Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

DN Direkt

Senaste nyheterna i korthet

Man död vid rastplats – polisen utreder mord

En person har påträffats död i en bil vid en rastplats intill E4 norr om Jönköping. Polisen utreder händelsen som misstänkt mord och har spärrat av platsen. Man genomför bland annat en teknisk undersökning och rättsläkare är på plats.

– Vi söker av området med hund och drönare. Trafiken på E4 påverkas inte av händelsen, säger Markus Kron vid polisen i region Öst.

Till P4 Jönköping uppger polisen att den döda personen är en man men att han ännu inte identifierats.

Larmet kom in strax innan klockan 18. Ingen är gripen i nuläget.

Senaste nyheterna

Inget farligt föremål efter larm

På lördagskvällen fick polisen larm om ett misstänkt farligt föremål i ett bostadsområde i Oxie i Malmö. Boende uppmanades att inrymmas och kollektivtrafiken leddes tillfälligt om.

Senare kunde nationella bombskyddet konstatera att inget farligt föremål fanns.

Balkong har rasat i Ulricehamn – tre skadade

Foto: Lars Näslund

Polis, räddningstjänst och ambulans har larmats till ett flerfamiljshus i centrala Ulricehamn efter att en balkong rasat från andra våningen på lördagen.

– Själva botten av balkongen har gett vika, säger Fredrik Iwanson, vakthavande befäl på räddningstjänsten.

Tre personer har skadats, skadeläget är oklart men de ska vara vakna och talbara. En har förts med ambulanshelikopter till sjukhus i Göteborg, de övriga två har förts med ambulans till sjukhus i Borås.

Läs mer här.

Pojke skadad efter hundattack i Malmö

En pojke yngre än tio år har förts till barnakuten i Malmö efter att ha bitits av en hund, skriver polisen på sin hemsida.

Händelsen inträffade i ett trapphus i Västra hamnen och pojken fick fördes till sjukhus med ambulans. Pojkens skador bedöms vara lindriga, enligt sjukvårdens första bedömning.

En kvinna misstänks för vållande till kroppsskada och brott lagen om tillsyn över hundar och katter. Hunden har omhändertagits av polis och kommer att överlämnas till länsstyrelsen.

Farligt föremål sköts sönder av polis

Det misstänkta farliga föremål i Rosengård i Malmö som polisen larmades om på lördagsmorgonen var skarpt, uppger polisen.

Nationella bombskyddet kallades till platsen och sköt på lördagseftermiddagen sönder föremålet.

Polisen har påbörjat en förundersökning om mordförsök.

Tre häktas misstänkta för mord på kvinna i Lessebo

Två män och en kvinna häktas misstänkta på sannolika skäl för mordet på den kvinna som hittades död i ett grönområde i Lessebo i Småland förra helgen, skriver TT.

De misstänks även för grovt gravfridsbrott.

Personerna greps och anhölls under onsdagen, och har nekat till brott.

Läs mer här

Eurovisionfans värmer upp inför finalen

Videon är 38 sek lång. Kören Over the water show choirs har rest från Liverpool för att uppträda i Eurovision Village och göra popup-framträdanden på Malmös gator.

Medlemmarna i Liverpool-kören Over the water show choirs är peppade.

Vänsterpartiet släpper kravet att Sverige ska lämna EU

Vänsterpartiet släpper sitt absoluta krav på att Sverige ska lämna EU. Det beslutade kongressen på lördagen.

Frågan gällde vad det ska stå i det nya partiprogrammet. Förslaget från programkommissionen var en uppmjukad hållning där utträde ses som ett sista alternativ om den politiska utvecklingen gör det omöjligt att driva vänsterpolitik.

I debatten gick många ombud upp i talarstolen och krävde att kravet på utträde ur EU fortsatt ska vara partiets huvudlinje.

– För mig och många andra har EU-kritiken och Natomotståndet varit avgörande för att vi blev vänsterpartister en gång i tiden, sade Nathalie Söderberg från talarstolen.

