Polisen har upptäckt ett nytt tillvägagångssätt hos bedragare.
Polisen har upptäckt ett nytt tillvägagångssätt hos bedragare. - Foto: Fredrik Sandberg/TT & Caisa Rasmussen/TT.

Har du fått ett sånt här sms? Nu varnar polisen

Polisen varnar för ett nytt tillvägagångssätt hos bedragarna. De har fått in flera anmälningar om bedragare som utger sig för att vara deras barn.


Så skyddar du dig mot bedrägerier

Klicka aldrig på länkar i mejl eller sms som kommer från en okänd avsändare. 

Starta aldrig BankID om någon ringer och ber om det.

Om någon försöker stressa dig till att göra något ska du tänka efter en extra gång och kontrollera uppgiften noga.

Om ett erbjudande om en lönsam investering handlar om exempelvis kryptovaluta, bör du vara väl insatt i hur det fungerar innan du gör en investering. I jämförelse kan man tänka att man inte investerar i ett företag utan att förstå vilken verksamhet företaget bedriver. 

Källa: Polisen. 

Bedrägerierna blir fler och kan förändra form. Nu har polisen upptäckt ett nytt tillvägagångssätt för bedragarna att lura sina offer – de låtsas vara mottagarens barn. 

Ett vanligt knep hos bedragarna är att försöka få mottagaren stressad och tro att det är brådskande, vilket polisen skriver i ett inlägg på Facebook. 

Okända lagen i trafiken kan ge 1 000 kronor i böter

TV4-profilen lämnar kanalen – efter 18 år

Polisens varning: "STOPP!"

I ett inlägg på sin Facebooksida skriver den samlade polisstyrkan i Täby, Danderyd, Vallentuna, Åkersberga och Vaxholm att det har kommit in anmälningar om bedragare som utger sig för att vara nära anhöriga till offren. 

"Helt plötsligt får du ett meddelande av din dotter. Hon skriver att hennes mobil har gått sönder. Medan mobilen är på lagning nås hon på det här, nya, numret." skriver polisen, och fortsätter:

"Konversationen fortsätter och ni skriver om vardagliga saker så som väder och senaste nytt. Efter ett tag ber din dotter om hjälp med att betala en räkning. Eftersom hennes mobil är sönder har hon ju inget BankID och räkningen måste betalas idag. STOPP! Är du säker på att det är rätt person som skickar meddelanden till dig?"

Fått ett sånt här sms från Telia? Då ska du göra det här

Så fördelades apanaget – hen fick inte en enda krona

Har du blivit utsatt för bedrägeri ska du anmäla det till polisen. Foto: Tim Aro/TT.

Säkerställ först – betala senare

I inlägget har bilder på sms-konversationer bifogas och dessa demonstrerar hur en dialog kan se ut mellan en person och en bedragare som utger sig för att vara personens barn.

I meddelandena kan man läsa att mottagaren försöker säkerställa att det verkligen är dennas barn genom att skriva "Är det du Lisa?". Mottagaren ber också bedragaren att ringa, något som bedragaren av förklarliga skäl undviker.

Polisen skriver att man aldrig ska betala något om man inte är säker på att det har kommit från ens barn. Ett knep från polisens sida är att prova ringa på det gamla numret för att säkerställa att ens barn har tappat bort sin mobiltelefon och därför skriver från ett nytt nummer. 

Har man blivit utsatt för ett bedrägeri kan man anmäla det till polisen via telefonnumret 114 14. Se hela inlägget här.

Har du varit med om ett bedrägeri? Hör av dig till fredrika.hagberg@nyheter24.se.

/