Annons

Annons

Annons

Eurovision i Malmö

Dramat kring Nederländernas Joost Klein – detta har hänt

Det blir ingen ”Europapa” i finalen. Nederländerna är diskvalificerade från Eurovision Song Contest - efter att artisten Joost Klein utreds för olaga hot. Vi reder ut dramat.

Glöm ”Europapa” i finalen. Nederländska Joost Klein blev på lördagen diskvalificerad från Eurovision.
Öppna bild i helskärmsläge

Bild: Martin Meissner

Annons

• Nederländernas Joost Klein, 26, äntrade Eurovision med den 90-talsinspirerade europop-låten ”Europapa”. Han var med i den inledande flaggparaden på Eurovision-scenen under dagtids-genrepet på torsdagen. Men sedan framförde han aldrig sin låt.

• I torsdags kväll ska Joost Klein ha varit inblandad i någon form av fysisk konfrontation med en kvinnlig fotograf inom tv-produktionen i Malmö, enligt uppgifter till flera medier. Händelsen polisanmäldes på fredagen.

Annons

Annons

• Europeiska radio- och tv-unionen, EBU, startade också en utredning mot Klein som även stoppades från att delta i fredagens två genrep. Klein svarade med att sluta följa Eurovision på Instagram.

• På lördagen meddelade polisen att ärendet är färdigutrett och kommer att överlämnas till åklagare.

• Senare under dagen kom EBU med beskedet att Klein stoppas från att delta i finalen. Hans beteende strider mot tävlingsreglerna, enligt EBU.

• Det nederländska tv-bolaget Avrotros rasar över diskvalificeringen: ”Avrotros finner diskvalificeringen oproportionerlig och är chockad över beslutet. Vi beklagar detta djupt och återkommer till det senare”.

• När genrep hölls i arenan på lördagseftermiddagen var det långa köer publik på väg in. Det tjugotal personer från Nederländerna som Sydsvenskan mötte uttryckte alla än stor känsla av besvikelse, och i viss mån ilska mot hur beslutet är taget: ”Det är väldigt orättvist. Det är helt oproportionerligt”, säger fanet Martijn Exterkate.

• På lördagseftermiddagen satt EBU (Europeiska radio- och tv-unionen) i ett krismöte om diskningen av Klein, enligt uppgifter till SVT.

Fakta

Joost Klein

Joost Klein, 26, växte upp i den nederländska byn Britsum. Vid 12 års ålder förlorade han sin pappa i cancer och inte långt därefter även sin mamma i ett hjärtstopp.

Till en början startade han YouTube-kanalen EenhoornJoost där han släppte musik.

År 2023 tilldelades han priset Popprijs, som går till det band eller artist som haft störst genomslag i nederländsk popmusik under året. Samma år släppte han hitlåten ”Friesenjung” som har över 100 miljoner streams världen över.

Det diskvalificerade Eurovisionbidraget ”Europapa” är en hyllning till Joost Kleins föräldrar och till Europa.

Källa: Wikipedia, TT och Aftonbladet

Annons

Annons

Till toppen av sidan