Omröstningen slutade ändå med att majoriteten godkände programförslagets öppnare linje. Därmed blir V det sista riksdagspartiet att släppa kravet att Sverige ska lämna EU.

Hundratals döda i översvämningar i Afghanistan

Över 300 personer har omkommit efter översvämningar i norra Afghanistan, uppger FN:s livsmedelsprogram WFP.

Översvämningarna orsakades av kraftigt säsongsbetonat regn, som kom mycket plötsligt under fredagen. Tusentals hus har även förstörs eller skadats i den nordliga provinsen Baghlan, som uppges vara värst drabbat.

Bland de döda finns i huvudsak kvinnor och barn, enligt afghansk myndighetspersonal.

Uppgifter: Trump kan välja Nikki Haley till parhäst

Presidentkandidaten Donald Trumps kampanjorganisation överväger att välja den förra FN-ambassadören och presidentkandidaten Nikki Haley till sin parhäst som vicepresidentkandidat.

Det uppger nyhetssajten Axios på lördagen, med hänvisning till källor med insyn.

Trump skulle kunna välja henne ”om han var övertygad om att det skulle hjälpa honom att vinna valet, slippa ett potentiellt fängelsestraff och täcka miljoner i rättsliga kostnader om han förlorar”, enligt uppgifterna.

Haley gav i mars upp försöken att bli Republikanernas presidentkandidat. Trump har tidigare avfärdat henne som vicepresident.

– Hon är okej, men hon är inte av presidentvirke. Och när jag säger det betyder det med största sannolikhet att hon inte kommer väljas som vicepresident, sade han.

Nederländerna diskas från Eurovisionfinalen

Foto: Jessica Gow/TT

Nederländernas bidrag diskas från kvällens final i Eurovision song contest då artisten Joost Klein misstänks för brott. Klein stoppades från gårdagens repetitioner och på lördagen öppnade polisen en utredning om olaga hot som rör en händelse mellan Klein och en person ur tv-produktionen, uppger arrangören EBU.

”Medan den rättsliga processen tar sin gång så är det inte vara lämpligt för honom att fortsätta i tävlingen”, skriver EBU i ett pressmeddelande.

Finalen kommer nu att arrangeras med 25 tävlande bidrag istället för 26.

Det nederländska public service-bolaget Avrotros kallar beslutet för ”oproportionerligt” och ”chockerande”.

Läs mer här.

Större skalv i Västerbotten

Ett skalv med runt tre i magnitud inträffade i några mil söder om Skellefteå vid Bureå och Lövånger på förmiddagen, rapporterar P4 Västerbotten.

Skalvet ska ha känts till Umeå. Händelsen undersöks närmare av institutet för geovetenskaper på Uppsala universitet.

– Det är rätt kraftigt. Med svenska mått mätt är det här ett sådant som vi bara har en gång om året, säger Björn Lund, seismolog vid Uppsala universitet, till TT.

Polisen utreder olaga hot efter ”incident”

Polisen har inlett en förundersökning om olaga hot med anledning av en händelse på Malmö arena. På fredagen meddelade EBU att man utreder en ”incident” som rör Nederländernas artist Joost Klein.

Det misstänkta brottet ska ha skett på Malmö arena under torsdagskvällen.

– Vi har upprättat en anmälan om olaga hot. Vi har en man som är misstänkt och en målsägande som är medarbetare som på Eurovision, säger polisens presstalesperson Evelina Olsson.

Läs mer här.

Pojke under 15 greps för skottlossning i Nyköping

Polisen grep en pojke under 15 år misstänkt för inblandning i skottlossningen som inträffade på en krog i Nyköping under fredagskvällen.

Brottsrubriceringen är försök till mord och grovt vapenbrott, men på grund av hans ringa ålder har gripandet hävts och pojken släppts på fri fot, skriver polisen på sin hemsida.

Enligt vittnen avlossades flera skott mot taket i krogen. Ingen person ska ha skadats.

