Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2024-05-19 13:06

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ekonomi/allt-fler-valjer-att-jobba-efter-pensionen-lonsamt/

JOBB & KARRIÄR

Allt fler väljer att jobba efter pensionen: ”Lönsamt”

Män arbetar fortfarande fler timmar i veckan efter pensionsålder än kvinnor.
Foto: Pontus Lundahl/TT

Sysselsättningen bland äldre har fördubblats under de senaste två decennierna, visar en rapport från SCB. Men pengarna är inte alltid den största motivationsfaktorn.

– Till oss uppger åtta av tio att det har med livskvalitén att göra, säger Staffan Ström, pensionsekonom på Alecta.

De som är mellan 65 och 74 år har gått från en sysselsättningsgrad på 10 procent år 2021, till 20 procent år 2023. Detta visar en ny rapport från SCB som också nämner att andelen arbetslösa äldre är dubbelt så stor i dag som för tio år sedan. Vilket indikerar att det finns outnyttjad arbetskraft, skriver de i pressmeddelandet.

Staffan Ström är pensionsekonom på Alecta, säger att de märker av att allt fler äldre vill arbeta längre.

– Det är väldigt roligt att det är så, det tyder ju på att människor är både friskare och piggare. Det finns också en vilja att vara med och bidra, säger han.

Att tjäna extra pengar kan vara ett incitament till fortsatt arbete, men för många är ett sammanhang viktigare.

– Till oss uppger åtta av tio att det har med livskvalitén att göra. Innan man går i pension, ser många det som en lång semester, men efter ett halvår eller ett år inser man att det är ens nya vardag. Då börjar många söka stimulans och vill jobba några dagar i veckan, säger pensionsekonomen.

Staffan Ström, pensionsekonom på Alecta.
Foto: Evelina Carborn

Han säger att flexibilitet är en utav de viktigaste faktorerna för att äldre ska vilja arbeta. Det håller SPF Seniorernas förbundsordförande Eva Eriksson med om, och menar att anställningsvillkor och avtal skulle behöva förenklas.

– Vi hör om anställda i offentlig sektor som tar pension en fredag, på tisdag ringer arbetsgivaren och frågar om de kan jobba då det är brist på personal. För att det ska bli så smidigt som möjligt tycker jag det borde finnas enklare former för flexibla anställningar, säger Eva Eriksson.

SCB:s rapport visar också att kvinnor jobbar färre timmar än män. Staffan Ström tror att en delförklaring är att kvinnor oftare arbetar inom schemalagda verksamheter, så som inom vårdsektorn. Då kan det vara svårare att välja sina arbetstider, menar pensionsekonomen.

– Sedan tror att jag att det har betydelse att fler kvinnor är långtidssjukskrivna i slutet på arbetslivet. Om man blir sjukskriven vid 61 års ålder, är det mycket svårare att vilja gå in i arbetslivet igen efter 65, säger han.

Eva Eriksson, SPF Seniorernas förbundsordförande.
Foto: SPF Seniorerna

Från arbetsgivarens perspektiv är det också billigare att anställa pensionärer, då till exempel arbetsgivaravgiften minskar med två tredjedelar för personer som är 67 år eller äldre. Även åldersgränsen inom lagen för anställningsskydd, LAS, har höjts till 69 år. Men i Danmark har man avskaffat åldersgränsen helt, vilket Eva Eriksson tycker är bra.

– Det ska vara upp till var och en hur länge man vill arbeta. Vi är på rätt väg, med det finns så mycket mer erfarenhet och kompetens att ta vara på, säger hon.

Ju fler i arbete, desto friskare pensionärer får vi, menar Eva Eriksson.

– Det är lönsamt med en pigg, glad människa som mår psykiskt bra. Det kostar mindre, samtidigt som man fortsätter att betala in skatt.

Fakta.Tips till dig som vill bli "jobbonär"

● Varje år du arbetar och betalar skatt tjänar du in pengar till din allmänna pension, oavsett om du tar ut pension samtidigt som du arbetar.

● Den allmänna pensionen kan du ta ut till 25, 50, 75 eller 100 procent oavsett hur mycket du jobbar. Du kan också pausa utbetalningen.

● Reglerna skiljer sig åt när det gäller tjänstepension i kombination med arbete. Många tjänstepensionsavtal kräver att du går ner i arbetstid i motsvarande grad som du tar ut tjänstepensionen. Det går heller inte att stoppa eller ändra i utbetalningen av tjänstepensionen när du väl börjat.

Källa: Pensionsmyndigheten

Läs mer: Från UD till trädgårdsmästare – som 70-åring: ”Man gör nytta”

Ämnen i artikeln

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt

Bild 1 av 3
Foto: Pontus Lundahl/TT
Bild 2 av 3
Foto: Evelina Carborn
Bild 3 av 3
Foto: SPF Seniorerna