”Är för gammal för att bry mig om kreddighet”

Nour El Refai om den stora rädslan.
Nour El Refai om den stora rädslan. Foto: Rickard L. Eriksson

Vad skrämmer Nour El Refai? I sin barnboksdebut lyfter hon fram sin rädsla med humor. Men bakom ligger erfarenheter som skakat om henne i grunden.

Vasastan, en kylig men solig förmiddag. Det ekar tyst efter att jag ringt på dörren med skylten ”El Refai/Schyffert”. Trycker in ringklockan ett par gånger till, ingen öppnar. Till slut skickar jag sms:et som få vill överraskas av: ”Hej! Står utanför din dörr…”. Tre sekunder senare ringer Nour El Refai: ”Förlåt, förlåt, förlåt! Jag är så dum i huvudet, missade tiden! Jag är jättemycket på väg nu!” följt av en panikartad tunnelbaneselfie.

Att få till en intervju med en av våra största kvinnliga komiker – mitt under hennes späckade och nästan helt utsålda turné ”Nour El Refai säger skämt i ca 75 minuter” samtidigt som hon spelar in fredagsunderhållningen ”Masked singer” – är en utmaning. Jag sätter mig i trapphuset och slår upp datorn och flyttas tillbaka sex år – då vi sist möttes. Läser om fördelarna med att bo särbo, att tampas med social fobi och turnén ”En komisk depression”, som bottnade i den kroniska depression som Nour behöver medicinsk hjälp för att orka leva med. Snart ska jag förstå att mycket har hänt sedan dess.

Laddar…