Det var andra händelsen med skjutvapen i Nyköpings krogmiljö på kort tid. Förra fredagskvällen blev minst en person hotad av en beväpnad person inne på en krog.

Äldre par bakbundna och slagna av rånare

Ett äldre par misshandlades och rånades i sitt hem i Laholms kommun natten till lördag.

Två okända gärningsmän bröt sig in i villan, där en man och en kvinna i 80-årsåldern bor, vid 03-tiden på lördagsmorgonen. Efter att ha forcerat ytterdörren band de fast paret och slog mannen i ansiktet. Sedan lämnade de bostaden med smycken och värdefulla klockor, skriver polisen på sin hemsida.

Paret lyckades ta sig loss och kunde kontakta polisen som var på plats på brottsplatsen på lördagsmorgonen. En förundersökning om rån har inletts och en teknisk undersökning ska genomföras.

Demonstranter på Yle – vill stoppa Eurovision

Foto: Wilhelm Blomberg

Demonstranter intog entrén till Yles huvudkontor i Helsingfors med krav på att Yle ska bojkotta ESC-finalen på grund av Israels medverkan.

Enligt demonstranterna själva rörde det sig om ett 40-tal demonstranter som under lördag morgon intog lobbyn till Yles huvudkontor. Yles säkerhetschef Jyrki Guttorm uppger att det rörde sig om mellan 20 och 30 personer.

– Det har varit lugnt och sansat. Polis kom på plats kort efter att demonstranterna dök upp. Det har inte varit några skador på Yles egendom eller hot mot personal, säger Guttorm till HBL.

Läs mer här.

Misstänkt föremål skjuts sönder i Malmö

Ett misstänkt farligt föremål har upptäckts i Rosengård i Malmö. Nationella bombskyddet är på plats och håller på att att skjuta sönder föremålet, uppger polisens presstalesperson Evelina Olsson vid 10.30-tiden.

– Det lutar åt att föremålet är farligt, men det är inte bekräftat, säger hon.

Boende i den aktuella villan har utrymts och boende i närliggande villor uppmanas att hålla sig inne, enligt polisen. Flera polispatruller är på plats och avspärrningar har satts upp.

Tre begärs häktade för mord i Lessebo

Tre personer har begärts häktade misstänkta för mord efter att en kvinna hittades avliden i ett grönområde i småländska Lessebo förra helgen. Personerna begärs även häktade misstänkta för gravfridsbrott.

Häktningsförhandlingarna kommer att äga rum under lördagen.

De tre misstänkta greps och anhölls under onsdagen och har nekat till brott, enligt polisen. Det är inte känt vad de haft för relation till kvinnan.

Läs mer här

Amanda Lind vill se hårdare press på Israel

Sverige bör pressa Israel hårdare för att få slut på kriget i Gaza. Det anser Miljöpartiets språkrör Amanda Lind, som anser att ekonomiska sanktioner kan vara ett steg i denna riktning

Vi måste se över handelsavtalen, vapenavtalen både i Sverige och i EU. Vi tycker ju att regeringen gör alldeles för lite, säger hon i Ekots lördagsintervju.

Språkröret säger också att Israels medverkan i Eurovision gjort det ”tråkigare” att titta på Eurovision eftersom landets medverkan enligt henne påminner om att omvärlden gör ”alldeles för lite” för att stoppa det som sker i Gaza.

Barnvakt våldtog flicka och filmade

lEn man i 35-årsåldern har dömts till totalt åtta år i fängelse för en lång rad sexualbrott mot barn varav ett fall av grov våldtäkt, rapporterar Gefle Dagblad. Mannen ska även betala ett skadestånd på 1 580 000 kronor till barnen.

Flera av brotten begicks i Umeå under förra sommaren och i höstas när mannen vid olika tillfällen vaktat barn åt en kvinnlig bekant, mamma till barnen.

På fredagen kom den avslutande tingsrättsdomen i det omfattande målet som innefattade åtskilliga åtalspunkter gällande både sexualbrott mot barn samt innehav av tusentals bilder och filmer med barnpornografiskt material. Straffet blev fyra års fängelse vilket tillsammans med en deldom från april innebär sammanlagt åtta fängelseår.

