Venezuelas sista glaciär har försvunnit

Publicerad 2024-05-11 19.54

Bild från april 2019 på den så kallade Humboldtglaciären i Venezuela, som inte längre kan klassas som glaciär.

Venezuelas sista kvarvarande glaciär har krympt så mycket att forskare nu kategoriserar den som ett isfält. Landet tros därmed vara det första i modern tid som fått se samtliga sina glaciärer försvinna, rapporterar The Guardian.

Följ ämnen

Det har tidigare funnits sex glaciärer i Venezuela i bergskedjan Sierra Nevada de Mérida, 5 000 meter över havet i norra Anderna.

Fem av glaciärerna var borta redan 2011. Då kvarstod endast den så kallade Humboldtglaciären i närheten av Venezuelas näst högsta topp, Pico Humboldt.

Forskare hade bedömt att glaciären skulle finnas kvar i åtminstone ett decennium, men nu står det klart att den smält betydligt snabbare än så. Den är nu mindre än två hektar och kan inte längre klassas som en glaciär.

Luis Daniel Llambi, ekolog vid ett forskningsprogram för anpassning till klimatförändringar i Anderna, säger att Venezuelas förlorade glaciärer är ett exempel på vad som kommer fortsätta från norr till syd i bergskedjan. Först i Colombia och Ecuador, sedan i Peru och Bolivia.

– Att Venezuela nu har förlorat alla sina glaciärer är en tydlig symbol för de förändringar vi kan förvänta oss att se runtom den globala kryosfären under fortsatta klimatförändringar, säger han till The Guardian.