KD vill sätta gräns för EU:s inflytande

Peter Wallberg/TT

Publicerad 2024-05-14 16.37

Kristdemokraternas toppkandidat till EU-valet Alice Teodorescu Måwe.

Kristdemokraterna (KD) går till EU-val med ett manifest på 46 punkter.

Bland annat vill partiet att EU markerar hårdare mot antisemitism – men grundtonen i manifestet är att EU ska fokusera mer på sina kärnuppgifter.

– Vi måste sätta en gräns för vad EU ska lägga sig i, säger KD-ledaren Ebba Busch.

Men det finns, enligt henne, också saker som bara kan lösas på EU-nivå. Till exempel att stärka EU-ländernas försvarsförmåga, att stötta Ukraina och att bekämpa gränsöverskridande brottslighet.

KD vill också se en ”migrationspakt 2.0” där inströmningen av asylsökande till EU minskas genom att primärt använda sig av ett kvotflyktingsystem.

Den gröna omställningen är också en viktig EU-uppgift, enligt KD. Men partiet säger inte redan nu ja till ett nytt delmål för utsläppsminskningar 2040. Omfattande analyser av förslagets konsekvenser för ekonomi, landsbygd och företag behöver först göras, står det i manifestet.

KD:s toppkandidat Alice Teodorescu Måwe efterlyser att EU markerar hårdare mot antisemitism och extremism.

– Judehatet väcker en existentiell rädsla hos den judiska minoriteten som vi lovat att skydda, säger hon.

Teodorescu Måwe uppger att EU behöver dra tydligare gränser för beteenden som inte ”nödvändigtvis är olagliga”, men olämpliga och ovärdiga i ett demokratisk samhälle. Hon vill dock att EU först bemöter sådant beteende med opinionsbildning, innan man funderar på hur man kan förbjuda det.

Följ ämnen i artikeln