har upprepade gånger påstått att åtalet är ”politiskt motiverat” och att det handlar om en smutskastningskampanj. Inför måndagens förhandlingar uppmanade han i ett inlägg på Truth Social ”Amerikaälskande demonstranter” att ge sig ut på gatorna för att fredligt protestera, rapporterar Washington Post.

Trumps advokat Todd Blanche, som håller försvarssidans öppningsanförande, säger att saker och ting inte alls är så självklara som åklagarna vill få det att framstå. Samt att juryn visst kommer få anledning att tvivla på åtalet.

Ämnen i artikeln

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt

Bild 1 av 1
Foto: Yuki Iwamura/TT