Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

DN Direkt

Senaste nyheterna i korthet

Skandia sänker rörliga boräntor

Foto: Janerik Henriksson/TT

Skandia sänker räntan på bolån med tre månaders bindningstid med 0,10 procentenheter samtidigt som man höjer räntan på bolån med två till fem års bindningstid med lika mycket.

”Justeringarna är en anpassning till marknadsräntorna vilka i sin tur påverkar våra upplåningskostnader”, skriver banken i ett pressmeddelande.

Förändringen betyder en ny listränta på 5,44 procent för tre månader medan övriga räntor uppgår till från 5,19 procent för ett år till 4,45 procent för fem år.

Senaste nyheterna

Ännu en haj hittad på gata i Danmark

Ytterligare en död haj har hittats i Danmark, rapporterar TV Midvest. Den här gången har man funnit en haj på en cykelväg i danska Thisted.

Enligt Michael Madsen på Jyllandsakvariet rör det sig troligen om en pigghaj.

För bara några dagar sedan upptäcktes en 1,5 meter lång död haj i Rindum nära Ringkøbing. Då konstaterades det att en man hittat hajen i hamnen och sedan bestämt sig för att lägga den på cykelbanan, som en litet skämt.

Politisk debut för yngste sonen Trump

Donald Trumps yngste son, Barron Trump, gör debut på den politiska arenan. Den nyblivne 18-åringen har utsetts till en av delstaten Floridas delegater vid Republikanernas landsmöte i Wisconsin i sommar, rapporterar nyhetsbyrån AP.

Under mötet i Milwaukee väntas partiet formellt nominera Barron Trumps pappa, expresidenten Donald Trump, till Republikanernas kandidat i novembers presidentval.

Barron Trump har till stora delar hållits utanför offentligheten under sin uppväxt. Men i mars blev han myndig – och nästa vecka tar han examen från gymnasiet.

Ytterligare tre av Donald Trumps äldre barn ingår i Floridas delegation till landsmötet den 15–18 juli, enligt AP.

Barron Trump är det enda barnet i äktenskapet mellan Donald och Melania Trump.

Brand i flerfamiljshus misstänks ha varit anlagd

Tidigt på fredagsmorgonen började det brinna i ett flerfamiljshus i Ulvsunda i västra Stockholm. Ingen var hemma i bostaden vid tillfället och ingen skadades fysiskt. Branden, som släcktes av räddningstjänsten, bedöms i nuläget ha varit anlagd, uppger polisen på sin hemsida. En förundersökning om misstänkt grov mordbrand är påbörjad. Polisen knackar dörr i området för att få mer information om händelsen.

Överklagande av höjda p-avgifter i Stockholm avslås

I höstas meddelade Stockholm stad att parkeringsavgifterna kommer att höjas dramatiskt. I januari överklagades höjningen till förvaltningsrätten av en privatperson. Nu meddelar domstolen att överklagan avslås och ger klartecken för beslutet. Det innebär att avgifterna, som blev verklighet i februari, ligger kvar på den nya högre nivån.

– Faktum är att den som har boendeparkering fortfarande bara betalar en tiondel av de vanliga parkeringsavgifterna, säger Stockholms trafikborgarråd Lars Strömgren (MP).

Tonåring döms för våldtäkt på skola

En pojke i övre tonåren har fällts för att han våldtagit en flicka på en gymnasieskola i Uppsala, rapporterar Upsala Nya Tidning.

Övergreppet inträffade i somras. Pojken, som förnekade brott, knuffade in flickan på en skoltoalett där våldtäkten skedde.Han döms till ett års sluten ungdomsvård och ska även betala omkring 250 000 kronor i skadestånd till flickan.

Polisbil voltade under biljakt i Uddevalla

Sent på torsdagskvällen voltade en polisbil i samband med en biljakt i Uddevalla. Poliserna har undersökts av ambulanspersonal och behöver inte vård på sjukhus.

– Den har snurrat två varv när de var på jakt efter något bus, säger Terro Pakki, vakthavande befäl vid räddningstjänsten, till Göteborgs-Posten.

