Gå direkt till sidans innehåll
SVT

Alhaji Jeng om sin superkropp: ”Det var det svåraste”

2018 la Alhaji Jeng både spikskor och stav på hyllan. 

Nuförtiden tränar han ”fyra, fem dagar i veckan” och har vad som går att kalla för en superkropp som 42-åring.

– Man är inte i närheten av det man var en gång i tiden, säger han.

SVT:s friidrottsexpert Alhaji Jeng.
Foto: JOEL MARKLUND / BILDBYRÅN
Alhaji Jeng tränar mycket.
Foto: Instagram
Alhaji Jeng med simmaren Simon Sjödin.
Foto: Instagram.

19 år gammal tog Alhaji Jeng sin första SM-medalj. Örgryte-representanten stavhoppade hem ett brons. Därefter följde elva SM-guld, ett VM-silver och ett gäng SM-medaljer till, innan dess att han i början av 2018 meddelade att han avslutar sin karriär. 

Under tiden som följde kämpade han med motivationen. Att inte längre ha en tävling att träna till lämnade ett tomrum.

– Det var faktiskt det svåraste. Jag tränade inte på fyra, fem år efter att jag la spikskorna på hyllan. Just det här att man har ställt in sig på vad är det man jobbar mot? Helt plötsligt försvann det. Då hittar man ingen vits med att träna, säger han. 

– Men just att acceptera där man står och jobba på det man vill försöka jobba på. För min del var det att jobba på att upprätthålla en god fysik för ett bra välmående, lägger han till. 

”Det går bara utför nu – tyvärr”

I dag syns 42-åringen som expert i SVT:s sändningar. Utöver det håller han i gång kroppen med motion och lite gym. Det räcker med att ta sig en titt på Jengs Instagram-konto för att förstå att han är i god form. 

Hemligheten bakom det är ”fyra, fem pass i veckan”. Det är viktigt för Jeng att hålla i gång kroppen. Han berättar varför.

– Ja, men att inte låta dekadensen flyta ut allt för mycket. Det blir ju så. Man är inte i närheten av det man var en gång i tiden – det går bara utför nu, tyvärr. Men så länge man kör konsekvent så känns det som att man kan upprätthålla fysiken så bra som möjligt.

”Skulle kunna vara med där, åldern är inne nu”

Har du en superkropp?

– Superkropp är att ta i. Det beror vem man jämför med. Jämför du med eliten så kommer jag inte upp till deras sämsta dag när jag har min bästa och jämför vi med de som inte tränar så kanske jag har en superkropp.

Den före detta stavhopparen berättar att han inte har något tydligt mål att träna mot just nu. Inte ens senior-VM tillsammans med Ingemar Stenmark lockar tillräckligt.

– Haha! Nej, nej, nej. Han får hålla den fanan. Jag skulle i och för sig kunna vara med där också, åldern är inne nu. Men nej, jag har gjort min beskärda del.

Han lägger till.

– Det ska bli kul att se vad han kan göra där. Jag kommer definitivt åka dit och kika. 

https://www.instagram.com/p/CrySq5CgwgX/