Pojke skadad i smitningsolycka i Malmö

En tonårig pojke under 15 år har skadats i en smitningsolycka i centrala Malmö, skriver polisen på sin hemsida. Enligt polisen ska en bilist, som sedan avvek från platsen, ha kolliderat med pojken som färdades på cykel. Pojken har omhändertagits av ambulanspersonal, i övrigt är skadeläget oklart.

Polisen söker efter föraren och bilen, i nuläget är ingen gripen.

Pojke grovt misshandlad i Göteborg

Polisen larmades på fredagskvällen till Grimboåsen i Göteborg där en pojke misshandlats grovt av flera gärningspersoner med slag och sparkar och  därefter blivit bestulen på sin moped. Enligt polisen ska gärningspersonerna ha varit maskerade och kommit till platsen i en skåpbil.

– Pojken har blivit sparkad och slagen av fyra till fem personer som kom och lämnade platsen i en vit skåpbil, säger Hans-Jörgen Ostler, presstalesperson vid polisen.

Pojken ska inte ha varit i behov av akut vård efter händelsen, enligt polisen, som uppmanar eventuella vittnen att höra av sig. I nuläget är ingen misstänkt gripen.

Skottlossning i Nyköping – avspärrat runt krog

Polisen är på plats på Öster i Nyköping efter att ha fått in flera samtal om höga smällar. Ingen person har hittats skadad och det finns inte heller någon misstänkt i nuläget.

En person som befinner sig vid platsen säger till DN att polisen spärrat av runt en krog. Strax efter klockan 19 meddelade polis att man kunnat konstatera att det rör sig om en skarp skottlossning.

– Det är baserat på rådande omständigheter, men jag kan inte gå in på eventuella fynd, säger polisens presstalesperson Olle Älveroth.

Enligt vittnen till Sörmlands Nyheter sköts det mot taket.

Polisen har inlett en förundersökning om mordförsök. En person har gripits rapporterar TT.

Minst 50 döda i översvämningar i Afghanistan

Minst 50 personer har dött i översvämningar i Baghlanprovinsen, norra Afghanistan, rapporterar Reuters med hänvisning till lokala myndigheter.

Två nya kraftiga stormar rör sig in över provinsen och en talesperson för Afghanistans inrikesdepartement uppger att dödssiffran kan stiga ytterligare.

– Inrikesdepartementet har skickat skickat räddningsteam och helikoptrar, men på grund av brist på mörkerseendeutrustning finns risken att operationen inte blir lyckad, säger talespersonen till Reuters.

Minst 30 skadade i tågkrock i Argentina

Ett persontåg har kraschat in i ett annat tåg i Buenos Aires i Argentina. Minst 30 personer behöver sjukvård, varav två av dem är allvarligt skadade, enligt räddningspersonal.

Räddningstjänst uppger att brandmän evakuerat alla passagerare ur tåget, och att det var 90 personer som hjälptes.

Jorge Macri, Buenos Aires borgmästare, uppger att det än så länge finns lite information om hur olyckan gick till.

Strömmen tillbaka på Liseberg

Delar av nöjesparken Liseberg drabbades av ett strömavbrott på fredagseftermiddagen, något som GP var först med att rapportera. Enligt kommunikationschefen Mårten Westlund har sju attraktioner påverkats, varav flera fick evakueras.

Vid 16-tiden, efter drygt en timmes stopp, hade alla attraktioner dock fått tillbaka strömmen.

– Det var något problem med en ingående kabel. Men då kunde man växla över till en reservkabel, så det var ganska odramatiskt när man väl hittade felet, säger Mårten Westlund, parkens kommunikationschef, till TT.

Skottlossning i centrala Mjölby

Vid 14-tiden på fredagseftermiddagen larmades polis till Vasastaden i centrala Mjölby efter att höga smällar hörts i området. Väl på plats konstaterades att det rör sig om en skarp skottlossning, skriver polisen på sin hemsida.

