Shutterstock

Titta uppåt: Se norrskenet dansa på himlen

Du måste inte befinna dig långt norrut för att njuta av norrsken. Det färgglada fenomenet syns i större delen av norra Europa – och vi guidar dig till den perfekta tidpunkten.

Jordens magnetfält räddar våra liv varje dag. Det fungerar som en gigantisk sköld som får skadlig strålning från solen och universum att studsa bort igen.

Strålningens kollision med magnetfältet kan i vissa fall synas från jorden i form av syd- eller norrsken.

Fenomenet uppstår när solstormar skickar en våg av partiklar mot jorden. Partiklarna knuffar till magnetfältets fältlinjer och provocerar fram en ström av laddade partiklar i jordens atmosfär.

Ögat är känsligt för de gröna färgerna på natthimlen och därför ser polarskenet ofta svagt grönaktigt ut.

© Jesper Grønne, Hvadihimlen.dk

Strömmen skapar spänningsskillnader på flera hundra tusen volt mellan atmosfärens natt- och dagsida.

Om strömmen avbryts av lokala förhållanden kan det uppstå en kortslutning som får de laddade partiklarna att flytta sig mot jordens poler via fältlinjerna. Partiklarna kolliderar med syre- och kväveatomer cirka 90–400 kilometer ovanför jorden och sänder ut ett färgat ljus.

GUIDE TILL FENOMENET

Norrsken syns vanligtvis i ­nordlig riktning.

© Jesper Grønne, hvadihimlen.dk

Gör så här

VAR OCH NÄR?

Norrsken kan upplevas både under vinter och vår i större delen av norra Europa. Du kan exempelvis hålla ett öga på norrskensaktiviteten på www.gi.alaska.edu under Aurora Forecast.

HUR?

Håll koll på vädret i nordlig riktning. Vid klart väder kan du se polarsken som finns flera hundra kilometer längre norrut. Se till att ha fri sikt norrut – gärna på en lite upphöjd plats i landskapet.

Om du vill ta bilder bör du använda ett stativ. Använd ett normal- eller vidvinkelobjektiv och ställ in fokus manuellt, bländaren på 4-8, slutaren på 5–20 sekunder samt kamerans självutlösare.