SOS Alarm fick larmet vid 23-tiden.

Två poliser skjutna i Paris

En man har skjutit två poliser framför en polisstation i Paris 13:e arrondissement. Händelsen inträffade vid 22.30-tiden på torsdagen efter att poliserna hade gripit mannen, som tog tag i en av polisernas pistoler och sköt, skriver Le Figaro.

Tillståndet beskrivs som allvarligt för de båda poliserna. En av dem är skadad i bröstet och den andra i benet.

Belgisk tv bröt Eurovisionsändning

I en protest mot Gazakriget bröt den belgiska tv-kanalen VRT sändningen av Eurovision song contest, rapporterar Aftonbladet. ”Att göra ingenting och att bara titta på är inte ett alternativ längre”, skriver fackförbundet som ligger bakom aktionen till tidningen Het Laatste Nieuws. Under sändningsuppehållet visades budskap som ”vapenvila nu” upp på skärmen.

Polisen använder pepparspray mot demonstranter

Demonstranterna utanför Eurovision village vid Folkets park i Malmö har rört sig i riktning mot Möllevångstorget och kvarteren runt Friisgatan (Eurovision street). En stor polisinsats följer demonstranterna.

Polisen har spärrat av Friisgatan och demonstranter gjort försök att trycka sig igenom. Polisen har använt pepparsprej mot några personer som försökt ta sig förbi avspärrningarna.

– Demonstranter har tänt rökfacklor i palestinska flaggans färger. De har trummor, skanderar slagord och viftar med flaggor, säger DN:s reporter Tove Hansson som är på plats.

Polisen bekräftar att de har använt pepparspray för att ”freda personal på plats”.

Nio omhändertagna vid demonstration i Malmö

Foto: Alexander Mahmoud

Nio personer har omhändertagits för störande av ordning och en gripits misstänkt för grovt brott mot knivlagen i samband med den propalestinska demonstrationen i Malmö, skriver polisen på sin hemsida.

– Två av dem har avvisats och de andra släpps av en bit därifrån, säger polisens presstalesperson i region syd, Evelina Olsson.

Utöver detta har fyra personer avvisats från demonstrationen på Davidshalls torg, som är till för att välkomna den israeliska delegationen. Orsaken är störande av ordning.

Stort polispådrag vid Eurovision village i Folkets park

Videon är 12 sek lång.

Runt 200 personer med palestinaflaggor har samlats utanför ”Eurovision village” i Folkets park i Malmö, där semifinalen med Israels bidrag visas på storbild ikväll.

Folksamlingen skriker ”shame on you”  och ”bojkotta Eurovision”. Några har lagt sig på marken framför polisen.

– Där är ett 200-tal personer som varit med i demonstrationståget under dagen som lämnat och nu befinner sig utanför Folkets park. Vi är på plats med en resurs, säger Patric Fors, presstalesperson vid polisen.

Leksaksexperten Peter Pluntky är död

Foto: Henrik Montgomery

Leksakssamlaren och värderingsmannen Peter Pluntky har gått bort efter en tids sjukdom, uppger hans bror Thomas Pluntky för Aftonbladet.

– Det stämmer att han har gått bort. Det är tråkigt, men man kan inte överleva hur länge som helst och Peter var sjuk länge, säger han till tidningen.

Peter Pluntky var i många år expert på SVT-programmet ”Antikrundan” och 1980 grundade han Leksaksmuseet i Stockholm. Han blev 83 år gammal.

Läs mer här.

Petad V-ledamot fick revansch

Riksdagsledamoten Lorena Delgado Varas fick revansch på Vänsterpartiets kongress. Valberedningen hade strukit henne från sin lista med ledamöter till partistyrelsen. Motiveringen var att hon inte till fullo betalat sin partiskatt.

När partistyrelsen skulle väljas på torsdagskvällen gick ombud efter ombud upp i talarstolen och hävdade att petningen av Lorena Delgado Varas var orimlig. De fick kongressens majoritet med sig och Lorena Delgado Varas fick förnyat förtroende.