– Jag kan inte ge någon detaljerad information kring varför man gjort den bedömningen, säger Olle Älveroth, polisens presstalesperson.

Polisen har spärrat av ett område och arbetar med att säkra spår och prata med eventuella vittnen. De har även inlett en förundersökning om grovt vapenbrott.

Ingen har hittats skadad och ingen är gripen.

Sunak: Skandalösa scener i Malmö


En del av de scener som utspelat sig i Malmö under de senaste dagarnas protester mot Israels deltagande i Eurovision är ”skandalösa”, säger en talesperson för Storbritanniens premiärminister Rishi Sunak.
”Premiärministern anser att det är fel och orättvist att kräva en bojkott”, säger talespersonen för Sunak till tidningarna The Independent och The Telegraph, och lägger till: ”en del av de scener vi sett är skandalösa”.

Det framgår inte vilka scener som åsyftas.
Malmöpolisen har gett beröm till arrangörerna efter torsdagens stora demonstration, som samlade fler än 10 000 pro-palestinska deltagare, samtidigt som mindre pro-israeliska demonstrationer ägde rum i staden. Allt gick ”väldigt lugnt” till, säger biträdande kommenderingschef Mattias Sigfridsson till P4 Malmöhus.
Bara ”enstaka, mindre ordningsstörningar” ska ha ägt rum.

Sida-anställd begärs häktad misstänkt för mutbrott

En man i 50-årsåldern har begärts häktad på sannolika skäl misstänkt för grovt tagande av muta och grov trolöshet mot huvudman, brott som enligt åklagaren skett på en svensk ambassad i ett afrikanskt land. Det skriver Åklagarmyndigheten i ett pressmeddelande.

Mannen är tjänsteman på biståndsmyndigheten Sida och greps på tisdagsmorgonen, rapporterade Dagens Industri tidigare i veckan. Enligt misstankarna ska mannen ha tagit emot stora belopp i mutor.

De misstänkta brotten ska ha begåtts under perioden 1 februari 2021 till 31 december 2023.

Hans Wahlgren är död

Foto: Eero Hannukainen/TT

Skådespelaren Hans Wahlgren har dött, 86 år gammal. Det skriver hans barnbarn Bianca Ingrosso på Instagram.

”Och så kom även denna dagen. När den absolut bästa av oss somnade in. Med din dotter uppkrypandes bredvid dig i sängen trygg i din famn och din son sjungandes godnattvisan du nattat oss alla till genom åren”, skriver Ingrosso.

Wahlgren var en av Sveriges främsta skådespelare och var även röstskådespelare till flera filmer och serier, däribland ”Tillbaka till framtiden” och ”Pokémon”. De senaste åren har han blivit ett välbekant ansikte i dottern Pernilla Wahlgrens realityprogram ”Wahlgrens värld”.

Läs mer här.

Valmyndigheten utsatt för cyberattack

På fredagsmorgonen utsattes Valmyndigheten för en överbelastningsattack. Attacken riktade sig mot myndighetens hemsida och varade i runt 30 minuter.

– Vad vi vet märktes det inte av hos våra besökare på webbplatsen.  Vi tar cyberangrepp på största allvar och utreder vad som hänt tillsammans med vår it-leverantör, säger Jenny Strand på Valmyndighetens presstjänst.

Attacken tros inte ha riktat sig mot eller skadat viktig infrastruktur i förhållande till EU-valet, uppger Carl-Oskar Bohlin (M), minister för civilt försvar.

”Regeringskansliet följer frågan mycket noga”, skriver han på X.

Polis pepparsprejade pojke på moped – åtalas

I ett försök att få stopp på en tonåring som åkte på en moped pepparsprejade en polisassistent pojken i ansiktet. Nu åtalas polisen för tjänstefel. Händelsen inträffade i Bro norr om Stockholm i augusti förra året. Polisen medger att han sprejade pojken, men förnekar brott. Polismyndighetens personalansvarsnämnd uppger i ett yttrande att polisen inte kommer att förlora jobbet i händelse av en fällande dom.

