De senaste dagarna har bjudit på en ordentlig tur i karusellen hos AI-jätten Open AI. Inom loppet av en vecka lyckades organisationen med att sparka sin VD Sam Altman, förlora forskare till Microsoft, stå inför massavhopp bland de anställda, återanställa samme VD och slutligen möblera om i styrelsen som sparkade honom till att börja med.

Spekulationerna kring vad som orsakat osämjan är flera. Styrelsens första officiella uttalande var att Altman brustit i kommunikationen med styrelsen och genom brist på sanningsenlighet förlorat förtroendet. Nu letar sig nya uppgifter fram som hävdar att ett stort forskningsgenombrott var en annan bidragande faktor.

Enligt nyhetsbyrån Reuters skrev flera av Open AI:s högt uppsatta forskare ett brev till styrelsen några dagar innan Altman sparkades. Innehållet hävdas vara en varning om en ny och stor upptäckt i forskningen om artificiell intelligens, som beskrivs "hota mänskligheten". Reuters tydliggör dock att de inte fått se brevet eller dess innehåll, varken i original eller någon kopia.

Att Altman sedan avskedades spekuleras vara för att han inte tagit varningen på allvar och att styrelsen velat stoppa projektet, som uppges gå under namnet "Q*". De två styrelsemedlemmar som enligt uppgift var mest emot projektet ska därtill vara de som avsatts i samband med att Altman återvände till VD-posten under gårdagen.

"En kollision mellan säkerhet och girighet"

Huruvida uppgifterna faktiskt stämmer är fortfarande högst oklart. Redan innan cirkulerade dock uppgifter om att styrelsen oroade sig för att artificiell intelligens kommersialiseras i för snabb takt, utan ordentliga konsekvensanalyser.

Vi är på väg förbi den "vanliga" AI:n mot en som vi inte riktigt vet hur man kontrollerar. Och vi har varnat för att om det blir en kollision mellan säkerhet och girighet, kommer girigheten att vinna om det inte finns lagar och regler. – Max Tegmark, AI-forskare och professor i fysik

Att AI-världen är delad i olika läger är ingen nyhet. Till Aktuellt flaggar exempelvis AI-forskaren Max Tegmark för att utvecklingen kan vara på väg mot "en kollision mellan säkerhet och girighet". Han har sedan tidigare tillsammans med andra forskare varnat om att det kan gå illa för människan, om vi skulle överlåta kontrollen av samhället till maskiner vars intelligens långt överstiger vår egen. Både Tegmark och andra AI-forskare menar att utvecklingen bör bromsas och efterlyser hårdare reglering av de teknikjättar som står för stora delar av utvecklingen