I ett personligt inlägg på Facebook har hon beskrivit hur personliga skäl med bland annat allvarlig sjukdom var skälet till att hon inte kunnat betala partiskatten.

Partiskatten innebär att förtroendevalda vänsterpartister är skyldiga att avstå från en betydande del av sitt arvode. Pengarna ska gå till partiets kampanjkassa.

Glest på manifestation mot Israel vid arenan

Den stillastående manifestationen i protest mot Israels deltagande i Eurovision ute vid Malmö arena är igång. Arrangörerna hade uppskattat antalet deltagare till cirka 500 men strax innan klockan 19 hade bara ett 60-tal personer slutit upp för att lyssna på tal och musik. Manifestationen äger rum några hundra meter från arenan, där tusentals Eurovisionfans nu har börjat släppas in till kvällens semifinal.

Flaggviftning för Israel

När det stora demonstrationståget Stoppa Israel passerat genom centrala Malmö har nu nästa demonstration tagit vid på Davidshalls torg.

Här har en betydligt mindre mängd personer samlats för att välkomna det israeliska bidraget till Eurovision och Malmö.

Det spelas musik med sångtexter om de israeler som kidnappades i samband med den 7 oktober. På torget viftas det med israeliska och svenska flaggor.

Utöver demonstranter är ett stort pressuppbåd på plats och arrangemanget är hårt bevakat av svensk och norsk polis.

Aktivister utkastade från Malmö arena

Foto: Andreas Hillergren/TT

Flera personer omhändertogs av vakter och avlägsnades från Malmö arena under repetitionen inför andra Eurovisionsemifinalen på torsdagseftermiddagen, skriver Expressen.

Enligt uppgifter till kvällstidningen ska det handla om ett flertal personer som hade med sig både palestinasjalar och en palestinsk flagga. Flaggor från länder som inte deltar i tävlingen är inte tillåtna i arenan, enligt arrangören EBU:s regler.

Israels artist Eden Golan möttes av burop när hon framförde sin låt ”Hurricane” i semifinalens första publikrepetition på onsdagskvällen. Även i repetitionen på torsdagen möttes bidraget av en del burop, enligt Aftonbladets Schlagerbloggen och rapporter inifrån arenan på sociala medier. Samtidigt hördes också jubel från läktarna.

Semifinalen där Israel tävlar direktsänds från Malmö arena på torsdagskvällen.

Fans köar utanför arenan i Malmö

Foto: Veronika Ljung-Nielsen

Ute vid Malmö arena är det lugnt under torsdagseftermiddagen. Inne i arenan pågår genrepet inför kvällens semifinal, och fans har redan börjat köa vid insläppet kvällens direktsända tävling som börjar klockan 21.

– Eurovision är inget intresse, det är en livsstil, säger Sofia Edbom.

Tillsammans med familjen, Alma Edbom, Elsa Edbom och Annie Lövdahl spenderar hon hela veckan i Malmö.

– Vi har biljetter till båda semifinalerna och finalen på lördag. Vi åker på Eurovision varje år och i år blev det till Malmö. Vi har haft en fantastisk vecka och träffat massa kompisar från hela världen som vi lärt känna genom Eurovision, säger Sofia Edbom.

Familjen berättar att de känner sig trygga under veckan och att den massiva polisnärvaron blivit mindre påtaglig allteftersom allt fler färgglada Eurovisionfans anslutit i Malmö.

I kvällens semifinal deltar Israel och klockan 17 inleds en stillastående manifestation några hundra meter från arenan i protest mot Israels deltagande.

Stormy Daniels tillbaka i rätten – frågas ut om Trump

Foto: Angela Weiss/AFP

Porraktrisen Stormy Daniels, eller Stephanie Clifford som hon egentligen heter, är tillbaka i rättssalen på Manhattan där hon under torsdagen ska fortsätta sitt vittnesmål mot Donald Trump. I tisdags redogjorde Daniels ganska detaljrikt om det sexuella möte hon ska ha haft med Trump för nästan två decennier sedan, hur han öppnade för henne i satinpyjamas och hur hon lämnade rummet så snabbt hon kunde efteråt. Trump misstänks ha betalat Daniels 130 000 dollar för att hålla tyst om affären och står nu åtalad för bokföringsbrott.