Buss körde ned i flod i Sankt Petersburg – tre döda

Foto: Dmitri Lovetsky/AP

Minst tre personer har dött efter att en passagerarbuss kört av en bro i den ryska staden Sankt Petersburg på fredagen, rapporterar Reuters. Ytterligare sex personer vårdas på sjukhus.

Det är oklart hur många som befann sig ombord vid olyckan, men enligt ryska medier rör det sig om omkring 20 personer.

En video som publicerats av ryska myndigheter visar hur bussen helt verkar tappa kontrollen innan den kraschar genom broräcket och kör ned i vattnet.

Störningar hos Bank-id lösta

Vid 13-tiden på fredagen uppstod stora störningar hos Bank-id och många användare kunde inte logga in på appen.

Efter ungefär 40 minuter var problemet löst.

– Tekniskt underhåll var orsaken, säger Charlotte Pataky, pressansvarig på Bank-id.

Enligt sajten Downdector hade drygt 9 000 användare problem med att logga in och använda appen. Även hemsidan hade tekniska problem.

Oscar Properties ansöker om rekonstruktion

Fastighetsbolaget Oscar Properties har lämnat in ansökan om företagsrekonstruktion till Stockholms tingsrätt. Det framgår av ett pressmeddelande.

Beslutet har föranletts av moderbolagets likviditetsbrist och höga belåningsgrad, heter det.

Vänsterpartiet vill stoppa strejkbrytare med en Lex Tesla

EU måste stifta en Lex Tesla som stoppar strejkbryteri. Det anser Vänsterpartiet som kommer att driva frågan i EU-parlamentet.

– Jag ser det som ett försvar av den svenska modellen, säger partiets toppkandidat Jonas Sjöstedt.

När arbetsgivare vill ta in arbetare från ett annat EU-land är det reglerna i det så kallade utstationeringsdirektivet som gäller. Direktivet missbrukas av elbilsföretaget Tesla för att ta in strejkbrytare, menar Jonas Sjöstedt. Sedan i höstas befinner sig fackförbundet Metall i konflikt med Tesla på grund av att företaget vägrar att skriva på kollektivavtal.

– För första gången sedan 1930-talet förekommer systematiskt strejkbryteri i Sverige. Vi måste täppa till det här hålet i EU:s lagstiftning, säger Jonas Sjöstedt.

Israels Eurovisionbidrag klättrar hos bettingbolagen

I skrivande stund är Eden Golans “Hurricane” andrahandsfavorit, efter Kroatiens Baby Lasagna. På Unibet ger ett spel på Israel nu tre gånger pengarna.

– Oddsen droppade snabbt, framför allt under det senaste dygnet. Israel har gått från att ge närmare femtio gånger till tre gånger pengarna. Jag har inte varit med om något liknande, säger Raúl Valencia López, marknads- och pr-ansvarig på Unibet.

Vad kan klättringen bero på?
– Ökade strömningar och popularitet i sociala medier. Men just detta fall är svåranalyserat på grund av omvärldsläget.

Är det jämförbart med när Ukraina favorittippades och vann Eurovison 2022?
– Ukraina var favoritbidraget redan innan tävlingen började. Den klättringen var inte alls lika brant som Israels varit nu.

Hovrätten friar polis för vållande till annans död

Vid ett ingripande på Lidingö 2021 tryckte en polisman sitt knä i ryggen på en 48-årig man som då slutade andas – kort därpå dog han av kvävning. Tingsrätten fällde polisen för vållande till annans död i en unik dom. Nu frias polisen av Svea hovrätt och dömer honom istället för tjänstefel. Påföljden blir dagsböter.

Idrottslärare döms till fängelse för barnporrbrott

En man i 50-årsåldern döms nu för bland annat grovt barnpornografibrott till tre år och sex månaders fängelse. Mannen som har arbetat som idrottslärare på en skola i Mellansverige har enligt tingsrätten vid ett stort antal tillfällen fotograferat flickor i åldrarna 5–10 år, exempelvis när barnen har bytt om. Totalt 110 flickor ska enligt tingsrätten få skadestånd.

