Grovt kriminella tvättar pengar i lyxparadiset

Några av världens mest ökända kriminella har kunnat köpa och sälja fastigheter i Dubai, och på så vis tvätta stora summor pengar.
Några av världens mest ökända kriminella har kunnat köpa och sälja fastigheter i Dubai, och på så vis tvätta stora summor pengar. Foto: Linus Sundahl-Djerf

En gängledare och en kryptokung tjänar storkovan på att hyra ut lyxbostäder i Dubai – samtidigt som de sitter av långa fängelsestraff. Uppdrag granskning avslöjar hur grovt kriminella svenskar tvättar pengar i semesterparadiset.

Att Dubai är en skyddad hamn för smutsiga affärer är en gammal myt, enligt makthavare i Förenade Arabemiraten. Men enligt ett hemligt register inifrån Dubai har några av världens mest ökända kriminella ledare kunnat köpa och sälja fastigheter i semester­paradiset – och tvätta enorma summor pengar.

I det läckta registret finns även nästan 900 svenskar som under de senaste åren ägt fastigheter i diktaturen. Många av dem har tjänat sina pengar hederligt – såsom affärsmän, sport­stjärnor och influencers – men långt ifrån alla.

Laddar…