Läs mer här.

Misstänkt skytt i Södermalmsmordet häktad

Den person som misstänks ha skjutit ihjäl en man i 40-årsåldern på Södermalm tidigare i veckan har häktats, på sannolika skäl misstänkt för mordet. På torsdagen häktades ytterligare en person misstänkt för medhjälp i mordet.

Åklagare Marina Chirakova är mycket förtegen om fallet.

– Samtliga häktade är över 18 år. Mer än så kan jag inte berätta i nuläget, säger hon.

Ytterligare två personer häktades för grovt narkotikabrott, men inte för inblandning i mordet.

Polisen utreder eventuella kopplingar till gängkriminalitet.

– I och med att det är fråga om en skjutning går tankarna så klart till grov kriminalitet, säger Marina Chirakova.

Äldre par döda i Filipstad – misstänkt mord

Ett par i 80-årsålder har hittats döda på en adress i Filipstad, rapporterar SVT Värmland. Polisen misstänker att de har mördats.

– Förundersökning om misstänkt mord har inletts eftersom omständigheterna kring dödsfallen är oklara. Vi jobbar vidare för att antingen utesluta eller styrka mordmisstankarna, säger presstalespersonen Sophia Jiglind, till tv-kanalen.

Misstänkt farligt föremål i Göteborg

Polisen har larmats till en adress på Hisingen i Göteborg där ett misstänkt farligt föremål hittats inomhus, rapporterar Göteborgs-Posten. Tekniker har tagit hand om föremålet som tros vara farligt, uppger polisen för GP.

Nooshi Dadgostar omvald – men inte enhälligt

Foto: Anna Hållams/TT

Nooshi Dadgostar återvaldes på torsdagen till partiordförande för Vänsterpartiet. Men det blev inte någon fullständig uppslutning bakom henne.

Återval av sittande partiledare brukar ske med acklamation, det vill säga utan omröstning. Så blev det inte den här gången. Kongressombudet Niklas Vanhainen begärde en sluten omröstning som resulterade i att 185 ombud röstade ja till Nooshi Dadgostar medan 26 lade ner sina röster. Någon motkandidat fanns inte.

Niklas Vanhainen har varit en av dem som inför kongressen har riktat skarp kritik mot förslaget till nytt partiprogram och den politiska inriktning som formuleras där.

Fyra begärs häktade för Södermalmsmordet

Foto: Eva Tedesjö

Fyra personer har begärts häktade för inblandning i måndagens dödsskjutning på Allhelgonagatan i Stockholm, meddelar Åklagarmyndigheten.

En av dem misstänks för mord och de tre andra för medhjälp till mord, varav en av dessa också misstänks för grovt narkotikabrott. Häktningsförhandlingarna börjar klockan 13.30 på torsdagen.

Läs mer här

Uppgifter: Fängslad svensk i Syrien döende

Ett tiotal svenskar hålls enligt UD fängslade i nordöstra Syrien. En av dem är svårt sjuk och döende, rapporterar The Times.

Tidningen har fått komma in i ett fängelse i staden al-Hasakah där runt 4 000 misstänkta IS-terrorister, varav många utländska, sitter fängslade.

– Under mitt första år såg jag minst ett tusental personer dö, säger en fånge till The Times.

– I mitt nuvarande rum är det smockfullt med européer, många av dem är döda. En kille från Sverige är väldigt sjuk. Han kommer antagligen dö framför våra ögon. De ser det som vårt straff, fortsätter han.

Svenska utrikesdepartementet har kännedom om uppgifterna.

”UD känner till de medieuppgifter som det refereras till men kan inte bekräfta dem. Vad gäller antalet svenska män i fängelse så har UD kännedom om att ett tiotal svenska män ska befinna sig i förvar/fängelse i nordöstra Syrien”, skriver UD:s presstjänst i ett mejl till TT.

Skånsk villa beskjuten – fyra gripna

En villa utanför Staffanstorp besköts på onsdagskvällen i vad som misstänks vara ett mordförsök. Larmet kom in till polisen strax före 20-tiden.

