Dagens PS

Lax-analytikerns favorit i börshavet

Det råder lax-vecka på norska börsen. Inte mindre än fem bolag i sektorn lämnar rapport. Men vilket laxaktie ska man fiska upp?
David Ingnäs
David Ingnäs
Uppdaterad: 15 maj 2024Publicerad: 15 maj 2024

Det råder bråda lax-dagar på norska börsen. Inte mindre än fem bolag rapporterar inom loppet av en vecka. Men vilket lax-aktie är egentligen mest köpvärd?

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Den svenska satsningen på odlad lax verkar ha gått i stå. Men på den norska börsen är det desto mer aktivitet i lax-sektorn.

Gått upp 24 procent

Salmar kom med sina kvartalssiffror i går, Leroy i dag, Mowi och Bakkafrost förra veckan och Grieg imorgon torsdag 16 maj.

“Det är nästan så att de har tajmat in det innan den norska nationaldagen den 17 maj”, säger Handelsbankens analytiker Erik Cederberg med ett skratt när han gästar DITV och talar om sektorn.

Samtliga fem norska lax-aktier har gått plus på börsen i år. Mest har dagens rapportör Leroy stigit som klättrat med drygt 24 procent i skrivande stund för året.

Mest köpvärt tycker Handelsbankens analytiker dock att Mowi är med huvudkontor i Bergen.

“Dom värderas till en alldeles för låg multipel i förhållande till den låga risk som deras produktionskedja har tycker jag”, resonerar Erik Cederberg i programmet.

ANNONS

Senaste nytt

Lägre skatt än sina konkurrenter

ANNONS

En viktig faktor när laxbolagen analyseras är var rent geografiskt som laxen fiskas och produceras.

“Salmar, Grieg och Leroy är främst verksamma hemma i Norge. Mowi är mer geografiskt spridda i sju länder och Bakkafrost håller i huvudsak till på Färöarna och till viss del Skottland”, berättar lax-analytikern.

Mowi har därmed en lägre risk än sina konkurrenter att drabbas av produktionsstörningar när det exempelvis kommer sjukdomar eller andra problem i specifika vatten.

De har också en lägre effektiv skattesats än sina norska konkurrenter framhåller Cederberg.

“Det tycker jag ska premieras gentemot de andra”, säger han.

Framåt tror Erik Cederberg att det framförallt är priset, snarare än volymen, som kommer att vara sektorns tillväxtdrivare.

Läs mer:

Glöm lax: Här är fisken som ska ta över. Dagens PS

ANNONS

Börsveckans experter hissar tre laxbolag. Dagens PS

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
Möjlighet – teckna i erfaren spelutvecklare
kinda brave logo svart

Den globala spelmarknaden har tagit fart och 400 miljoner nya spelare beräknas tillkomma till 2026. Särskilt det så kallade indie-segmentet växer kraftigt där börsaktuella svenska Kinda Brave är väl positionerade. Teckningsperioden för att vara med i bolagets börsresa från start pågår fram till den 22 maj.

Läs mer & teckna här
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS