Hoppa till huvudinnehållet

Bygghandeln rekryterar i vikande bransch – Cecilia fick jobbet av 100 sökande

Publicerad:
Cecilia Kullstrand är butikschef i den nya bygghandeln Derome i Karlstad.
Cecilia Kullstrand är butikschef i den nya bygghandeln Derome i Karlstad. Foto: Lisa Olaison

Byggkris och tuffa tider för svenska bygghandlare. Trots det öppnar nya handlaren Derome i Karlstad.

De har för tiden haft en ovanlig uppgift – att rekrytera medarbetare.

Och intresset har varit stort.

– Vi har passerat hundra sökande på varje tjänst vi haft ute, säger platschefen Johan Larsson.

Familjeföretaget Derome har över 50 anläggningar, till största del i södra Sverige, och har länge haft som mål att etablera sig i Karlstad.

Sedan i oktober månad har ombyggnationen av de 10 000 kvadratmeter stora lokalerna pågått. Den 2 maj slår bygghandlaren upp portarna på Lamberget, men kundbasen kommer endast att utgöras av företag till skillnad från många konkurrenter som riktar sig till privatkonsumenten.

När NWT besöker lokalerna en vecka före öppningen pågår förberedelserna och uppackning av varor.

– Vi har en del kvar att göra, men det går fort fram, säger butikschefen Cecilia Kullstrand, som närmast kommer från tjänsten som butikschef för Jem & Fix i Sunne.

Johan Larsson är platschef för den nya butiken på 10 000 kvadratmeter på Lamberget i Karlstad.
Johan Larsson är platschef för den nya butiken på 10 000 kvadratmeter på Lamberget i Karlstad. Foto: Lisa Olaison

Efter byggkris och bistrare tider för svenska bygghandlare är Derome en av få handlare som gör en nyetablering. Söktrycket på de utlysta tjänsterna i samband med öppningen har därigenom varit stort – minst 100 per tjänst.

– Jag brinner för försäljning, butik och service. Med tanke på att det var så många sökande så känns det såklart extra kul. Det känns smickrande, säger Cecilia Kullstrand om det nya jobbet.

Platschefen Johan Larsson kommer tidigare från såväl trähusfabriker som bygghandlare i Karlstad, däribland Optimera, Karl Hedin och XL Bygg – och har varit ansvarig för rekryteringen.

– Vi ska öppna något nytt, och då behöver vi också tänka nytt. Jag vill skapa en familjär känsla och fokuserar på personliga egenskaper, kvinnor och män från olika branscher. Det brukar bli bäst och mest lönsamt enligt min erfarenhet, säger Johan Larsson.

Hur har det varit att rekrytera i en vikande byggbransch?

– Det är väldigt många sökande. Det är angenäma problem, det är väldigt roligt, men det är väldigt svårt att sålla. Det viktiga är att bygga ett lag nu. Kunskapen kommer per automatik när man jobbar och har roligt.

Derome öppnar bygghandel i Karlstad. För de utlysta tjänsterna har det varit stort intresse i en vikande byggbransch.
Derome öppnar bygghandel i Karlstad. För de utlysta tjänsterna har det varit stort intresse i en vikande byggbransch. Foto: Lisa Olaison

Cecilia Kullstrand som kallas för ”Cia” säger att det redan finns en familjär känsla bland de kollegor som anställts.

– Vi hade jobbat en vecka och då sa någon att det kändes som att vi hade jobbat längre ihop, för att vi redan kände varandra så bra.

Vad vill du uppnå med butiken?

– Det ska vara ordning och reda och vara god stämning bland personalen. Det är jätteviktigt. Vi ska vara effektiva och smidiga att jobba med. Det uppskattar proffskunden, säger Cecilia Kullstrand.

Vidare kommer de separera lastbilar och kundtrafik på parkeringen för att undvika trängsel. Johan Larsson lyfter också att han har en vision att kunna lasta varor på pråm längs med älven i framtiden.

– Det ligger otroligt bra med närhet till älven. Och ute i skärgården finns det en stor marknad.

Totalt är laguppställningen nu åtta personer. Innan årets slut beräknas styrkan uppgå till 15 personer.

– Vi börjar rekrytera igen efter sommarsemestern, säger Johan Larsson.

  • Niklas Ekberg är sälj- och kundansvarig och är laddad inför öppningen den 2 maj.
    Niklas Ekberg är sälj- och kundansvarig och är laddad inför öppningen den 2 maj. Foto: Lisa Olaison
  • Johan Larsson är platschef för den nya butiken på 10 000 kvadratmeter på Lamberget i Karlstad.
    Johan Larsson är platschef för den nya butiken på 10 000 kvadratmeter på Lamberget i Karlstad. Foto: Lisa Olaison
  • Bygghandlaren vänder sig enbart till företag, vilket är ett koncept som Derome har på de flesta av sin butiker i Sverige. De har därmed enbart öppet halv 7 till halv fem och reglerar öppettider under industrisemestern.
    Bygghandlaren vänder sig enbart till företag, vilket är ett koncept som Derome har på de flesta av sin butiker i Sverige. De har därmed enbart öppet halv 7 till halv fem och… Foto: Lisa Olaison

Om Derome:

Ett familjeföretag grundat i Derome utanför Varberg. Nu drivs det av tredje generationen. De är verksamma inom bygg- och industrihandel, sågverk och husproduktion. Handlaren i Karlstad kommer i första läget vara en renodlad bygghandel för ”proffsen.”

Totalt omsätter koncernen 4,2 miljarder bara på bygghandel.

Artikeltaggar

DeromeExpansionKarlstadNäringsliv

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.