Fyra personer är gripna, de greps strax efter skjutningen, säger Katarina Rusin på polisregion Syd.

En person ska ha befunnit sig i huset och att händelsen rubriceras som mordförsök. Skotten har tagit i fasaden och även något fönster men ingen person ska ha skadats.

Avspärrningarna ska enligt polisen vara borttagna på torsdagsmorgonen.

Biden beredd stoppa vapen till Israel

Foto: Mandel Ngan/AFP

WASHINGTON. USA:s president Joe Biden uppger att han kommer att stoppa militärt bistånd till Israel vid en fullskalig invasion av Rafah.

Det är hans skarpaste markering mot Israels regering sedan Gazakriget startade.

Läs mer här

Sverige i hamnsamarbete mot smuggling

Sverige har bjudits in i ett europeiskt hamnsamarbete med sex andra länder. Ett syfte är att motverka narkotikasmuggling.

– Länderna har under en längre tid bildat en sorts inre cirkel i arbetet mot den organiserade brottsligheten, säger Gunnar Strömmer (M), justitieminister.

Sverige har bett om att få vara med och har nu fått en inbjudan.

Koalitionen mot organiserad brottslighet – som samarbetet kallar sig – är en fördjupad samverkan mellan Nederländerna, Belgien, Tyskland, Frankrike, Spanien och Italien. Syftet är i huvudsak att motverka brottslighet och narkotikasmuggling via hamnar.

Man skjuten i Jönköping

En större polisinsats inleddes i Jönköping under onsdagskvällen. En man har skjutits och är förd till sjukhus.

– Läget ska vara allvarligt men stabilt, säger Mats Pettersson presstalesperson vid polisen i region öst.

Polisen har arbetat intensivt under natten. På torsdagsmorgonen hävdes avspärrningarna vid platsen, men polisen fortsätter att samla in information och hålla vittnesförhör.

– Vi har inlett en förundersökning om försök till mord, säger Mats Pettersson.

Ingen person är ännu frihetsberövad och polisen kan inte gå in på om det finns någon misstänkt.

Försök att peta representanthusets talman avvärjt

Foto: J. Scott Applewhite/AP

USA:s representanthus röstade på onsdagen ned ett försök från republikanen Marjorie Taylor Greene  att peta sin partikollega Mike Johnson från talmansposten, skriver Reuters.

Demokraterna anslöt sig till majoriteten av republikanerna och röstsiffrorna slutade på 359-43.

Misstänkt farligt föremål i Eslöv – bombskyddet på plats

Ett föremål som misstänks vara farligt har hittats i en lägenhet i Eslöv i Skåne, i samband med att polisen var där i ett annat utredningsärende.

– Bombtekniker är på plats och gör en teknisk undersökning, sedan ska föremålet, som bedöms vara skarpt, tas om hand, säger polisens presstalesperson Patric Fors.

Lägenheten är avspärrad, men de yttre avspärrningarna är hävda och personer som inledningsvis evakuerades har nu till tillträde till sina bostäder igen.

Larmet kom strax före klockan 20 på onsdagen.

Israels bidrag buades ut vid repetitionen

Foto: Jessica Gow/TT

Israels artist i Eurovision Song Contest, Eden Golan, buades ut under den första publikrepetitionen på onsdagskvällen, och från publiken hördes också ropas ”Free Palestine”.

Eden Golan representerar Israel med låten ”Hurricane”, som från början hette ”October rain”. Låten fick byta titel och skrivas om efter att arrangerande EBU bedömt att den hade ett politiskt innehåll. Under torsdagen väntas flera demonstrationer och protester mot Israels medverkan i tävlingen hållas i Malmö.

Israel tävlar i den andra semifinalen som äger rum på torsdagen. Tidigare under dagen väntar också ytterligare ett genrep med publik i Malmö arena.

Fotgängare omkom vid lastbilsolycka

En äldre kvinna omkom på onsdagen efter att ha blivit påkörd av en lastbil i Upplands-Bro, norr om Stockholm.

