Gå direkt till sidans innehåll
Svenska cupen
Markus Wulcan

Det är rent ut sagt alldeles för fjuttigt

En pokal och 150 000 spänn till vinnaren i Svenska cupen – det är allt. 

Här krävs ett rejält omtag. 

Svensk damfotboll utvecklas i snabb takt och det vore klädsamt om förbundet åtminstone kunde skjuta till någon miljon i prispengar. 

Hade för stora muskler: "Fötterna domnar av"

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Hammarby vann Svenska cupen 2023.
Foto: Emma Wallskog/Bildbyrån

På herrsidan är det en pokal och numera noll kronor som gäller. Om ett överskott uppstår efter kostnaderna för evenemanget delas det lika mellan final-lagen, i det här fallet Malmö FF och Djurgården, och det är likadant på damsidan där BK Häcken tar emot Piteå på Bravida Arena. 

Men herrarna spelar också om en mycket åtråvärd Europa League-plats som kan generera åtskilliga miljoner beroende på resultat. Något motsvarande finns inte på damsidan, i alla fall inte ännu. 

Det är tal om att införa Europa League relativt snart, kanske från och med säsongen 2025/2026, och då kan det bli ändring på den saken. Knappast något som Svenska fotbollförbundet ensamt kan styra över, då är de betydligt enklare att omgående ta tag i frågan om prispengar. 

Det är väl ungefär vad kaffet kostar

150 000 kronor till vinnaren och 50 000 till tvåan är rent ut sagt alldeles för fjuttigt och mest av, antar jag, symbolisk karaktär. Absolut ett välkommet kassatillskott för en klubb som Piteå som sliter med ekonomin, men inget som har någon avgörande betydelse. BK Häcken har det avsevärt mer väl förspänt och där gör 150 papp varken från eller till, det är väl ungefär vad kaffet kostar under en månad på maffiga träningsanläggningen Gothia Park Academy (finns ett kaffetörstigt gäng livsnjutare där). 

Visst, en titel är en titel och värdet av det ska inte förringas, men om Svenska cupen för damer ska vara något annat än en plojturnering för de närmast sörjande är det dags att öka prispotten markant. 

Jag vet att det kom 17 623 åskådare när Hammarby finalslog BK Häcken i fjol, en rekordnotering. Men Hammarby spelar inte final varje år och när BK Häcken nu alltså gästas av Piteå, på en arena som tar 6 300, ringlar sig inte biljettkön över till fastlandet direkt utan det väntas bli halvfullt, om ens det.  

En prispott värd namnet ökar inte per automatik publikintresset, men det får klubbarna att satsa ännu mer på cupen och en ordentlig peng hade tveklöst gjort skillnad i den dagliga verksamheten och hjälpt svensk damfotboll framåt. 

Förbundets ekonomi är numera inte lysande, men en välbehövlig satsning på damernas cupspel har man så klart råd med och kan i förlängningen vara en investering som ger bra avkastning, både sportsligt och ekonomiskt. 

Och prispengarna får mer än gärna vara kvar även när Europa League så småningom kommer i gång, för det lär vara ganska små belopp från Uefa det handlar om inledningsvis. 

Glädjande att se svenska lag ta tydliga kliv framåt

Svenska mästarna Hammarby och tvåan BK Häcken driver utvecklingen hårt nu och de gör det väldigt bra med proffsiga organisationer och med en sevärd fotboll. 

Hisingsklubben spelade för bara drygt en månad sedan sensationellt nog kvartsfinal i Champions League, där PSG blev för svåra. Till hösten görs ett nytt försök att utmana de största drakarna i Europa och då tänker även Hammarby och Linköping vara med. 

Det är väldigt glädjande att se svenska lag ta tydliga kliv framåt. 

I kväll lyfter storfavoriten BK Häcken bucklan och cashar in 150 000 kronor. 

Nästa år hoppas jag att cupvinnaren får ett miljonbelopp – så att utvecklingen för svensk damfotboll kan fortsätta i rätt riktning.