Mannen döms samtidigt för grovt barnpornografibrott för att ha haft en stor mängd nedladdat barnpornografiskt material på sin dator.

– Mannen har i huvudsak erkänt brotten, säger rättens ordförande rådmannen Anne Wartin i ett pressmeddelande.

DN har tidigare rapporterat om hur mannen tidigare har arbetat på skolor i Haninge kommun och där anklagats för att ha anordnat ”nakengympa” och återkommande varnats för att ha gått in i flickornas dusch.

Pojke föll från berg och dog – rektor åtalas

2022 föll en pojke från ett berg på sin skolgård i Göteborg och dog sedan av sina skador. Nu åtalas skolans dåvarande rektor för arbetsmiljöbrott genom vållande till annans död.

– Trots att det var ett känt problem på skolan att barn klättrade på berget hade man inte vidtagit tillräckliga åtgärder för att motverka risken för fallskador. Enligt arbetsmiljölagstiftningens bestämmelser är det arbetsgivaren och därigenom rektorns skyldighet att vidta alla åtgärder som behövs för att förebygga ohälsa eller olycksfall, säger senior åklagare Martin Elofsson som har lett förundersökningen.

Åklagaren yrkar också på företagsbot mot Göteborgs kommun.

Ung man misstänks ha dödat sin syster i Göteborg

En ung man misstänks ha dödat sin syster i samband med ett bråk i en lägenhet i Majorna i Göteborg, uppger polisen. Flera andra familjemedlemmar befann sig i lägenheten vid tillfället.

– När vi kommer upp i lägenheten visar det sig att det är en bror och en syster som varit i bråk och under bråket har brodern tillfogat systern sådana skador att hon avlider, säger polisens presstalesperson Thomas Fuxborg.

Läs mer här

Mordåtalade 16-åringen i Alingsås led inte av psykisk störning

16-åringen som misstänks ha mördat 15-årige Henrik Myllykoski i Alingsås i oktober förra året led inte av någon allvarlig psykisk störning vid tillfället. Det är slutsatsen som dras i den rättspsykiatriska undersökning som inkommit till rätten, rapporterar Göteborgs-Posten.

Henrik Myllykoski försvann från sitt hem den 2 oktober i höstas och hans kropp hittades efter nästan en veckas sökande i Säveån. Förundersökningen visar att han var stucken med 140 knivhugg.

16-åringen har erkänt stora delar av omständigheterna kring kvällen då Henrik dog. Han nekar dock till brott och menar att han befann sig i en nödvärnssituation.

Klimataktivister blockerade E4 – fallet överklagas till HD

Under morgonrusningen den 29 augusti 2022 blockerades trafiken på E4 i närheten av Karolinska universitetssjukhuset i Solna av 13 klimataktivister. I tingsrätten dömdes tolv av aktivisterna för sabotage och ohörsamhet mot ordningsmakten. Senare friades elva av de tilltalade på åtalspunkten som gäller sabotage i hovrättens dom i april i år.

Nu överklagar Riksåklagaren ärendet till Högsta domstolen med motivationen att aktivisterna även borde dömas för just sabotage.

– I normalfallet passerar det 3 500–4 000 bilar på platsen under den tid som blockaden genomfördes mellan klockan 8.20 och 9.10. Det var fråga om ett totalstopp under 20 minuter och därefter långa följdförseningar. Dessutom försenades en ambulans under utryckning med en patient som behövde akutsjukvård, säger riksåklagare Katarina Johansson Welin i ett pressmeddelande.

Misstänkt skottlossning i Söderhamn på torsdagskvällen

Strax före midnatt på torsdagskvällen hörde flera personer av sig till polisen om en misstänkt skottlossning på Kungsgatan i Söderhamn.

Vittnen ska ha hört en hög smäll och sett ett vapenliknande föremål, skriver polisen på sin hemsida.