Olyckan inträffade i samband med att lastbilen svängde ut på Enköpingsvägen från en mindre anslutande väg.

Lastbilen är tagen i beslag för att undersökas av polisens tekniker och polisen har även förhört personer som blev vittnen till olyckan.

Händelsen utreds som vårdslöshet i trafik och vållande till annans död, skriver polisen på sin hemsida.

Larmet kom in vid 15-tiden.

Strömavbrott på Skavsta flygplats – plan försenade

Foto: Stina Stjernkvist/TT

Sedan 21-tiden är det strömavbrott på Skavsta flygplats, skriver Expressen.

Nödbelysningen har aktiverats och det har bildats långa köer vid incheckning och bagageutlämning.

Enligt flygplatsens tillförordnad vd Joakim Lindholm håller elbolaget på och felsöker. Strömmen beräknas vara tillbaka klockan 01 natten till torsdagen.

Inga mer plan ska landa under kvällen, men tre plan som ska lyfta är försenade. De flesta passagerarna ska nu vara incheckade.

– Flygplanen håller på och bordas, jag hoppas att de ska vara iväg snart, säger han till DN.

Skott mot villa i Staffanstorp

Polisen är på plats i Staffanstorp efter att någon skjutit mot en villa.

– Vi får in flera samtal vid kvart i åtta från grannar som hör höga smällar. Väl på plats kan vi konstatera att en eller flera okända personer har skjutit mot en fasad, säger polisens presstalesperson Patric Fors.

En person ska ha befunnit sig i huset när det blev beskjutet och polisen har upprättat en anmälan om försök till mord, men ingen ska ha kommit till skada.

– Vi är på plats och pratar bland annat med vittnen. I nuläget har vi inte någon misstänkt.

Marabouchoklad återkallas

Mondelez International återkallar flera Marabouchokladkakor, skriver företaget i ett pressmeddelande.

Anledningen är att ett antal av chokladkakorna kan innehålla mandel, vete och nötter, trots att de vanligtvis inte gör det. Det handlar om flera leveranser av Marabou mjölkchoklad samt förpackningar med smakerna Oreo, havssalt, schweizernöt och helnöt.

Musikproducenten Steve Albini är död

Amerikanen Steve Albini som producerat några av de största alternativa rockalbumen någonsin har dött – 61 år gammal, skriver Rolling Stones med hänvisning till hans studio Electrical Audio.

Albini hjälpte bland annat till att producera Nirvanas ”In Utero” och Pixies ”Surfer Rosa”. Han jobbade även med PJ Harvey, Jimmy Page och Robert Plant, skriver The Guardian.

Albini föddes i Kalifornien. Han spelade bland annat i banden Big Black och Shellac.

Läs mer här

Valross död i fågelinfluensa

För första gången har en valross konstaterats död i fågelinfluensan. Utvecklingen oroar forskarvärlden, som fruktar ett större utbrott bland marina däggdjur. Virusets effekter på många fågelarter har redan varit katastrofala.

Valrossen ifråga hittades död på ön Hopen i Svalbards övärld i fjol. Nu har tester vid ett tyskt laboratorium påvisat förekomst av fågelinfluensa, uppger forskare vid Norsk Polarinstitutt.

Blockerade riksdagen – Greta Thunberg döms igen

Efter att ha blockerat ingången till riksdagen döms nu Greta Thunberg till dagsböter. Hon satt kvar trots polisens uppmaningar att flytta sig och fick bäras bort.

Det var den 12 mars som Greta Thunberg och andra aktivister satt utanför entrén till riksdagen i samband med en klimataktion. Polisen bad gruppen flytta på sig, men fick till slut lyfta bort henne och sex andra personer från platsen.

Samma sak hände igen den 14 mars. Greta Thunberg nekar till anklagelserna. Nu döms hon till 120 dagsböter á 50 kronor i Stockholms tingsrätt.

Hon har tidigare dömts två gånger till dagsböter för samma brott.

Tre häktade efter misstänkt mord på rastplats

Två personer har häktats efter att en man hittades död på en rastplats utanför Jönköping den 1 maj. De misstänks båda för människorov. Ytterligare en man har häktats i sin utevaro misstänkt för mord. Åklagaren tror att han har lämnat landet. De häktade är hemmahörande i Stockholmsområdet och en av dem är under 18 år.

