Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Stefan Åsberg, reporter på plats i New York, om Michael Cohens vittnesmål i rättegången mot Donald Trump. Foto: SVT/TT

Ex-advokat vittnade om Trumps ”hyschpengar” – ”Fullständigt avskyr varandra”

Uppdaterad
Publicerad

Rättegången om bokföringsbrott mot Donald Trump har pågått i flera veckor. Under måndagen tog hans tidigare rådgivare och juristen, Michael Cohen, plats i vittnesbåset.

– Man såg på de här två huvudpersonerna att de fullständigt avskyr varandra. Cohen gjorde allt för att sätta sin tidigare arbetsgivare i så dåliga dager som möjligt, säger SVT:s reporter Stefan Åsberg i Aktuellt.

Det var en spänd stämning i rättssalen när Michael Cohen stod framför sin tidigare arbetsgivare, säger SVT:s utrikesreporter Stefan Åsberg, som befann sig på plats.

Inför juryn på måndagen vittnade Cohen om att Donald Trump personligen godkände tystnadsbetalningen till porrstjärnan Stormy Daniels för att begrava hennes berättelse om hennes påstådda sexuella umgänge med Trump, rapporterar Reuters.

Trump ska enligt Cohen ha sagt: ”Gör det bara”. Samtidigt som han instruerat Cohen att räkna ut det bästa sättet att betala Stormy Daniels 130 000 dollar för att hålla tyst.

Åklagaren har tidigare sagt att Trump betalade tillbaka pengarna till Cohen efter valet 2016 och gömde återbetalningen genom att registrera det som en falsk juridisk avgift i sitt fastighetsbolags register.

Nekar till anklagelserna

Trump står åtalad för att ha brutit mot bokförings- och valfinansieringslagar då han betalade 130 000 dollar till porrstjärnan Stormy Daniels några veckor innan presidentvalet 2016.

Anledningen ska ha varit att tysta Stormy Daniels som påstår att de haft en sexuell relation med varandra, något Trump förnekat. Men åtalet handlar om betalningen gjordes för att påverka valresultatet och om den bokfördes olagligt.

Trump nekar till brott och har kallat det för en ”politisk förföljelse” och ett ”angrepp på USA”. Skulle han dömas riskerar han fyra års fängelse men han kan också få ett villkorligt straff.

Ifrågasatt vittne

Cohen har tidigare själv dömts och avtjänat ett fängelsestraff för att bland annat ha ljugit inför kongressen. Och som vittne har Michael Cohen ifrågasatts. Trumps försvar menar på att han gör detta som en hämnd.

– Man skjuter in sig på att det och att han nu vill utsätta Trump för ett personligt vandetta och att han inte på något sätt är trovärdig, säger Stefan Åsberg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.