Gå direkt till sidans innehåll
Malmö FF

”Som tränare har jag fått mycket mer kärlek”

SM-guld, cupfinal och fyra raka i årets allsvenska.

Henrik Rydströms framgångståg rullar vidare. Själv pratar han helst om hur segrarna tas.

– Den internationella uppmärksamheten beror ju inte på att vi har vunnit allsvenskan, för det har Malmö gjort förr.

Foto: CHRISTIAN ÖRNBERG / BILDBYRÅN
Foto: MAXIM THORE / BILDBYRÅN

Glasögonen på hjässan, hoodien halvt uppdragen och med sin mobil i ena handen släntrar Henrik Rydström in i Eleda stadions pressrum. Avslappnad och tillbakalutad. 

Det är inte särskilt anmärkningsvärt att han har nära till leenden, trots att det är dagen före bortamatchen mot den förväntade toppkonkurrenten Djurgården. Han andas självsäkerhet. De senaste veckorna har han vid tillfällen till och med framstått som snudd på kaxig.

Först såg han fram emot att möta Hammarby eftersom:

Vi behöver möta tuffa motståndare så att vi kan hantera tuffa situationer när vi är i Europa. 

Sen hoppas han kunna ge Sebastian Nanasi lite vila genom att byta ut honom vid 3-0-ledning mot Djurgården. 

”Fått mycket mer kärlek”

Vid just de tillfällena kände sig Rydström misstolkad, meningen var aldrig att framstå som kaxig, men visst finns det en stor tro på den egna förmågan, erkänner han. Han uttrycker den gärna också, allra helst nu när snacket motsvaras av insatserna på planen.

– Jag har nog alltid haft den tendensen. I Kalmar blev det mer att man slog underifrån. Det är roligt att vara i Malmö för man kan ofta backa upp det.

För det har han gjort. SM-guld första året i klubben. Fyra segrar på lika många omgångar i allsvenskan år två. En cupfinal som väntar inom kort.

Framgångar och en kaxig framtoning skulle kunna orsaka avundsjuka. Henrik Rydström upplever det snarare tvärtom.

– Som tränare har jag fått mycket mer kärlek och beröm av kolleger än vad jag fick någonsin som spelare.

Men det villkorslösa berömmet kommer inte från riktigt alla håll. Samtidigt som brittiska Sky Sports lyfter upp Rydström som Europas mest innovativa tränare säger Alexander Axén att till och med hans mamma skulle kunna vinna ett SM-guld med årets MFF-trupp. 

Det är en bred skala. Var sanningen ligger är förmodligen omöjligt att säga.

– Som alltid: Någonstans mitt i, säger Rydström och fyller ödmjukt i:

– Men snarare mot mammahållet än det mest innovativa. Man får gilla det även om det finns stunder då man blir frustrerad. Man vill väl att alla ska tycka att man är den mest innovativa.

Svarar på Lagerlöfs utspel

Malmö FF möter Djurgården två gånger inom loppet av en vecka. På torsdagskvällen i allsvenskan. På onsdag i svenska cupens final. Djurgårdens tränare Thomas Lagerlöf kan på sätt och vis uppfattas som att han ställer sig i Alexander Axéns ringhörna gällande MFF.

– Malmö FF spelar mest lättläst av alla lag, men har otroligt skickliga spelare. Det är väldigt svårt att försvara sig mot, har han tidigare sagt. 

Om Lagerlöf pratar om fjolårets Malmö FF så håller Henrik Rydström med honom.

– Det låter negativt att vara lättläst, men vi valde att vara det. Det kan man säga om Djurgården med, man vet ju vad Djurgården gör men när de är bra så gör de det på ett sätt så att det ändå blir svårt. Ibland var vi lättlästa på ett dåligt sätt också och det är vi högst medvetna om. Det är de förändringarna vi försökt göra inför den här säsongen. Jag tycker att vi tagit kliv där, säger Rydström.

Lagerlöf säger liknande saker om sitt eget lag, att skillnaden på fjolårets mindre framgångsrika och årets är att laget har skickligare spelare nu.

Om allt kokar ner till att ha skickliga spelare, hur stor roll spelar då tränare? Henrik Rydström köper inte resonemanget. Han är övertygad om att Lagerlöf och kollegan Kim Bergstrand rannsakat sig själva efter förra året, förändrat saker och blivit bättre.

– Jag är i alla fall mycket bättre nu än vad jag var förra året och vi är ett bättre team än förra året. Tränarens betydelse är riktigt stor, skulle jag säga, både i framgång och i motgång. Om vi bara skulle säga ”Gå ut och lira nu” så skulle det inte funka. Du kan inte bara sätta ett gäng spelare ihop. Vi har jävligt bra spelare men vi har också förbättrat dem och tränat. Där blir tränaren viktig. Vilka val gör vi? Vilka intentioner har vi i spelet? 

”Vi vågar testa saker”

Ingen annan allsvensk tränare har lika bra förutsättningar som Henrik Rydström, det skriver han själv under på. Därför är det inte tillräckligt att vinna SM-guld. Laget måste också utvecklas. Rydström tycker att han och tränarteamet är på god väg.

– Det som varit roligt är att det finns rätt många som ser att vi adderar fler lager i hur vi spelar, att vi får fler sätt att spela på, att vi vågar testa saker så att Malmö inte bara vinner inhemskt utan också vågar stå för något som inte bara är riskminimering. Vi vågar vara ett alternativ till hur man kan ta sig an fotbollsmatcher. Vi vågar ta oss an matcherna på ett relativt modigt sätt.