Frontalkrock mellan skolbuss och skåpbil på Orust

Foto: Mikael Berglund

En skolbuss med ett 40-tal barn och flera föräldrar har krockat med en skåpbil på länsväg 160, norr om Varekil på Orust.

– De i bussen är oskadda. De är skärrade, men vi har inte fått några rapporter om större fysiska skador, säger Peter Gustafsson på räddningstjänstens ledningscentral.

Enligt räddningstjänsten var skolbarnen på väg från någon form av studiebesök när olyckan inträffade.

Föraren i skåpbilen har förts till sjukhus med ett skadat ben, uppger polisen.

Vägen är enligt Trafikverket avstängd i båda riktningar.

– Det har läckt från fordonen så vägen måste saneras, säger Thomas Magnusson, trafikledare.

Läs mer

Regeringen går vidare med USA-avtal

Sverige slöt i slutet av förra året ett militärt samarbetsavtal med USA, ett så kallat DCA-avtal, som ger den amerikanska militären rätt att använda 17 svenska militärbaser över hela landet.

Avtalet har kritiserats av bland annat Vänsterpartiet för att det, till skillnad från i Danmark och Norge, saknar skrivningar om kärnvapen.

Viss oro har också lyfts bland berörda kommuner, bland annat kring att lokalbefolkningen inte ska få vistas i populära naturområden, att det ska leda till ökat avfall och ”sociala spänningar mellan amerikanska trupper och lokalbefolkningen”.

Nu går regeringen vidare med avtalet genom att lägga fram en proposition till riksdagen.

Misstänkt rysk spion utvisas från Storbritannien

En rysk försvarsattaché som ”i själva verket är militär underrättelseofficer” kommer att utvisas från Storbritannien, meddelar inrikesminister James Cleverly.

I ett tal i parlamentet säger Cleverly även att ett antal ryskägda fastigheter i London och Sussex blir av sin diplomatiska status. Detta eftersom brittiska myndigheter har indikationer på att de används för underrättelsearbete.

Falsklarm från skola där det pågick nationella prov

På onsdagsförmiddagen fick polisen in ett larm om att det pågick ett brott på en gymnasieskola i södra Stockholm.

– Någon hade sett ett misstänkt föremål i ett elevskåp. Det uppgavs också att två maskerade personer gått in i skolan och var på väg till skåpet, säger Carina Skagerlind vid Stockholmspolisen.

Ett stort antal patruller skickades därför till skolan.

– Men vi vet av erfarenhet att såna här larm inkommer lite för ofta från ungdomar som inte förstår allvaret. När en erfaren polis fick höra att det pågick nationella prov på skolan så började denne fatta misstankar om att det rörde sig om ett falsklarm, säger Skagerlind.

Ett arbete pågår nu med att kartlägga vem som ringde in det falska larmet.

– Det här är allvarligt, särskilt med tanke på vilken tid vi lever i, säger Skagerlind.

Regeringen förlänger gränskontroll

Gränskontrollen vid Sveriges inre gräns förlängs ytterligare ett halvår, från den 12 maj till den 11 november.

Regeringen motiverar beslutet med att det finns ett allvarligt hot mot den allmänna ordningen och den inre säkerheten.

Terrorhotnivån ligger på nivå fyra i en femgradig skala och även konflikten mellan Israel och Hamas påverkar säkerhetsläget, skriver regeringen i ett pressmeddelande.

Liknande beslut av har fattats av bland andra Tyskland, Österrike, Norge och Danmark.

