Dagens PS

Utdelningskungen: Aktien som höjt 69 år i rad

50 år av höjda utdelningar krävs för att få kallas en "utdelnings kung" på den amerikansk börsen. Aktien som ligger i topp har inte mindre än 69 år i av höjd direktavkastning enligt en sammanställning från Avanza.
50 år av höjda utdelningar krävs för att få kallas en "utdelnings kung" på den amerikansk börsen. Aktien som ligger i topp har inte mindre än 69 år i av höjd direktavkastning enligt en sammanställning från Avanza. (Foto: Anders Wiklund/TT)
David Ingnäs
David Ingnäs
Uppdaterad: 15 maj 2024Publicerad: 15 maj 2024

Det finns utdelningsaktier och sen finns det utdelningsaktier med stor bokstav. I USA kallas de för “Dividend Kings”, bolag som höjt utdelningen för sina aktieägare mer än 50 år i rad.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Att fokusera på aktier som ger en hög direktavkastning, så kallad utdelning, är en välkänd investeringsstrategi som inte minst många svenska småsparare tillämpar.

52 bolag på listan

Även på den amerikanska börsen finns bolag som prioriterar att ge en fin årlig återkommande utdelning till sina ägare.

Jänkarna har till och med ett namn på de bolag som lyckats med att inte bara ge utdelning i 50 år utan att också för varje år att höja summan. “Dividend Kings” är titeln som Avanza uppmärksammar i sitt senaste utskick till sina mest förmögna private banking kunder.

“Gillar du utdelningstillväxt? Då kommer du älska listan med börsens “Dividend Kings”. På den hittar du bolagen som höjt utdelningen varje år under minst 50 års tid. I år hittar vi fyra nykomlingar som lyckats kvala in”, skriver Avanza i utsicket.

På den aktuella listan över “Dividend Kings” finns just nu inte mindre än totalt 52 bolag.

Om gallringen höjs till 60 års strecket så är det 14 aktier kvar på listan.

Däribland kända bolag som Procter & Gamble (67 år), Coca Cola (61 år) och Johnson & Johnson (61 år). Även Colgate och 3M finns på 60 plus-listan.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

Vattenbolaget i topp

För att hamna på topp tre så måste bolaget dock ha ökat utdelningen i hela 68 år.

Det har Northwest Natural Holding Company lyckats med som bygger och underhåller naturgasdistributionssystem. Bolaget grundades 1859 och har sitt huvudkontor i Portland, Oregon.

Den bedriften har också den globala tillverkningskoncernen Dover Corporation uppnått. Grundat 1955 med huvudkontor i Downers Grove, Illinois.

Bäst av alla, 69 år, och alltså över den magiska 70 års-gränsen nästa år om utvecklingen fortsätter, är American States Water Company. Bolaget, som namnet skvallrar om, levererar i huvudsak vatten till privatkunder och industriella storförbrukare. Företaget är främst inriktat på Kalifornien där det också har sitt huvudkontor och grundades 1929.

Intressant är att många bolag har kvalat in på “Dividend Kings”-listan senast åren. 2017 var det bara 12 bolag på listan som nu alltså vuxit med 40 bolag till!

Hela lista från Avanza finns här.

Läs mer:

ANNONS

Rekordutdelning hägrar: 312 miljarder i potten. Dagens PS

Globala utdelningar slår alla tiders rekord. Dagens PS

ANNONS: Möjlighet – teckna i erfaren spelutvecklare

Svenska spelbolaget Kinda Brave tar steget in på börsen. Ta chansen att teckna i deras pågående IPO här.

ANNONS

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
Möjlighet – teckna i erfaren spelutvecklare
kinda brave logo svart

Den globala spelmarknaden har tagit fart och 400 miljoner nya spelare beräknas tillkomma till 2026. Särskilt det så kallade indie-segmentet växer kraftigt där börsaktuella svenska Kinda Brave är väl positionerade. Teckningsperioden för att vara med i bolagets börsresa från start pågår fram till den 22 maj.

Läs mer & teckna här
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS