by Jon Gold

Strikta regler om återgång till kontoren kan driva bort tech-arbetare

Nyhet
15 maj, 20243 min
KarriärDistansarbete

Krav på kontorsnärvaro är inte bra för att behålla sina medarbetare, enligt en universitetsstudie som har samlat in data från medarbetare på Microsoft, Apple och SpaceX.

människor i rusningstid
Foto: Holli/Shutterstock

Obligatorisk återgång till arbetsplatsen verkar driva anställda på stora techföretag bort från sina arbetsgivare, med mätbara effekter på hur villiga människor är att stanna kvar på företag som kräver personlig närvaro.

I en studie som publicerades i veckan av forskare vid University of Michigan och University of Chicago konstaterades att tre stora amerikanska techföretag – Microsoft, Apple och SpaceX – såg en väsentligt ökad personalomsättning, särskilt bland sina mer seniora medarbetare, när de införde strikta riktlinjer för återgång till arbetet i kölvattnet av covid-19-pandemin.

Medan många försök att studera distansarbete och dess effekter på ekonomin har baserats på undersökningsdata, använde författarna till denna studie offentligt tillgängliga CV-data, snarare än självrapporterade preferenser, för att spåra de faktiska effekterna av återgång till arbetet

De tre företagen valdes ut, enligt forskarna, eftersom de var bland de första att införa återgång till arbetet när pandemin avtog 2022, och på grund av deras avgörande betydelse för tekniksektorn.

”Vi uppskattar nästan identiska effekter för alla tre företagen trots deras markant olika företagskultur och produktutbud, vilket tyder på att effekterna drivs av gemensam underliggande dynamik”, skriver forskarna i rapporten.

Ett av de mest slående resultaten, enligt David Van Dijcke, en av studiens författare och doktorand i ekonomi vid University of Michigan, var att anställda i högre befattningar var mer benägna än sina yngre kollegor att lämna ett jobb snarare än att gå tillbaka till kontoret.

– Man skulle kunna förvänta sig något annat, där yngre eller mer juniora medarbetare har mognat i eller påbörjat sina första jobb i en distansmiljö, säger han. 

– Men vi har inte hittat något sådant.

Studien visade också att det finns ett starkt samband mellan hur strikt en viss policy för återgång till kontoret är och dess effekter på medarbetarna, säger Van Dijcke. Apples policy om en dag i veckan gav de minsta förändringarna i personalstyrkan och orsakade en minskning på cirka 4 procent av seniora anställda som en andel av den totala poolen. SpaceX:s interna krav på heltid ledde däremot till en minskning med mer än 15 procent.

Van Dijcke, som också är anställd på riskanalysavdelningen på Ipsos Public Affairs, säger att det finns flera möjliga orsaker till att mer seniora techarbetare kan lämna. I en annan studie följde man två kontor på samma företag, som låg bara några kvarter från varandra, och fann att de anställda där fick olika fördelar av att arbeta på distans respektive på kontoret.

– De fann att seniora mjukvaruingenjörer var mer produktiva när de inte var nära sina medarbetare, vilket jag antar är logiskt, eller hur? säger han. 

– De är duktiga på det de gör och har nytta av färre distraktioner. Om du är mer junior kan du däremot dra nytta av distraktioner som ger dig värdefull feedback.

Andra genomförda undersökningar har legat nära Van Dijcke och hans kollegors resultat, inklusive data som publicerades nyligen av Gartner som visar att en av tre chefer skulle säga upp sig på grund av ett mandat att återvända till kontoret, jämfört med mindre än 20 procent av de anställda som inte är chefer.

Enligt Gartner blir dock kraven på återgång till kontoret allt strängare inom tekniksektorn. Dell har till exempel börjat ge de anställda färgkodade ”betyg” baserat på deras närvaro.