Scholz vill att fler ger Patriot till Ukraina

TT

Publicerad 2024-05-13 19.14

Olaf Scholz uppmanar fler länder att följa Tysklands exempel och leverera luftvärnssystemet Patriot till Ukraina i kriget mot Ryssland.

– Vi kommer att stödja Ukraina så länge det krävs, säger förbundskanslern.

Scholz deltar i det två dagar långa toppmötet mellan de nordiska Natomedlemmarna Sverige, Norge, Danmark, Finland och Island i Stockholm som inleddes på måndagen.

På en presskonferens kommenterade han Tysklands vapenleveranser till Ukraina i kriget mot Ryssland.

– Det viktigaste budskapet är att vi kommer att stödja Ukraina så länge det krävs, säger han.

Scholz uppskattar kostnaden för Tysklands militära stöd till Ukraina till 28 miljarder euro (omkring 326 miljarder kronor). Endast USA har skickat mer.

”I linje” med Tyskland

Ett av de senaste beslutet om vapenleverans handlade om det eftertraktade och USA-tillverkade luftvärnssystemet Patriot. Tyskland har lovat tre Patriot-enheter, hittills. Ukraina har bara en handfull på fältet.

– Det var inte ett lätt beslut. Vi hoppas att fler länder ska följa, säger han.

Statsminister Ulf Kristersson (M) bekräftar att han under morgonen varit i kontakt med Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj, bland annat angående Patriot.

– Jag bekräftade att vi är helt i linje med det tyska initiativet. Vi kommer att återkomma med vad Sverige kommer att bidra med, säger han och betonade vikten av koordinera vapenleveranserna tillsammans med andra Ukraina-allierade länder.

”De behöver mer”

Danmarks statsminister Mette Frederiksen säger att Ukraina är i skriande behov av luftvärn och lyfte fram det Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg sade häromveckan, att luftvärnssystemen som Natoländerna sitter på hade gjort större nytta i Ukrainas händer.

– Ukraina behöver fem eller sex ytterligare Patriotsystem från europeiska länder. Jag hoppas alla i Europa lyssnade på Stoltenberg, säger Frederiksen och fortsätter:

– Vi måste alla vara ärliga och inse att det Ukraina behöver på slagfältet måste levereras snabbare än vad vi har varit kapabla till. De behöver mer.

Följ ämnen i artikeln