Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Vänsterpartiets partiledare Nooshi Dadgostar. Foto: SVT

Nooshi Dadgostar: Israel genomför folkmord på palestinier

Uppdaterad
Publicerad

Vänsterpartiets ledare Nooshi Dadgostar anklagar Israel för folkmord mot palestinier i Gaza. Under hennes tal i Göteborg krävde hon ett stopp på ”mördandet”.

– Krig och förtryck har kommit närmare. Rysslands fullskaliga invasion och nu Israels pågående folkmord i Palestina, säger Nooshi Dadgostar.

Nooshi Dadgostar har tidigare krävt att Israel bland annat utesluts ut Eurovision med hänvisning till anklagelserna mot landet, men aldrig själv beskrivit det som ett pågående folkmord.

Under Dadgostars första maj-tal i Göteborg talade V-ledaren om oroligheterna i omvärlden, och gick där hårt åt både Ryssland och Israel.

Krig mellan Israel och Hamas

– Krig och förtryck har kommit närmare. Rysslands fullskaliga invasion och nu Israels pågående folkmord i Palestina, säger Dadgostar.

Vänsterpartiet står sedan tidigare bakom Sydafrikas stämning av Israel för folkmord till Internationella domstolen (ICJ) i Haag.

En rad länder har ställt sig bakom anklagelserna, däribland Turkiet, Iran och Brasilien. Från israeliskt håll har reaktionerna varit starka och man har helt avvisat anklagelserna.

Dom kan dröja år

I januari inleddes utfrågningen i IJC, men en dom beräknas kunna dröja flera år.

I en rapport som släpptes nyligen konstaterade FN:s särskilda rapportör för de ockuperade palestinska områdena, Francesca Albanese, att det finns tydliga indikationer på att Israel gjort sig skyldigt till folkmord i Gaza.

Folkrättsexperter som SVT pratade med vid tillfället var dock inte lika övertygade om ordvalet, utan menade att det snarare rör sig om eventuella krigsbrott.

– Det är synd att en FN-rapportör inte har koll på de juridiska begreppen. Det gör att tyngden i rapporten reduceras kraftigt, sade Ove Bring, professor emeritus i folkrätt.

Vill höja a-kassans tak

I samband med första maj presenterar Vänsterpartiet förslag på att göra om a-kassan. Partiet vill höja taket för a-kassan och sänka arbetskravet från sex till fyra månader. Man vill även sänka medlemskravet från tolv till sex månader.

Förslaget är en motreaktion på regeringens lagförslag om en ny a-kassa som innebär att a-kassan ska trappas ned.

SVT har sökt Nooshi Dadgostar, men partiet har avböjt en kommentar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Krig mellan Israel och Hamas

Mer i ämnet