Ingen person ska ha kommit till skada. Händelsen utreds som grovt vapenbrott.

Ännu en haj hittad på gata i Danmark

Ytterligare en död haj har hittats i Danmark, rapporterar TV Midvest. Den här gången har man funnit en haj på en cykelväg i danska Thisted.

Enligt Michael Madsen på Jyllandsakvariet rör det sig troligen om en pigghaj.

För bara några dagar sedan upptäcktes en 1,5 meter lång död haj i Rindum nära Ringkøbing. Då konstaterades det att en man hittat hajen i hamnen och sedan bestämt sig för att lägga den på cykelbanan, som en litet skämt.

Politisk debut för yngste sonen Trump

Donald Trumps yngste son, Barron Trump, gör debut på den politiska arenan. Den nyblivne 18-åringen har utsetts till en av delstaten Floridas delegater vid Republikanernas landsmöte i Wisconsin i sommar, rapporterar nyhetsbyrån AP.

Under mötet i Milwaukee väntas partiet formellt nominera Barron Trumps pappa, expresidenten Donald Trump, till Republikanernas kandidat i novembers presidentval.

Barron Trump har till stora delar hållits utanför offentligheten under sin uppväxt. Men i mars blev han myndig – och nästa vecka tar han examen från gymnasiet.

Ytterligare tre av Donald Trumps äldre barn ingår i Floridas delegation till landsmötet den 15–18 juli, enligt AP.

Barron Trump är det enda barnet i äktenskapet mellan Donald och Melania Trump.

Brand i flerfamiljshus misstänks ha varit anlagd

Tidigt på fredagsmorgonen började det brinna i ett flerfamiljshus i Ulvsunda i västra Stockholm. Ingen var hemma i bostaden vid tillfället och ingen skadades fysiskt. Branden, som släcktes av räddningstjänsten, bedöms i nuläget ha varit anlagd, uppger polisen på sin hemsida. En förundersökning om misstänkt grov mordbrand är påbörjad. Polisen knackar dörr i området för att få mer information om händelsen.

Överklagande av höjda p-avgifter i Stockholm avslås

I höstas meddelade Stockholm stad att parkeringsavgifterna kommer att höjas dramatiskt. I januari överklagades höjningen till förvaltningsrätten av en privatperson. Nu meddelar domstolen att överklagan avslås och ger klartecken för beslutet. Det innebär att avgifterna, som blev verklighet i februari, ligger kvar på den nya högre nivån.

– Faktum är att den som har boendeparkering fortfarande bara betalar en tiondel av de vanliga parkeringsavgifterna, säger Stockholms trafikborgarråd Lars Strömgren (MP).

Tonåring döms för våldtäkt på skola

En pojke i övre tonåren har fällts för att han våldtagit en flicka på en gymnasieskola i Uppsala, rapporterar Upsala Nya Tidning.

Övergreppet inträffade i somras. Pojken, som förnekade brott, knuffade in flickan på en skoltoalett där våldtäkten skedde.Han döms till ett års sluten ungdomsvård och ska även betala omkring 250 000 kronor i skadestånd till flickan.

Polisbil voltade under biljakt i Uddevalla

Sent på torsdagskvällen voltade en polisbil i samband med en biljakt i Uddevalla. Poliserna har undersökts av ambulanspersonal och behöver inte vård på sjukhus.

– Den har snurrat två varv när de var på jakt efter något bus, säger Terro Pakki, vakthavande befäl vid räddningstjänsten, till Göteborgs-Posten.

SOS Alarm fick larmet vid 23-tiden.

Två poliser skjutna i Paris

En man har skjutit två poliser framför en polisstation i Paris 13:e arrondissement. Händelsen inträffade vid 22.30-tiden på torsdagen efter att poliserna hade gripit mannen, som tog tag i en av polisernas pistoler och sköt, skriver Le Figaro.

Tillståndet beskrivs som allvarligt för de båda poliserna. En av dem är skadad i bröstet och den andra i benet.