Utredare föreslår ny myndighet mot ungdomskriminalitet

Sverige bör inrätta en ny myndighet – Myndigheten mot ungdomskriminalitet, Muk. Det föreslog i dag Susanne Eberstein, som lett utredningen om  ungdomskriminalitetsnämnder.  Utredningen har tittat på hur det danska systemet med den typen av nämnder skulle kunna införas i en svensk kontext. Systemet ska – om det införs – enligt utredaren fungera parallellt med Lvu, Lagen om vård av unga. Av allt att döma liknar upplägget det system som redan finns i bruk: polisen identifierar barn som är i riskzonen för att begå allvarliga brott, socialtjänsten beslutar i samråd med polisen och den unge och vårdnadshavare om en handlingsplan med brottsförebyggande åtgärder som kan genomföras både med och utan samtycke.  Kriminalvården eller Muk får sedan det uppföljande anvaret. Mellan 1 500 och 2 000 barn bedöms beröras per år. Ingen nedre åldersgräns har satts. Förslaget ska nu ut på remiss.

Kinberg Batra krävs på svar av JO

Foto: My Matson

Justitieombudsmannen (JO) har begärt in ett yttrande från länsstyrelsen i Stockholm och från landshövding Anna Kinberg Batra (M) gällande tre rekryteringar som Kinberg Batra gjort.

JO granskar efter avslöjanden i Aftonbladet tre olika rekryteringar som hon gjort som landshövding i Stockholms län – personer som hon enligt uppgift är vän med.

En av tjänsterna utlystes enbart genom att en annons sattes upp i länsstyrelsens reception, den andra tjänsten utlystes aldrig och i det tredje fallet var det en person utan rätt meriter som fick jobbet.

Anna Kinberg Batra ska bland annat uttala sig om sin personliga koppling till de tre personerna som hon anställde och vilka överväganden kring jäv hon gjorde.

Läs mer: JO utreder Kinberg Batras rekryteringar

112-appen larmade i hela länet om skjutning

Efter en dödsskjutning på Södermalm i Stockholm råkade polisen larma användare av 112-appen över hela Stockholms län – i stället för att bara larma boende i närområdet.

Polisen glömde i ett första skede att ange plats för händelsen, vilket ledde till att vissa användare även i andra delar av länet blev varnade om att ett grovt brott skett i närområdet.

– Det var inte vår avsikt att det skulle bli så otydligt som det kanske uppfattades, säger Peter Allheim, poliskommissarie på Noa, till Aftonbladet.

Livstids fängelse för mord på gängman

En man i 30-årsåldern sköts till döds i en bostad i Flemingsberg söder om Stockholm. Nu döms två unga män för mordet. En 21-årig man döms till fängelse på livstid, medan en man som vid tiden för brottet var 17 år gammal döms till fängelse i sju år.

Ytterligare en person döms för medhjälp till mord till fängelse i åtta år.

Det var natten till den 7 mars 2023 som mannen blev skjuten med flera skott inför bland annat familjemedlemmar och barn i en lägenhet. Enligt åtalet blev mannen skjuten med ”upprepade skott i huvud och kropp”.

”Enligt tingsrätten har mordet utförts på beställning av en eller flera okända personer och det har föregåtts av planering under en viss tid. Mordet utgör en ren avrättning av en försvarslös person”, skriver Södertörns tingsrätt i ett pressmeddelande.

Händelsen kopplas till en konflikt mellan kriminella nätverk i Södertälje.

Läs mer här

Carl Johan von Seth: Sverige först i räntesänkningståget

Foto: Christine Olsson/TT

Riksbanken går före de stora centralbankerna i världen och sänker styrräntan från 4 till 3,75 procent. Det blir ett litet experiment, enligt DN:s ekonomikommentator.

Läs mer här

16-åring döms till fängelse för mord

I juli förra året sköts en 18-årig man ihjäl i Västerås i vad som tros ha varit en felskjutning. Nu döms en då 16 år gammal pojke till fyra års fängelse för mord, meddelar Västmanlands tingsrätt.

Den dömde skytten, som hunnit fylla 17 år, är tidigare dömd för bland annat synnerligen grovt vapenbrott och förberedelse till mord till sluten ungdomsvård.

Det är mycket ovanligt att personer under 18 år döms till fängelse, men enligt domstolen föreligger ”synnerligen försvårande omständigheter” som gör att pojken, trots sin ålder, ska dömas till fängelse.

En annan 16-åring får fyra års sluten ungdomsvård för anstiftan till mordet.